"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 24 august 2011

La doar 19 ani Madalina Craciun este arbitru in esalonul 4 si fotbalista in prima liga / INTERVIU

Madalina Craciun este considerata una dintre sperantele arbitrajului prahovean, desi poarta ecusonul doar de un an de zile. Mai precis din martie 2010. Dupa sase luni a obtinut categoria a II-a, iar dupa alte sase - categoria I si promovarea in Liga a IV-a.

Din vara anului trecut evolueaza pentru CS Brazi, echipa comunei unde domiciliaza, cu care a realizat o performanta extraordinara, chiar de la prima participare in Liga I - clasarea pe locul 4 la finalul campionatului.

Dupa ce a absolvit “BAC”-ul, cu o nota foarte mare, a fost admisa la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Are 19 ani si viseaza sa ajunga cat mai sus… Dar mai multe detalii despre Madalina aflati din interviul pe care l-a acordat, zilele trecute,  blogului nostru.


Cine sau ce te-a determinat sa urmezi cursurile scolii de arbitri?
Ideea de a urma aceste cursuri ma atragea din anul 2008, auzind vorbindu-se despre arbitraj in randurile colegelor mele de echipa, dar imi lipsea curajul. In 2009, la indemnul regretatului Gheorghe Mihai, antrenorul nostru si in acelasi timp observator, am pornit la drum.

Este greu, ca fata, sa oficiezi la meciurile din judet? Ti s-a intamplat sa fi trimisa la cratita?
Nu de putine ori se intampla sa fi trimisa la cratita, dar consider ca  prin daruire, implicare sufleteasca si foarte multa munca nimic nu este greu.

Poti sa ne povestesti o intamplare amuzanta de la jocurile oficiate? Dar una mai putin placuta?
Imi aduc aminte ca la un meci de juniori, ajungand la teren, mi-am dat seama ca am uitat fanionul acasa. Singura solutie era sa ma folosesc de cel din dotarea clubului, de altfel foarte greu, fiind atenta concomitent cu jocul sa nu-l scap din mana. Cred ca ma pot considera norocoasa, de intamplari mai putin placute, pana in momentul de fata, am fost ferita.

Ai vreun arbitru ca model?
Nu pot spune ca am un anumit model, important e sa iei de la toata lumea tot ce e mai bun.

Care este cea mai mare dorinta cu privire la arbitraj?
Sa dau intotdeauna tot ceea ce pot si sa ajung acolo unde orice arbitru viseaza… cat mai sus.

In aceasta vara ai devenit studenta la o facultate din Bucuresti. Sambata va trebui sa  arbitrezi, iar duminica sa evoluezi pentru CS Brazi. Nu va fi obositor acest program? Cum crezi ca vei reusi sa le impaci pe toate?
Da, am devenit studenta la Universitatea Politehnica din Bucuresti, dar cand sunt pe teren uit de oboseala, nici nu o mai simt. De vina pentru aceasta este dragostea de fotbal pe care am mostenit-o de la tatal meu, dar si dorinta de a arata celorlalti ca si fetele pot juca la fel de bine precum baietii. Prin seriozitate si implicare totul este posibil. Sper sa ma descurc la fel de bine ca si pana acum cu scoala si sa pot evolua la acelasi nivel atat ca jucatoare cat si ca arbitru.

Anul trecut CS Brazi a avut o evolutie surprinzatoare, terminand campionatul pe locul patru, desi era o echipa nou-infiintata. Ce asteptari ai de la sezonul viitor?
Toata lumea ne-a privit ca pe o "gluma" la inceput, dar dorinta uriasa si lucrul organizat alaturi de oameni deosebiti ne-au dat sansa de a arata ca ceea ce s-a intamplat cu Galaxy Ploiesti a fost lipsa de implicare. Dovada este acest loc 4 obtinut de CS  Brazi, in primul an de la infiintare. In noul sezon campionatul fiind organizat pe doua serii, Est si Vest, ca urmare a inscrierii mai multor echipe noi, ne dorim sa terminam pe unul din locurile pentru play-off.

Ce parere are familia despre activitatile pe care le desfasori?
Familia intotdeauna mi-a fost alaturi, ma incurajeaza sa fac ceea ce-mi place si sa merg mai departe in fiecare moment, chiar daca uneori pare imposibil.

Ce iti place?
Sa ies cu prietenii, sa ma uit la meciuri alaturi de tatal meu, sa merg pe stadion la jocurile echipei favorite, sa ma plimb... lista e lunga.

Ce nu-ti place?
Superficialitatea, minciuna, lauda, persoanele care una spun si alta fac.

Vrei sa ne mai povestesti si altceva despre tine sau despre activitatile tale?
Sunt inca la inceput de drum, dar am curajul sa visez ca voi ajunge acolo unde vreau. Sunt o ambitioasa in adevaratul sens al cuvantului. Nimeni si nimic nu ma va putea opri din incercarea mea de a-mi atinge visele atat in plan personal, cat si din punct de vedere al arbitrajului si al lucrului in echipa, alaturi de CS Brazi.

Ce le transmiti celor care urmaresc “ScoalaDeArbitri” si iubitorilor de fotbal, in general?
Celor care urmaresc ScoalaDeArbitri le transmit sa sprijine sportul, in general fotbalul romanesc aflat in "suferinta" in acest moment, buna lui desfasurare depinzand si de cei care il sustin.


PROFIL

Nume: CRACIUN                
Prenume: Cristina-Madalina
Specializarea: Arbitru asistent
Lotul: Liga A Prahova

Data si locul nasterii: 24.04.1992, Baicoi/Prahova
Domiciliul: Negoiesti/Prahova
Studii: Universitatea Politehnica Bucuresti (Anul I)

Anul in care a devenit arbitru: 2010
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2010
Anul obtinerii categoriei I: 2011
Anul promovarii in Liga 4: 2011

Numar de jocuri arbitrate: aproximativ 60

A jucat fotbal la: CS Galaxy Ploiesti, CS Brazi (in prezent)

Hobby-uri: Fotbalul, patinajul, lectura etc.


29 de comentarii:

  1. Pff...exista o arbitra mai buna,are 18 ani,categoria 1 si fotbalista si antrenoare si vicepresedinte de club.La 19 ani...deja trebuie sa isi doreasca promovarea mai ales ca fata,nu doar categoria 1

    RăspundețiȘtergere
  2. E declarata speranta dar nu isi ia probele.Interesant!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca tu,care ai comentat anterior,dar eu am alergat cu o ruptura musculara destul de grava....macar m-am prezentat la probe,nu ca altii....si am incercat sa alerg...si totushi am reushit tragand de mine sa scot cooperu'...la viteza nu am mai putut!Madalina Craciun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari Madalina , tineo tot asa atat in arbitraj cat si in fotbal si nu baga in seama rautatile altora ...

    RăspundețiȘtergere
  5. la rubrica " Ce nu iti place"...ar trebui scos "LAUDA"...totodata a mintit cand a spus k nu-i place lauda,deci sa scoatem si "MINCIUNA" si sa le adaugam la cealalta rubrica : "Ce iti place"...:D..imi pare rau ca dau dovada de atata rautate .dar chiar nu m-am putut abtine in cazul asta:D .

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim (ultimul): Cata rautate... Te simti mai bine dupa ce a aparut comentariul? Daca tot o cunosti, ai putea sa-ti dai si numele, nu crezi? Altfel, suntem satui de "Anonimi"....

    RăspundețiȘtergere
  7. Lasa-i Ionut....vorbeste invidia!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru primul anonim sau anonima! O gluma mai buna de atat nu se putea ;) Fata de care zici tu a arbitrat numai juniori, in ultimul timp prinzand si meciuri oficiale de seniori. Ii cam place sa arbitreze si prin alte parti, cine stie cunoaste! Asa ca mai terminati-o cu astfel de chestii, e viata fiecaruia si unde arbitreaza e problema lor. Din pasiune poti arbitra si "100" de ani la judet, care-i problema?
    Felicitari, Madalina! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca asta nu se poate cumpara, sa poti continua cu pasiunile tale.
    Si inca ceva mai puneti mina pe o carte si lasati rautatile!

    RăspundețiȘtergere
  9. dragii mei ....madalina craciun este una dintre cele mai sufletiste si ambitioase sportive pecare le cunosc...in afara faptului k invata foarte bine, este un fundas lateral cum putine sunt in romania , are o determinare incredibila, iar cei care o cunosc stiu bine k adora fotbalul... nu inteleg de ce atata obraznicie pe capul unora..care e problema ? si dak are parti mai putin bune totul se compenseaza prin atitudine...asa k vorba lui ionut... nu se poate scrie un articol despre ANONIMI!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. a uitat cand venea in clasa cu ziarul sa se laude la colegi si profesori??

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu trebuie luați in seamă acesti anonimi. Dacă aveau curaj comentau cu nume. Dar asta e România, plină de oameni care știu sa comenteze de rău. Baftă Mădă. Felicitări Ionuț, pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da , Madalina este o luptatoare si ii doresc succes din toata inima.
    Trebuie sa treaca peste toate "nemerniciile " vietii si sa mearga mai departe pe drumul care si-l doreste.
    "Cea ce nu te doboara,te intareste"

    RăspundețiȘtergere
  13. sunt sigur k dak se scria d tine la ziar...cumparai toate exemplarele si le distribuiai gratuit...nu stiu c inseamna pentru tine cuvantul "colega"...cred k t regasesti mai bine in sensul cuvintelor: frustrare, invidie, barfa, minciuna, mediocritate, inferioritate,etc. asa k nu avem nevoie de parerea ta ...una nesemnificativa de altfel...aaaaaaaaa si mie mi-a placut tare prima postare:))) cum naiba la 18 ani sa ai atatea functii:)))) ori e fata lu' tata, ori mananca pui , ori amandoua:))

    RăspundețiȘtergere
  14. nu si-a luat nici probele fizice nici testele teoretice,halal speranta.Numai sperante dastea avem oare in tara??

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce invidie pe anonimi astia:)).Felicitari Mada,tine-o tot asa,bafta pe mai departe si rezultate cat mai bune la facultate.:) Nu pune la sulfet anonimi astia:))

    RăspundețiȘtergere
  16. ca arbitra e mult sub roxana si didi, iar ca jucatoare am inteles ca deabia prinde echipa la Brazi, acolo fiind jucatoare cu sapte clase peste ea...daca are ambitie e bine, dar nu suficient, meseria conteaza pana la urma, si mai ales talentul..in rest, astept sa arbitreze pe la Varnita si sa vedem ce stie ca fotbalista (asa ca sa bubuim mingea..). un coleg de fanion mai rautacios, dar care totusi ii ureaza succes pe ambele planuri

    RăspundețiȘtergere
  17. Pentru anonimii de la orele 22:46 si 06:52:
    1. Despre testele fizice credeam ca v-a lamurit chiar Madalina. Din pacate, a facut greseala sa alerge desi era accidentata. Am mai scris intr-un alt material - cu o zi inaintea testelor a facut intindere, intr-un joc amical, la Buzau. S-a incapatanat sa sustina probele fizice si s-a ales cu o ruptura musculara care inca o tine departe de gazon. Acum sper ca v-ati lamurit.

    In privinta testarii teoretice, nu am auzit sa nu o fi luat-o. Din ce stiu eu, intotdeauna a avut note mari. Daca ai amanunte concrete, in afara vorbelor aruncate aiurea, te astept tot aici, dar cu numele real, nu in spatele anonimatului.

    2. Sa intelegem ca o cunosti foarte bine daca spui ca "e sub Roxana si Didi"? Nu a facut nimeni nicio comparatie in materialul de mai sus. Plus ca, intr-un fel ar fi normala diferenta, cele doua fiind mai experimentate decat ea. In privinta fotbalului... ori n-ai vazut niciun joc al celor de la Brazi ori tii cu tot dinadinsul sa fi rautacios... asa cum spui in comentariu, de altfel! Pe langa faptul ca este titulara, la un moment dat a intrat si in atentia echipei nationale. Deci... Totusi, e bine ca-i urezi succes!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ionut, chiar am vazut cateva jocuri la Negoiesti, una e sa fi titular si alta e sa sti meserie...acol, tu sti bine, doar 3-4 jucatoare tin echipa in spate, hai sa n-o mai dam dupa plop cum incerci tu, si nu stiu de ce o faci..n-am nimic cu fata, dar mi-o bagi si cu nationala...ha..ha..ha..toate cele bune, mai aveam ceva de zis, dar a inceput sa ma ia transpiratia..lui Manutiu nu-i iei un interviu?

    RăspundețiȘtergere
  19. eu chiar nu va inteleg...pt ceilalti anonimi,ca presupun ca sunt niste "ei" cu ce va deranjeaza madalina?mai greseste,e normal suntem oameni..pana si eu gresesc...pana la urma noi fetele avem locurile noastre,nu intram pe locurile baietilor..asa ca nush de ce va atacati atat de urat...vreti sa scrie ionut si despre voi?...rugati'l si o sa scrie...el nu vrea decat sa arate ca atunci cand faci ceva din placere ,nu conteaza ca esti fata in lumea baietilor,te ambitionezi sa'ti faci treaba cat mai bine si dupa fluierul de final al jocului sa fi multumit ca ai putut sa pui in practica cat mai bine ceea ce ne invata oamenii astia...invidia nu ajuta cu nimic...mai bine te ambitionezi singur si concurezi cu tine insuti sa vezi de ce esti capabil..

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim (15:24): Iti respect opinia... anonima. E chiar asa de greu sa-ti dai numele? In fine... Nu incerc sa o dau dupa niciun plop... Asa cum am spus inca de cand am pornit la drum cu acest blog scopul meu este de a arata si o alta fata a arbitrajului. Cu totul alta decat cea promovata de catre presa... cea de toate zilele. De multe ori ma gandesc daca are sens acest demers al meu. Mai ales atunci cand vad ividia si rautatea dintre arbitri. In atari conditii ce sa mai asteptam de la altii? Revenind la subiectul discutiei... faza cu nationala este cat se poate de reala. La un joc de pe propriul teren Madalina s-a aflat printre remarcatele antrenoarei lotului, cu care de altfel a purtat si o discutie pe tema viitorului sau. Ca nu a fost convocata este cu totul altceva. Pana la urma nu toata lumea ajunge acolo. Totusi, are doar 19 ani!

    PS: Sa zicem ca n-am inteles ce vrei sa sugerezi la final! Dar fiindca tot vorbesti despre colegele tale iti recomand sa fi pe faza pentru ca urmeaza si alte interviuri cu fete de la CS Brazi.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ionut, tu esti un baiat salon, si vreu sa ma intelegi ce-ti spun mai departe. Cat de cat arbitrii, chiar la nivele mici, i-au niste bani pentru ce fac, bine sau de multe ori rau. Dar la noi, antrenorii de ''maidan'' sau cei pentru care voi bagati ceva in buzunar, adica jucatorii, te-ai gandit. Da-mi numai cateva exemple din judetul asta in care jucatori, antrenori, delregati din ligile mici primesc macar un leu dupa meci. Noi nu muncim, sau mai bine zis voi ati exista fara noi ? Si daca munciti pe bani suportatti si castane incasate. Adica o fatuca care ma indoiesc ca stie cate petece are o minge ia la un meci poate si un milion, iar eu care am albit pe maidane, bag mana adanc in buzunare ca sa beau o bere dupa meci. Cum o fi. ca sa nu mai zic de arbitrii de sus, care pentru ce-or lua atata banet nu inteleg, auzi mai mult decat un chirurg pe mana caruia ne dam viata...cel cu fluierul ce face, dupa un meci varza, daca e suspendat o etapa doua, dar ramane cu cascavalul. asta e. succes ca observator

    RăspundețiȘtergere
  22. Domnu meu
    Eu sunt un jucator de judet care joc pe bani, nu multi dar nici putini.Si pentru ca tot scoti in slavi pe fetele arbitrti iti propun sa ne imaginam urmatoarea faza. la o tusa e fata x la meciul y. scorul in min. 88 e 1-1. eu marchez pentru 2-1 dar fata ridica fanionul pe motiv de ofsaid (ulterior pe imagini video se dovedeste ca a gresit grav). Scorul ramane 1-1, eu pierd prima de victorie, adica niste bani cu care poate achitam o factura de curent sau gaze, si asta pentru greseala unei fatuci de 19-20 de ani. o sa spui ca a fost si ea la inceput, e fata pana la urma, si tot asa. cu ce ma incalzeste treaba asta pe mine. apropo, la o adica, Doamne fereste, te-ai lasa judecat de un judecator care abia a terminat dreptul. numai bine

    RăspundețiȘtergere
  23. @ anonim 1 , daca tu vorbesti despre arbitra aia din Bucuresti atunci multa sanatate si intreab-o pe unde umbla noaptea , pe langa functiile insirate de tine mai adauga una doua : vagaboanta si te las sa alegi ultimul

    RăspundețiȘtergere
  24. @Anonim (07:29): E tare mult de dicutat pe marginea comentariului tau. In mare parte ai dreptate, dar in acelasi timp cred ca esti influentat de imaginea creata arbitrajului romanesc. Si nu-i vina ta pentru acest lucru... altii sunt vinovati - fosti si actuali arbitri, in mod special! Presa are si a partea sa, dar, repet, cea mai mare vina o poarta cei din sistem!

    Fotbalul ar trebui sa fie un spectacol facut pentru spectatori. Indiferent de nivel, principalii actori trebuie sa fie jucatorii, apoi antrenorii... arbitrii ar fi de preferat "sa nu se vada". Evident, ca acestia din urma nu ar exista fara cei pe care-i "judeca". Pe de alta parte insa nici fotbalul nu se poate desfasura fara cineva care sa vegheze la respectarea Legilor Jocului! Si apoi arbitrajul nu inseamna doar cele 90 de minute cat are o partida. Din pacate, toti cei care ii injura pe "oamenii in negru" se gandesc doar la banii incasati pentru prestatia buna sau rea. Indiferent de nivel, arbitrajul poate fi numit si el un sport! Pentru ca cei care-l practica fac sedinte si antrenamente saptamanale, pregatire teoretica si multe sacrificii necunoscute publicului tocmai din cauza faptului ca nu a existat o deschidere fata de presa. Si lipsa transparentei ne-a adus in situatia de fata. Ceea ce fac eu acum cu acest blog nu era posibil cu ani in urma. Crede-ma ca si in prezent ma lovesc de foarte multe... "minti luminate" in incercarea de a arata si o alta fata a arbitrajului! Sunt de acord ca arbitrii sa primeasca acele “castane” daca gresesc. Numai sa fie sub forma unor note mici care sa le atraga suspendari comforme cu erorile facute. Cand insa acestea inseamna pumni sau picioare, da-mi voie sa nu mai fiu de acord! Indiferent de ceea ce se intampla pe teren consider ca violenta nu are ce cauta in sport!
    Coborand la nivel de judet, sa stii ca acel barem nu este deloc mare. De exemplu la Liga C este de 40 lei, in acesti bani fiind inclus si transportul. Intr-un alt material spuneam ca am fost observator la Olari. Eu am venit din Ploiesti, dar arbitrii au fost din Campina. Au avut de parcurs aproximativ 150 km dus-intors. Calculeaza tu cam cat ar costa drumul, trage linie si vezi cu cati bani au ramas in buzunar. Si nu mai punem la socoteala ziua pierduta! Spui ca jucatorii si antrenorii, in general, nu primesc niciun ban la acest nivel. Antrenori si jucatori care se gasesc, de obicei, duminica, direct la meci. Nu vorbesc despre putinele echipe care mai fac un antrenament-doua saptamanal. Faceti lucrul acesta din placere, nu va obliga nimeni, nu? Acelasi lucru poti spune si tu despre arbitri. Si sunt de acord cu tine, dar tinand cont si de ceea ce am spus mai sus despre viata de arbitru, te intreb altceva: tu ai suporta sa fi injurat, scuipat si batut, doar de amorul… artei? M-as bucura sa intelegem cu totii ca arbitrii nu sunt dusmanii echipelor, ca pot gresi la fel ca orice om, la fel ca orice jucator!
    PS: Iti multumesc pentru urari si te mai astept si cu alte comentarii, pe viitor!

    RăspundețiȘtergere
  25. Sa-mi spuneti si aci cati bani va intra in cont pentru toate comentariile rautacioase;)

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonim (08:11): In primul rand nu “scot in slavi” pe nimeni, asa cum afirmi. Am mai spus lucrul acesta si il repet: cu ajutorul blogului ScoalaDeArbitri incerc sa arat si alta fata a acestei activitati atat de hulite pe la noi, in speranta ca romanul poate trai si fara cancan sau scandaluri. Stiam de la inceput ca demersul meu inseamna o misiune aproape imposibila, dar mi-am asumat riscul…

    Ai dreptate cand spui ca nu te incalzesc cu nimic scuzele dupa ce pierzi niste bani in urma unei erori de arbitraj. Intr-adevar, o greseala de genul acela, facuta si la un nivel superior, poate schimba multe in viata unei echipe. Se pot pierde prime de obiectiv, contracte mai bune, sponsori etc. Este dureros… iar la aceste lucruri ar trebui sa reflecteze si arbitrii, sa inteleaga mult mai bine rolul pe care il au in cadrul unui joc. Pe de alta parte, greseala omeneasca face parte din fenomen si ar trebui sa invatam sa o acceptam, chit ca ne convine sau nu, la fel cum acceptam ratarile sau gafele monumentale ale jucatorilor. Asta nu inseamna ca cine greseste nu trebuie sa plateasca.

    Tu faci referire la fete aici… sa inteleg ca daca cel care a gresit este baiat (tot de 19-20 ani si tot incepator) ai accepta eroarea sa?

    In final spui “apropo, la o adica, Doamne fereste, te-ai lasa judecat de un judecator care abia a terminat dreptul”? Aici este, fara suparare, alta poveste… Joci la judet, te arbitreaza oameni de la judet. Nu pot veni mereu cei de la loturile nationale. Nici n-ar fi suficienti pentru toate meciurile. Si apoi si acestia, la randul lor, au enervat pe multi pana au ajuns in Liga 3. Unde ai vrea tu sa oficieze cei aflati la inceput de drum? Ca daca nu trec pe la judet, nu pot ajunge nici mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  27. @Anonim (14:13): Atentie la limbaj! Urmatorul mesaj de genul acesta nu o sa mai apara pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Anonim (17:28): Ne-am imbogati daca s-ar plati fiecare comentariu rautacios!

    RăspundețiȘtergere
  29. e fata tare draguta si sooper de treaba..si mai lasati comentarile rautacioase la adresa ei k voi nici nu aveti cum se da cu sutul in minge si vorbiti si voi sa va aflati in treaba! tipa kiar stie fotbal..mai ales k e nascuta de unde sunt si eu...iar cei kre nu au habar de fotbal MUCLES! BAFTA IN CONTINUARE MADALINA!SI TINE-O TOT ASA!

    RăspundețiȘtergere