"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

duminică, 2 ianuarie 2011

La multi ani, Mihai Kiuta!

Incep 2011 cu un material pe care vroiam initial sa-l postez luna trecuta. Am amanat insa publicarea pentru astazi, deoarece 2 ianuarie este o zi speciala in viata eroului randurilor de mai jos.

A lasat fotbalul pentru arbitraj

Nascut in urma cu 35 de ani brasoveanul Mihai Kiuta este unul dintre cei mai experimentati cavaleri ai fluierului din cel de-al treilea esalon fotbalistic de la noi.

Legitimat la FC Ghimbav 2000 (1995-2000), la 24 de ani a renuntat la fotbal pentru a se dedica arbitrajului. Interesant este ca patronul clubului a fost tatal sau, cel care i-a dat si denumirea de Ghimbav 2000, sperand ca in acel an formatia brasoveana va reusi promovarea in Liga 2. Nu s-a intamplat asa, iar cei cei doi s-au retras, echipa, preluata de catre primaria locala, promovand ulterior.

Il admira pe Cristi Balaj si ii pare rau ca nu a inceput arbitrajul mai devreme

Cursurile scolii de arbitri le-a urmat la indemnul actualului presedinte al CJA Brasov, Lucian Maiereanu, promovand fiecare examen sustinut pana 2004, inclusiv pe cel pentru Liga 3. Rezultatele ultimului le-a aflat in martie 2005, de atunci si pana in prezent oficiind la  peste 250 de jocuri ca arbitru divizionar (inclusiv la juniori republicani). In fosta Divizie C, alaturi de el au mai promovat si valcenii Claudiu Tomoioaga si Catalin Busi, acesta din urma ajungand pana in primul esalon. In campionatul judetean a condus aproximativ 700 de meciuri, fiind delegat etapa de etapa la Liga a IV-a. Se mandreste cu faptul ca nu a primit niciodata note care sa-l duca in fata comisiei de disciplina, dar in acelasi timp regreta ca nu a ales calea arbitrajului mai devreme.

“Meritul meu este ca nu am vazut niciodata o comisie de disciplina, implicit nu am avut note mici la jocuri. In toata cariera am fost recuzat de o singura echipa, impreuna cu Robert Dumitru - CSM Fagaras. Conducatorii formatiei respective considerau ca-i arbitram… prea  riguros! Ca stil de arbitraj imi place sa las jocul liber, sa vorbesc mult cu jucatorii… tocmai de aceea il si admir pe Cristi Balaj. Am foarte multe amintiri frumoase din aceasta activitate si imi pare rau ca nu am inceput-o mai devreme, la 24 de ani fiind destul de tarziu”, imi spunea Mihai.

“Imi place sa ma implic, fac totul cu drag.”

De trei ani Mihai se ocupa de scoala de arbitri din judetul de la poalele Tampei alaturi de Lucian Maierean, Robert Dumitru si Florin Ghimbasan. De asemenea s-a implicat foarte mult in organizarea Cupei “Prietenia”, despre care am scris si eu pe acest blog (vezi aiciaici si aici ). A fost principalul sustinator al ideei, ajutat fiind logistic de catre presedintele CJA si financiar de catre cel al AJF, Octavian Goga.

A refuzat selectionarea ca jucator in lotul UEFA 1994 pentru Liceul de Marina Militara

Revenind la activitatea fotbalistica, in afara de Ghimbav, Mihai a mai evoluat si la alte formatii.  Intre 1982 si 1990, a facut junioratul la FCM Brasov, avandu-i ca antrenori pe Ioan Alecu, Nicolae Pescaru si Stefan Vasile. Datorita calitatilor de care dadea dovada in 1990 a fost selectionat la lotul national UEFA 1994, impreuna cu fostul jucator al Rapidului si al Brasovului Lucian Bica. Ar fi trebuit sa urmeze liceul la “Electroaparataj”, dar pentru ca si-a dorit foarte mult Marina Militara, a renuntat transferandu-se la Portul CFR Constanta, pentru care a evoluat in ligile 3 si 4. A mai jucat un sezon (1994-1995) si in Liga a IV-a Arges la Recolta Buzoiesti.

In afara arbitrajului, Mihai a lucrat pentru mai multe multinationale, in prezent fiind Area Sales Manager la reprezentanta din Ploiesti a firmei elvetiene Swisspor. Este casatorit si are un baiat - Robert. 


PROFIL

Nume si Prenume: Kiuta Mihai Alexandru
Specializarea: Arbitru
Lotul din care face parte: Liga 3
Data si locul nasterii: 02.01.1976 / Brasov
Domiciliu: Brasov
Studii: Universitatea Spiru Haret, Facultatea
de Stiinte Economice (Brasov, 1994-1998);
Liceul Militar de Marina Constanta (1990-1994);
Intre 1999-2000 a urmat cursurile Facultatii de Educatie
Fizica si Sport din cadrul Universitatii Transilvania Brasov,
pe care le-a intrerupt insa 
Ocupatia: Area Sales Manager / SWISSPOR SA PLOIESTI
Familie: Casatorit / un copil
Anul in care a devenit arbitru: 2000
Anul promovarii in Liga 3: 2005 (martie)
Numar de jocuri arbitrate: cca 950 (250 la nivel national,
inclusiv juniori republicani)
A jucat fotbal la: FCM Brasov (juniori), Portul CFR
Constanta (Ligile 3 si 4), Recolta Buzoiesti (Liga 4 Arges);
FC Ghimbav 2000


Mai jos puteti vedea cateva imagini cu Mihai. Prima este realizata la jocul ASC Bacau - Otelul Galati II (scor: 2-1), disputat pe 4 septembrie 2010, de la care v-am prezentat o galerie cu 30 de fotografii, realizate de catre D.P. (vezi aici)


Urmatoarele trei poze sunt din cantonamentul organizat de catre CCA in statiunea Kemer -  Antalya/Turcia -, in februarie 2007. In prima apare alaturi de Robert Dumitru (centru) si Florin Ghimbasan. In cea de-a doua il puteti vedea si pe presedintele de atunci al Comisiei, Gheorghe Constantin, iar in ultima pe Marcel Lica. 



Imaginea de mai jos este realizata la Cupa “Prietenia” – Pitesti in 2006, an in care echipa CJA Brasov a devenit
vicecampioana.


La testarea din vara lui 2010, de la Piatra Neamt...


In ultima fotografie alaturi de Mihai sunt sotia si copilul.

Un comentariu: