"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

joi, 12 august 2010

CS Brazi - o echipa de... arbitre (I)

De la stanga la dreapta: Diana Florea, Madalina Craciun, Gabriela Bucur, Mihaela Bacescu; Jos: Cristina Manitiu
Desi nu am o statistica exacta, cred ca CJA Prahova, cu cele 15 fete pe care le are in acest moment in lot, se afla pe primul loc in tara in privinta numarului de arbitre. Chiar va rog sa-mi scrieti, daca stiti ca lucrurile stau altfel. Plecand de la acest fapt m-am gandit sa realizez un fotoreportaj cu arbitrele care fac parte din echipa CS Brazi, prima formatie feminina care reprezinta o comuna la nivel de Liga I. Nu neaparat prezenta acestora in echipa ar fi ceva inedit cat numericul lor. Daca s-ar face clasamentul in functie de numarul arbitrelor din lot, CS Brazi ar fi pe primul loc detasat, cu cele sapte fete care impart dreptatea pe gazon.

Inarmat cu aparatul foto, un pix si un carnetel, am asistat la doua antrenamente ale "minunii" din comuna de langa Combinatul Petrobrazi. A fost o experienta interesanta, mai ales ca nu pot spune ca inainte eram un fan al fotbalului feminin. Dar haideti sa vedem ce-a iesit, in urma discutiilor cu fetele si cu oamenii de pe langa echipa, cu precizarea ca astazi voi prezenta prima parte a fotoreportajului, urmand ca partea a doua sa o postez maine.

O scurta istorie a fotbalului feminin la nivelul judetului Prahova

"Rădăcinile 'sportului rege' practicat în judeţ de reprezentantele sexului frumos datează din 1968, când, la iniţiativa regretatului profesor de sport Mihai Sima, s-a înfiinţat echipa 'Ploieşti', în acelaşi an având loc în urbea 'aurului negru' şi primul joc de fotbal feminin din România, protagoniste fiind Ploieşti şi Rapid Bucureşti (giuleştencele s-au impus atunci cu 4-1). În 1971, formaţia purtând numele oraşului a fost preluată de UCECOM Prahova, devenind Voinţa, grupare care va participa vreme îndelungată la toate competiţiile de gen din ţară. Trebuie precizat însă că, de abia după 1990, FRF a acceptat ca fotbalul feminin să fie inclus în calendarul oficial naţional, perioadă în care Prahova a fost prezentă pe firmament cu: Voinţa CFR, Voinţa Conpet, Conpet, Coruna Câmpina (junioare). Vârful de performanţă l-au constituit, desigur, cele două titluri de campioană naţională obţinute consecutiv în 1999 şi 2000 de către Conpet, precum şi prezenţele europene de succes ale aceleiaşi echipe la două ediţii ale Cupei Internaţionale de la Amistad - Spania (locurile 2 şi 3 în ambele întreceri desfăşurate în 1996 şi 1997, iar sportivele Daniela Pufulete şi Angela Stanciu au fost golgeterele competiţiilor respective). Din păcate, în 2000 Conpet şi-a înterupt activitatea la Ploieşti, încercarea de a repune pe picioare o altă echipă de fete în judeţ - în 2007, prin Galaxy Ploieşti - eşuând destul de repede după ce, târâs grăpiş, se pornise totuşi la drum (formaţia a fost exclusă din campionat în retur, la mijloc fiind imposibilitatea financiară de a mai continuă competiţia)." (Aurel Draghici, Informatia Prahovei, 30 iunie 2010)

"Minunea" de la Brazi-sat


Formatia din Brazi se pregateste pe terenul din localitate, de două ori pe saptamana (miercurea - de la 16:30 -, si sambata - de la 9:15), antrenamentele fiind deschise tuturor fetelor care vor sa practice sportul rege la un club ce se anunta a fi foarte serios. Debutul campionatului este prevazut pentru jumatatea lunii septembrie, data exacta urmand a se stabili pe 16 august, la sedinta cu delegatii celor 12 echipe care vor lua startul in Liga I.
Antrenorul echipei este Alexandru Iordache, un tanar si ambitios profesor, care a reusit sa se impuna in fata fetelor, dupa ce a preluat stafeta de la Gheoghe Mihai (bolnav) - sufletul fotbalului feminin din judetul nostru -, in prezent director tehnic al CS Brazi. Acesta din urma are o cariera impresionanta pentru fotbalul feminin de la noi, incununata cu doua titluri de campion national, ambele cu echipa Conpet Ploiesti. Banca tehnica este completata cu Valentin Stanciu, antrenor secund si delegat. Nicu Lazar, fostul jucator al Petrolului este presedintele clubului, iar jurnalistul Aurel Draghici, unul dintre membrii Biroului Executiv.

Ana Maria Dobrin
Elena Valentina Branzea
Iata si lotul pe care localnicul Alexandru Iordache il are la dispozitie: Mihaela Burtica (34 ani), Ionela Dinca (34), Magdalena Poenaru (35), Nina Anca (22), Loredana Ene (21), Mirela Stoica (18), Geanina Rizea (20), Maria Dumitru (16), Sinela Tanase (29), Romina Soare (20), Oana Radu (18), Catalina Stan (16), Andra Raducanu (19), Mihaela Bacescu (22), Gabriela Bucur (20), Diana Florea (19), Madalina Craciun (18), Andreea Zainescu (20), Cristina Manitiu (24), Alina Grigore (23). Dintre acestea, ultimele sapte sunt arbitre, ele absolvind cursurile scolii prahovene, in perioada 2008-2010. La antrenamentele echipei participa si doua copile din Batesti, Ana Maria Dobrin (11 ani) si Elena Valentina Branzea (12 ani), dar ele trebuie sa mai astepte pana vor implini 13 ani pentru a putea debuta intr-un joc oficial. Interesant este numele mezinei, unul parca predestinat fotbalului - Dobrin. Ar fi frumos ca peste ani acest nume sa insemne pentru fotbalul feminin macar putin din ce a insemnat el pentru fotbalul romanesc.

Gabriela Bucur
Mihaela Bacescu
Lotul este format, in special, din fetele care au facut parte din fosta Galaxy Ploiesti, desfiintata in urma cu ceva timp. Acestora li s-au mai adaugat cateva jucatoare cu experienta cum ar fi: Mihaela Burtica - vedeta echipei, venita de la Ripensia Timisoara, dupa ce a mai trecut prin Liga a II-a italiana, imbracand si tricoul echipei nationale -, Magdalena Poenaru - fosta jucatoare la Conpet Ploiesti si Carom Onesti -, Nina Anca - de la Smart Bucuresti, acolo unde au mai jucat si Mihaela Bacescu, Diana Florea si Gabi Bucur.

Diana Florea
Madalina Craciun
Haideti sa vedem si posturile pe care joaca fetele-arbitru: Gabriela Bucur - fundas central, Diana Florea - fundas central, Madalina Craciun - fundas stanga, Cristina Manitiu - mijlocas ofensiv, Alina Grigore (nou venita) - mijlocas, Andreea Zainescu - mijlocas. Din pacate, aceasta din urma, o foarte talentata jucatoare - fost capitan al defunctei Galaxy -, nu poate ajunge la toate antrenamentele din cauza serviciului.

Arbitrele "sunt un bun exemplu pentru celelalte fete"

Alexandru Iordache
Antrenorul Alexandru Iordache, profesor de sport la Scoala Generala Buda-Rafov, s-a aratat incantat de fetele care provin din randul cavalerilor fluierului, pentru modul in care acestea trateaza fotbalul: "Sunt fete serioase, se pregatesc foarte bine, iar arbitrajul le ajuta in activitatea fotbalistica. Cu siguranta, cel putin patru dintre ele vor fi titulare in viitorul sezon".  Cele care au cele mai mari sanse la titularizare se pare ca sunt: Gabi Bucur, Diana Florea, Mihaela Bacescu si Madalina Craciun. Dar si celelalte mai au timp, pana la inceperea campionatului, sa demonstreze ca merita sa faca parte din primul 11. In privinta lui Alexandru Iordache - care va debuta ca antrenor pe banca unei echipe feminine -, elevele sale se declara foarte incantate de metodele de antrenament ale acestuia, spunand ca nu sunt multi antrenori ca el, in Liga I.

Valentin Stanciu
Vali Stanciu, antrenorul secund, si el fost cavaler al fluierului, spune despre fetele-arbitru: "Sunt foarte constiincioase, nu lipsesc de la antrenamente, sunt un bun exemplu pentru celelalte fete. Este bine ca sunt si arbitre pentru ca stiu regulamentul evitand astfel unele greseli care le-ar putea aduce cartonase. Totodata, pot sa le explice si colegelor Legile Jocului."

Deocamdata echipa este sustinuta financiar doar de primaria din Brazi, care va asigura cheltuielile administrative (echipament, transport, barem de arbitraj etc.), legea nepermitandu-i sa ofere prime sau contracte jucatoarelor. De altfel, zilele astea urmeaza sa soseasca un rand de echipament complet, inclusiv treninguri de prezentare. Al doilea rand de echipament va fi furnizat de catre Federatia Romana de Fotbal, care va mai contribui si la deplasarile echipei cu suma de 35 lei pentru fiecare jucatoare. "Speram ca pana la debutul campionatului sa vina si cativa sponsori la club", spune acelasi Vali Stanciu.

Cristina Manitiu
Aurel Draghici, membru in biroul de conducere al clubului CS Brazi, nelipsit de la antrenamente, ne-a spus si dansul cateva cuvinte despre echipa: “Inceputul este intotdeauna greu. Oamenii sunt putin circumspecti pentru ca aceasta echipa este ceva nou, fotbalul feminin fiind mai putin cunoscut la noi in tara. Totusi, ei vin la antrenamente in numar destul de mare, ceea ce ma face sa cred ca la jocuri vor fi mult mai multi spectatori decat la baieti. Pot sa spun ca este si un act de curaj pentru o comuna sa aiba o formatie in Liga I, Braziul fiind prima localitate rurala din Romania reprezentata la acest nivel. In privinta fetelor care sunt si arbitre, parerea mea este ca s-au integrat foarte bine, pe toti surprinzandu-ne seriozitatea lor, ca de altfel si in cazul celorlalte componente ale echipei.”


Stadion cu 1000 de locuri la Brazi-sat

Pentru ca toata lumea cu care am vorbit l-a numit pe Leonas Radu - viceprimarul comunei -, “sufletul clubului”, am cerut si parerea acestuia cu privire la ceea ce se intampla la Brazi, realizand un mini-interviu.

1. De ce o echipa de fete in comuna Brazi?
Ideea i-a apartinut domnului Gheorghe Mihai, cel care a pus foarte mult suflet la aceasta echipa. Dansul, ne-a convins ca aceasta colaborare va fi una de bun augur pentru comuna, avand in vedere faptul ca fetele ne vor reprezenta la nivel national plus ca ele sunt mult mai serioase decat baietii.

2. Poate sustine primaria o echipa de fete in prima liga? V-ati gandit si la niste sponsori?
Din punct de vedere financiar nu sunt probleme. Singurul inconvenient este ca legislatia nu permite acordarea de prime. In acest sens am demarat discutii cu diversi sponsori, iar usa este deschisa pentru oricine vrea sa ne ajute.

3. Oamenii spun ca dumneavoastra sunteti “sufletul clubului”. Aveti trei echipe de seniori-baieti, una de fete plus una de juniori. Nu-s prea multe cinci echipe intr-o comuna?
Nu este deloc o cheltuiala prea mare. Practic echipa de juniori a clubului va juca in Liga A Prahova, noi intentionand a mai forma 1-2 grupe de copii in vederea crearii bazei de selectie pentru viitor. Astfel, oferim posibilitatea copiilor din comuna noastra sa faca sport si poate chiar sa ajunga in fotbalul mare.

4. Avand in vedere faptul ca pentru Liga I sunt alte cerinte, ce ne puteti spune despre baza sportiva?
Deocamdata nu se ridica la nivelul primei ligi, insa avem bani alocati pentru ca firma care urmeaza sa cosmentizeze stadionul sa reuseasca sa termine lucrarea pana la inceputul lui septembrie. In toamna aceasta vom demara un proiect in urma caruia, anul viitor, vom avea un stadion cochet cu aproximativ 1000 de locuri pe scaune.

5. Ce asteptati de la echipa de fete in viitorul sezon?
Avand in vedere ca in ultimul campionat a avut infrangeri pe linie, astept doar cateva rezultate bune care sa ne permita formarea unei echipe competitive pentru sezon 2011-2012.

6. Aveti in echipa sapte fete care sunt si arbitre. Ce parere aveti despre ele?
Sunt fete serioase, care au stiinta jocului, iar arbitrajul nu poate decat sa le ajute, ele cunoscand foarte bine regulamentul.

Maine, urmeaza partea a doua a acestui fotoreportaj, din care vom afla cum se impaca fotbalul cu arbitrajul, cum se inteleg fetele-arbitru cu colegele lor si ce asteptari au acestea de la viitorul sezon. Pana atunci, mai jos, puteti vedea si alte  imagini de la antrenametele de saptamana trecuta.




20 de comentarii:

  1. Bv fetelor eu va tin pumnii mai ales pt colegele mele arbitre sper sa auzim numai de bine de ele!

    RăspundețiȘtergere
  2. tot ce ne dorim e sa iesim cu fruntea sus la sfarsitul cammpionatului. Multumim celor care ne sunt aproape.gaby bucur

    RăspundețiȘtergere
  3. urata e fata aia cu curcubeu in cap miahela sau cum o cheama:)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt fete talentate , care merita o mai mare atentie , pacat ca nu fotbalul feminin nu este asa mult promovat la TV .. imi doresc mult pt ele ca cineva sa le dea ocazia sa isi arate valoarea in capionat si sa avem pana la urma un campionat femeinin puternic ca in Norvegia ... apropo ...imi plac pozele ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos reportaj!
    Felicitari,Ionut si multa bafta fetelor!

    RăspundețiȘtergere
  6. tot ce avem este speranta de a reusi in tot ce ne'am propus..sa reusim sa ii facem mandrii pe cei ce ne sprijina si se implica in pregatirea noastra..va multumim si facem apel la galerie..sa ne incurajeze mereu la meciurile de "acasa"..ii asteptam la meciuri. diana f.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumim pentru atentia care ne-o acordati si pentru mesajele de incurajare de la acest articol este foarte important pentru noi sa stim ca voi ne sustineti...dar va asteptam in numar mare si al meciuri:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumim pentru acest reportaj frumos.Poate cu ajutorul d`voastra se vor alatura acestei echipe si alte fete care iubesc fotbalul si de ce nu cativa sponosri.Mulumesc celor care sustin aceasta echipa si nu in ultimul rand domnului Mihai Gheorghe! Andreea Z

    RăspundețiȘtergere
  9. La prima victorie imi respect pariul ;))SUCCES!

    RăspundețiȘtergere
  10. Reportajul este foarte frumos.Multumim celor care ne sprijina si ne ajta in tot ceea ce facem vrem sa ajungem sus cat mai sus dar tot odata trebuie sa muncim si sa ne placa ceea ce facem.multumim celor care ne ajuta.lory

    RăspundețiȘtergere
  11. bafta! nimic nu se face fara efort si sacrificiu...depinde de voi sa ajungeti in fata...haideti ca se poate....inca o data, bafta fetelor de la Brazi!

    RăspundețiȘtergere
  12. bafta in campionat

    Toma Mihai

    RăspundețiȘtergere
  13. Alex Iordache!!! Alex Iordache!!! Alex Iordache!!!
    Bafta fetele!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bravo fetelor ! Pacat ca echipa CONPET nu mai are echipa de fete ... ca poate faceam un amical !;)

    by Cristi (Portar la CONPET )

    RăspundețiȘtergere
  15. bv fetele mele :X eu sunt un fan si sa stiti ca de fiecare data vin la voi la meci :X sa va fac galerie :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Este o initiativa laudabila a edilului Comunei Brazi si a tuturor care sprijina aceasta echipa. Sunt multe fete talentate si trebuie promovat acest sport. Va doresc multa bafta si sa ne bucuram de performantele voastre!

    RăspundețiȘtergere
  17. Bravo fetelor sunteti foarte tari as vrea sa am un mod prin care sa va pot contacta o adresa de mail ceva daca cineva are puteti sa mil dati si mie?

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru "Andreea": Trimite-mi un mail la adresa scoaladearbitri@gmail.com in care sa specifici mai exact pe cine vrei sa contactezi. Daca vrei numarul de telefon al cuiva de la club, ti-l pot trimite eu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bafta fetelor...aveti un bun antrenor asa ca ascultati-l!

    RăspundețiȘtergere