Astazi este ziua de nastere a unuia dintre prietenii pe care i-am cunoscut datorita arbitrajului. Despre Razvan Fratila, fost coleg si colaborator, in cadrul Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova, ar fi multe de spus, dar de data aceasta ma voi rezuma doar la cateva randuri, pentru ca vom mai avea ocazia, foarte curand, sa povestim si alte lucruri.
Nascut la Campina in urma cu 47 de ani, Razvan a devenit arbitru in primavara lui 1988. A ajuns pana la nivelul celui de-al treilea esalon, in care a promovat in noiembrie 1993, cand eu abia incepeam cursurile scolii de arbitri. Pana la retragerea din activitate, in 2003, a oficiat la exact 1115 meciuri, atat ca arbitru cat si ca arbitru asistent (la Ligile 3 si 4 - doar asistent). Dupa un an a devenit observator in cadrul AJF Prahova, supervizand 207 jocuri de atunci.
Exactitatea cu care Razvan mi-a comunicat datele activitatii sale nu trebuie sa va mire pentru ca este un “defect” pe care il are din tinerete si care s-a materializat printr-o carte despre care v-am mai vorbit si anul trecut - “Istoria Campionatului Judetean de Fotbal Prahova, 1968-2002” -, unica la nivel national (vezi aici).
Pana sa se retraga am arbitrat cateva jocuri impreuna, iar anul trecut am colaborat in cadrul Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova, al carei secretar a fost din ianuarie si pana in iulie, atunci cand asistentul FIFA Cristian Nica a fost schimbat din functia de presedinte.
“Dintre meciurile amicale oficiate, cele mai frumoase au fost: Universitatea Craiova - Otelul Galati (februarie 1998, la Busteni) si Dinamo Bucuresti - F.C. National Bucuresti (februarie 2001, la Campina), isi aminteste cu drag Razvan.
Pe langa activitatea din jurul gazonului, eroul acestor randuri este statistician, in prezent fiind foarte aproape de a publica o lucrare despre care i-am promis ca nu voi vorbi deocamdata.
Iubeste fotbalul si este mare amator de literatura sportiva fiind un admirator al celebrului Ioan Chirila.
“Pentru mine, parafrazand un foarte bun prieten, un om de o calitate morala deosebita, fotbalul este un cult, o religie!”.
Razvan Fratila
Cateva repere din activitatea sa:
Primul meci arbitrat: Electrica Campina - Soimii Telega (02.09.1988), in cadrul campionatului teritorial Campina, seria I valorica;
Ultimul meci arbitrat: Petrolul Baicoi - RUPS Negoiesti (25.05.2003), in cadrul Ligii A Prahova;
Meciul cu numarul 1.000: Recolta Dumbrava - Viticultorul Darvari (01.06.2001), derby pentru promovarea in liga II-a judeteana
Primul meci observat: Avantul Magureni - Unirea Calinesti, in cadrul Cupei Romaniei faza I judeteana, ed. 2005/2006.
PROFIL
Nume şi Prenume: Fratila V. Razvan
Fost arbitru; In prezent: Observator - AJF Prahova
Data şi locul naşterii: 11.01.1964 / Campina
Domiciliul: Breaza / Prahova
Studii: Liceu Industrial Nr.1 Campina (Promotia 1982)
Ocupatia: Statistician / profesie liberala - P.F.A. -
creatie literara - lucrari de literatura sportiva (specialitatea fotbal)
Specializarea: Arbitru asistent
Anul în care a devenit arbitru: 28.04.1988
(Hotararea nr. 710 a Directiei Judetene de Sport Prahova)
Anul obţinerii categoriei a II-a: 19.12.1989
(Hotararea nr. 121 a Directiei Judetene de Sport Prahova)
Anul obţinerii categoriei I: 01.04.1992
(Hotararea nr. 63 a Federatiei Romane de Fotbal)
Anul promovării în Liga a IV-a: 20 iunie 1991
(Presedinte CJA Prahova era dr. Emil Vlaiculescu)
Anul promovării în Liga a III-a: noiembrie 1993
Anul retragerii: 25.05.2003
Număr de jocuri arbitrate: 1.115
Anul in care a devenit observator: august 2004
Hobby-uri: fotbalul, statistica, literatura sportiva (mare admirator al celebrului Ioan Chirila), impatimit colectionar de efecte fotbalistice (brelocuri, ecusoane, fanioane, fulare, insigne, postere, programe de meci, reviste)
Fotografia de mai jos este realizata pe 28 februarie 2010, la examenul de absolvire a scolii de arbitri (organizata de catre CJA Prahova), in urma caruia 57 de tineri au obtinut ecusonul de cavaler al fluierului. De la stanga la dreapta: Valentin Dumitru, Razvan Fratila si subsemnatul - Ionut Borcan.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu