"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

marți, 5 iulie 2011

Dan Petrescu, fost vicepresedinte CCA: “Avem o generatie modesta de arbitri!”

La o zi dupa ce presedintele CCA Vasile Avram spunea - in studioul RadioGsp - ca Dan Petrescu, fost vicepresedinte al Comisiei, a preferat sa se retraga fara a raspunde acuzatiilor care i s-au adus pe finalul campionatului, editia online a Gazetei Sporturilor publica astazi cateva explicatii date de catre acesta din urma.

Responsabil de Liga 1 in sezonul trecut, fostul arbitru international sustine ca nu are ce sa-si reproseze deoarece el s-a ocupat “corect de pregatirea si instruirea arbitrilor”, numai ca acestora “le spui una si fac alta”! De asemenea, el afirma si ca “avem o generatie modesta de arbitri, cu prea putine varfuri”.

In finalul materialului, pe care vi-l recomand sa-l lecturati, Dan Petrescu (foto: ziare.com) mai spune ca s-a retras din CCA  “pana se mai decanteaza lucrurile”, dar ca este posibil sa revina in viitor, pentru a se pune “in slujba arbitrajului”, precum venerabilul George N. Gherghe.

Totusi, ca o parere personala, cred ca este cam fortata comparatia cu domnul George N. Gherghe, Dumnezeu sa-l ierte!

Iar in final, o intrebare care ma tot “roade”, cand vad ca si cei care ar trebui sa-i apere pe arbitri dau tot in ei -  credeti ca este posibil sa apara vreodata un arbitru mai mare decat… “fostii”? Prietenii stiu de ce!

Cititi aici materialul din gsp.

PS: Inca una si ma duc: Stiti cumva cine s-o fi ocupat de actuala generatie “modesta de arbitri”? Ca eu nu reusesc sa-mi amintesc!

4 comentarii:

  1. Nu cumva tot domnul mare iubitor de opereta? Intreb si eu, nu dau cu parul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un neavenit cunoscator al dedesubturilor necunoscute din labirintul arbitrajului romanesc16 iulie 2011 la 16:05

    Domnule Ionut Borcan,
    Am citit parerea dumneavoastra personala. ca domnul Dan Petrescu este o comparatie "cam fortata" cu defunctul domn George N. Gherghe.
    V-as ruga sa va informati ca fostul asa zis "patriarh" al arbitrajului, Gherghe, nu a purtat pe piept niciodata ecusonul FIFA si nu a arbitrat partide internationale, facandu-si remarcata prezenta doar in expunerile aplaudate de catre Craciunescu si Porumboiu (pe care i-a ridicat ca arbitri). Cei doi l-au ridicat la rang de "zeu" pe batranul ofiter al armatei romane, doar pentru ca acesta a ccontribuit decisiv la formarea acestora in arbitraj. "Fortand" mana presei doar prin metode "doar de ei stiute", cei doi (alta data prieteni), l-au tinut artificial pe batran in fruntea istoriei unui arbitraj in care Gherghe nu a insemnat nimic pe plan international.
    Astfel, au fost eclipsate intentionat figuri importante ale arbitrajului romanesc precum Andrei Radulescu, Chiriac Manusaride, Nicolae Rainea, Ioan Igna, Dan Petrescu si chiar Nicolae Grigorescu, personalitati pregnante si reprezentative in domeniul istoriei cavalerilor fluierului din tara noastra.
    Domnule Borcan, sunteti prea tanar pentru a evalua istoria si sunteti influentat gresit de cei ce minimalizeaza contributia internationala a celor de mai sus in raport cu batranul George N. Gherghe. Sa nu uitati ca Dan Petrescu a fost seful arbitrajului romanesc intre 1994 si 2001, cea mai lunga perioada de suprematie, dar si membru marcant al Comisiei UEFA de Arbitri(2 ani). In toata aceasta perioada el a condus si a format arbitri internationali ce au reprezentat Romania, precum Gheorghe Constantin, Constantin Gheorghe,Marcel Lica, Constantin Zotta, Sorin Corpodean, Viorel Anghelinei, Florin Chivulete si chiar Alexandru Tudor.
    Cei ce va informeaza gresit, cauta sa minimalizeze meritele acestui fost mare arbitru international roman pentru a-l elimina de pe postamentul de top al arbitrajului.
    Daca ati consulta istoria ati deveni mult mai intelept si informat si nu v-ati mai lasa manipulat de "fantoma" domnului George N. Gherghe, care cu tot respectul ce il merita, CU ADEVARAT NU SE COMPARA IN NICI UN FEL CU CEEA CE A INSEMNAT DAN PETRESCU "FIBRA"

    RăspundețiȘtergere
  3. @ "Un neavenit cunoscator al dedesubturilor necunoscute din labirintul arbitrajului romanesc": am prins ironia din zbor...

    Va respect opinia, insa nu cred ca ati inteles exact la ce m-am referit in material. Nu am spus nicaieri ca s-ar compara palmaresul de arbitru al lui G.N. Gherghe cu cel al lui Dan Petrescu! Nu contest meritele fostului vicepresedinte CCA, m-am referit doar la afirmatia acestuia - ca este posibil sa revina in viitor, pentru a se pune “in slujba arbitrajului” precum venerabilul George N. Gherghe. Poate ca eu inteleg altceva prin a te pune in slujba arbitrajului… La acest lucru m-am referit, iar asta nu are legatura, din punctul meu de vedere, cu cat de mare arbitru ai fost! E ca si in cazul fotbalistilor… nu toti marii jucatori au ajuns mari antrenori! Sunt convins ca ati inteles ce vreau sa spun! Fiti sigur ca nu am uitat ca Dan Petrescu a fost presedintele arbitrilor, iar dupa aceea membru in CCA atatia ani… ba chiar am luat in calcul acest lucru, in momentul in care mi-am spus parerea! Dansul a afirmat ca avem o generatie “modesta de arbitri”, in totala contradictie cu ceea ce a spus, zilele acestea, reprezentantul UEFA Wilfried Heitmann. Neamtul, prezent la cursul cavalerilor fluierului din Liga I, nu mai contenea cu laudele la adresa actualei generatii de arbitri! Dar asa-i la noi… multi dintre fostii arbitri, critica toate generatiile care au venit in urma lor dupa principiul “nimeni nu va mai fi ca noi!”. Doamne fereste sa-i depaseasca cineva! Cum credeti ca s-au simtit arbitrii din actuala generatie dupa afirmatia vicepresedintelui CCA? Repet intrebarea din finalul materialului, poate imi puteti raspunde dumneavoastra, mai ales ca ati zis ca sunteti un “cunoscator al dedesubturilor necunoscute din labirintul arbitrajului romanesc” - Stiti cumva cine s-o fi ocupat de actuala generatie “modesta de arbitri”?

    Poate ca sunt eu prea tanar, cum ziceti dumneavoastra, de nu am auzit pe nimeni din fotbal sa-l vorbeasca de rau pe G. N. Gherghe - Dumnezeu sa-l odihneasca! Nici macar pe vreunul dintre fostii mari arbitri pe care i-ati enumerat mai sus, in contextual in care sugerati ca presa ar fi scris de bine la comanda! Voi incerca totusi sa va urmez sfatul de “a mai consulta istoria pentru a deveni mai intelept”, desi nu prea stiu unde pot gasi “materiale” de acest gen. Poate vreti sa-mi veniti in ajutor. Va las adresa de mail, multumindu-va anticipat, in cazul in care veti face acest lucru - scoaladearbitri@gmail.com . M-as bucura daca va veti declina si identitatea, daca nu aici, macar pe mail.

    In final, pot spune ca sunt 100% de acord cu ultima dumneavoastra afirmatie (scrisa cu majuscule)… Prietenii stiu de ce!

    PS: Culmea este ca dumneavoastra spuneti ca George N. Gherghe nu se poate compara cu Dan Petrescu, insa pentru cel din urma este o onoare sa se compare cu acesta, din moment ce il considera un exemplu de urmat – vezi declaratia din Gazeta Sporturilor, din 5 iulie 2011: "Rămîn observator şi poate că voi reveni cîndva la CCA, fiindcă au mai fost oameni, precum venerabilul George N. Gherghe, care s-au pus în slujba arbitrajului pînă la 85 de ani". http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/el-este-omul-acuzat-ca-a-facut-jocurile-otelului-dan-petrescu-fibra-nu-are-nici-o-grija-una-le-spuneam-alta-faceau-246326.html

    RăspundețiȘtergere
  4. E tupeist si mare glumetz Dan Petrescu asta...Pai daca avem o generatie modesta de arbitri, asta din cauza cui se intampla? Nu cumva asta e rodul "muncii" lui prin rolul avut in CCA de-a lungul timpului fie ca presedinte, vice-presedinte sau ca simplu membru etc.? E nevoie de mult tupeu sa spuna asa ceva ca si cum nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i pute... Eu zic ca cel mai bine e sa nu mai revina ca e nevoie de o alta mentalitate, nu ca cea a lui sau a altora din gasca lui....

    RăspundețiȘtergere