"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

vineri, 22 iulie 2011

Presedintele CCA, Vasile Avram, pariaza pe Radu Petrescu / Doua povesti despre arbitrul bucurestean

La finala "Challenge Trophy"
In varsta de 28 de ani, bucuresteanul Radu Petrescu este vazut de catre UEFA ca unul dintre cei mai promitatori tineri arbitri din Europa. Din pacate pentru el, in tara nu a avut parte de o presa favorabila, poate si din vina sa, dar in principal din cauza climatului din fotbalul romanesc. Exagerarea erorilor de arbitraj s-a dovedit ca nu face bine nu numai cavalerilor fluierului ci sportului rege in general. Dar asta este alta poveste, pe care o vom dezbate intr-un material viitor.

"El poate fi pariul meu. Am multe referinte la superlativ despre el dupa un curs FIFA la care a participat in Elvetia. In afara faptului ca este foarte bine pregatit, Radu Petrescu este un caracter deosebit.”, a spus Vasile Avram, ieri,  la Radio Gsp.

Inclus intr-un program de tinere talente - demarat de catre UEFA - alaturi de Andrei Constantinescu si Valentin Avram, Radu a confirmat sperantele puse in el de catre forul european. Astfel, in luna mai a fost delegat, impreuna cu cei doi, la finala “International Challenge Trophy”, dintre Anglia si Portugalia (Under 23, scor: 0-1), pe care a condus-o foarte bine.

Sezonul trecut insa a avut cateva probleme in campionatul intern, mediatizate poate excesiv si din cauza reactiei sale, dupa un joc, la adresa comentatorilor care i-au criticat prestatia. Din pacate, Vasile Avram nu l-a lasat, la vremea respectiva, sa organizeze o conferinta de presa in care sa-si ceara scuze, iar acum regreta.

“Cand a avut o iesire in presa, dupa unele critici care i-au fost aduse la finalul unui joc Sportul - CFR Cluj Napoca, a insistat sa tina o conferinta in care sa isi ceara scuze. Imi pare rau ca nu i-am permis", a afirmat presedintele CCA la Radio Gsp, conform gsp.ro.

E clar ca Radu a gresit atunci - si el a priceput lucrul acesta -, dar cei care stau cu lupa pe arbitri inteleg oare presiunea la care-i supun? Va dau tot eu raspunsul - inteleg foarte bine, de aceea si insista cu aceasta “arma”, beneficiind de un regulament foarte permisiv, de neimaginat in fotbalul din tarile civilizate.

Personal, il stiu de pe vremea cand facea parte din lotul Ligii 3, urmaridu-l la cateva jocuri (inclusiv de juniori) desfasurate in Prahova. Se vedea de pe atunci cat se pregateste si cata importanta acorda fiecarui meci, indiferent de nivelul la care se disputa. Este extrem de importanta aceasta atitudine pentru un cavaler al fluierului care vrea sa ajunga in top. Probabil ca i-a fost insuflata si de Alexandru Tudor, cel care a contribuit la cresterea lui ca arbitru.

Vasile Avram facea referire si la caracterul lui Radu… Va povestesc doua episoade fara a le comenta. In perioada in care ma ocupam de scoala de arbitri prahoveana cineva a promis absolventilor primei generatii ca vor primi echipament gratuit. O promisiune populista care s-a “spart” in capul altora, adica al celor care tineam cursurile. Si cum atunci au fost peste 60 de absolventi, am fost nevoiti sa gasim solutii. Radu Petrescu si Radu Ghinguleac au fost printre cei care ne-au sarit imediat in ajutor, oferind copiilor vreo 10 randuri de echipament.

Cel de-al doilea episod este mai recent, din primavara acestui an, cand am inaugurat rubrica de “Anunturi Gratuite”, destinata cavalerilor fluierului. Vazand doua anunturi ale unor arbitri prahoveni care doreau sa cumpere echipament, Radu m-a contactat, aratandu-se dispus sa le ofere el, bineinteles ca fara bani! Cei doi au ramas cu gura cascata cand s-au trezit ca primesc trening si echipament… gratis!

Va las pe voi sa trageti concluziile, cu speranta ca Radu nu se va supara pe mine deoarece am dezvaluit aceste lucruri. Am simtit nevoia sa le fac cunoscute pentru ca cei ce judeca, dandu-se atotstiutori, sa mai reflecteze putin inainte de a arunca cu noroi in oameni…

Daca luam in calcul rezultatele de pe plan international, dar si afirmatia presedintelui CCA, cu siguranta ca Radu Petrescu este principalul favorit la singurul ecuson FIFA care va fi disponibil incepand din iarna acestui an (cel al lui Augustus Constantin).

Arbitru din 2002, tanarul bucurestean are deja peste 40 de jocuri in Liga 1, iar traseul sau viitor va depinde in mare masura de el. I s-a oferit o sansa extraordinara de care sper sa profite. Pentru el, dar si pentru arbitrajul romanesc.

PS: Radu Petrescu va conduce, asta-seara, CS Mioveni - “U” Cluj, in prima etapa a Ligii 1. Vezi aici toate delegarile de astazi, precum si posturile unde puteti viziona jocurile.

Va recomand si:


10 comentarii:

  1. Mi-e ca pariaza degeaba! Pana acum, de cate ori a avut un meci important, si-a dat cu terenul in cap acest Petrescu...deci, daca nu e hotie, e nestiinta, corect?

    RăspundețiȘtergere
  2. Romania are arbitri foarte buni, care muncesc mult, sunt devotati si, pe deasupra, sub echipamentul de arbitru se ascund adevarate caractere. In orice domeniu se fac greseli: medicina (uneori fiind puse in pericol vieti omenesti), aviatie (o eroare duce la adevarate catastrofe) si as mai enumera, dar ma opresc. Dar cati s-au gandit vreodata la aceste lucruri? Cati nu au gresit la locul de munca? In alta ordine de idei, mentalitatea la noi este cea care ne trage in jos in orice domeniu. Cu siguranta multi urmariti meciuri internationale si vedeti greseli mult mai mari, dar mereu ei au de partea lor normalitatea si civilizatie, pe cand la noi sunt obiect de sters pe jos, ca asa ne e obiceiul. Sa speram ca in acest sezon arbitrii nu vor mai da de mancare "jurnalistilor" care n-au pus in viata lor mina pe un regulament de arbitraj!
    Revenind la arbitrul Radu Petrescu, sper ca faptele si prestatiile lui sa fie rasplatite si sa-l ajute "vremea" ca intr-o zi sa urce "Everestul"(in arbitraj).

    RăspundețiȘtergere
  3. @cosmin23minescu: eu sper sa nu parieze degeaba... la fel cum sper ca si cuvantul "hotie" sa fie eliminat din vocabularul "oamenilor de fotbal" din Romania. As fi vrut sa mai comentez ceva aici, dar a facut-o foarte bine Diana, putin mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  4. Petrescu e unul dintre arbitrii buni ai tarii , unul dintre cei mai buni si faptul ca este tanar e un avantaj imens.Ecusonul FIFA va fi pentru el punctul culminant :d iar daca va trece cu bine va deveni un arbitru de top !

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu inteleg ca Petrescu este un arbitru tanar si talentat, dar cum ramane cu Dumitru, care deja a demonstrat ca este unul din cei mai buni arbitri romani? Daca nominalizarile pentru Lista FIFA se fac pe baza valorii si performantei de pe teren, atunci Dumitru ar trebui sa fie nominalizat in acest an, iar Petrescu in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: Intr-adevar, Robert Dumitru a demonstrat ca este unul dintre cei mai buni arbitri romani si ar fi meritat cu prisosinta sa fie pe lista FIFA. Ba cred ca sezonul trecut a fost numarul 1 in tara! Totusi, Radu are de partea sa tineretea si recomandarile UEFA! Iar acestea din urma vor conta enorm! Daca ar fi dupa mine, i-as pune pe amandoi pe acea lista. Din pacate, insa, daca nu va aparea vreo surpriza, la finalul anului doar un singur loc va fi disponibil. Sa speram ca CCA va face cea mai buna alegere!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu incape nici o indoiala ca participarea lui Petrescu in programul UEFA va conta foarte mult, pe langa faptul ca este mai tanar. In plus, presedintele CCA nu va pierde "pariul" sau. Din pacate, Dumitru va implini 38 de ani si 2012 este ultima lui sansa de a fi nominalizat pe Lista FIFA; deci acum ori niciodata. Pentru ca inca mai cred in valoare, sper ca CCA/FRF sai ofere lui Dumitru recompensa meritata pentru prestatiile sale din ultimul an. Cu 4 arbitri in First Class si 2 tineri care vin din urma, surprizele sunt excluse. Romania nu va avea decat un loc disponibil.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai vreo idee cine este candidatul principal la asistenti pe locul ce va fi eliberat de Popa? Anul trecut, Orbulet parea favorit, dar acum balanta s-ar putea inclina spre Radu.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim (16:52): Chiar va fi o alegere dificila. Imi va parea rau pentru cel care nu va prinde lista, dar "Viata-i dura!" din pacate, cum imi spunea mie... cineva, "persoana importanta, nu spui cine" ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim (16:53): Nu stiu deocamdata. Cand voi afla am sa anunt! Din pacate pentru el, Orbulet a avut ghinionul sa greseasca exact cand nu trebuia! Acum e nevoit sa o ia de la capat, sa munceasca mai mult si sa spere ca va veni si randul lui!

    RăspundețiȘtergere