"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 31 martie 2010

Din istoria Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova (I)

Voi incerca, pe parcursul mai multor articole, sa prezint o parte din istoria Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova si a scolii prahovene de arbitri, incepand cu anul 1968 si pana in prezent. Nu am cum sa "vorbesc" despre toata activitatea, desi mi-as fi dorit, pentru ca, in primul rand, nu a scris nimeni o astfel de istorie, iar in al doilea rand, de-a lungul timpului, s-au pierdut o serie de documente.
Asa cum spuneam in "Apel la istorie", un mare ajutor, in demersul meu, il am din partea colegului Razvan Fratila, secretar al CJA, de la inceputul acestui an. Fost arbitru divizionar acesta este un foarte bun statistician fiind autorul unei lucrari impresionante, unica la nivel judetean, poate chiar si national, despre istoria fotbalului mic, cel de la sate, fotbal ce naste pasiuni nebanuite. Dupa o munca de cativa ani "Istoria Cmpionatului Judetean de Fotbal Prahova, 1968-2002, 34 de editii" a reusit sa vada lumina tiparului fiind o lucrare ce ar trebui sa se regaseasca in biblioteca oricarui prahovean implicat in fotbal si nu numai. In prezent, Razvan lucreaza la o alta istorie, cea a clubului fanion al judetului, Petrolul Ploiesti.
In episodul I acesta ne va povesti cum a aparut prima scoala prahovena de arbitri, precum si ce relata ziarul  “Flamura Prahovei”, de vineri, 25 martie 1968, despre testarea fizica sustinuta de cavalerii fluierului din loturile republicane.

Prima scoala de arbitri
de Razvan Fratila

Începuturile arbitrajului prahovean se pierd în negura vremurilor confundandu-se, practic, cu începuturile arbitrajului românesc. Cum printre primele campioane ale României s-au numărat şi două echipe ploieştene (United AC - ediţia 1911/12 - şi Prahova - ediţia 1915/16), este lesne de remarcat faptul că sportul-rege era practicat pe meleaguri prahovene încă de la apariţia sa la noi în ţară. Prima şcoală de arbitri de fotbal din judeţul Prahova a fost organizată în anul 1968. Aceasta a fost de fapt urmaşa celei a regiunii Ploieşti, care din punct de vedere al organizării administrative cuprindea actualul judeţ Prahova şi o parte din actualele judeţe Buzău şi Dâmboviţa. Conform Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 1116/15 februarie 1968, oficializată prin Legea cu privire la organizarea administrativă a teritoriului României, nou înfiinţatul judeţ Prahova avea 1 municipiu, 13 oraşe şi 75 de comune.
Colegiul Regional de Arbitri Ploieşti avea la 1 ianuarie 1968 un număr de 15 arbitri divizionari: 10 din municipiul Ploieşti, câte 2 din oraşele Câmpina şi, respectiv, Buzău şi unul din oraşul Moreni. Activitatea colegiului era coordonată de Biroul Colegiului Regional, care avea următoarea componenţă: dr. Emil Vlaiculescu - preşedinte, Ion Chiriţă, Vasile Gligorescu, Alexandru Ionescu, Vasile Neacşu, Ion Cristescu şi Traian Stoenescu - membri. Nu întâmplător am amintit de Colegiul Regional de Arbitri Ploieşti, pentru că una din preocupările sale primordiale în domeniu era formarea de noi arbitri. Aşa se face că acest for este principalul iniţiator al celei dintâi şcoli de arbitri din judeţul Prahova, care şi-a deschis cursurile în luna martie 1968 la sediul CJEFS (Consiliului Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport) din Ploieşti. Pentru candidaţii primei promoţii a şcolii judeţene de arbitri, condiţiile de participare prevedeau în premieră ca: solicitanţii să fi practicat sau să practice, obligatoriu, fotbalul ca jucători legitimaţi într-o echipă înscrisă în campionat, indiferent de categoria valorică, să aibă vârsta minimă de 23 ani şi maximă de 35 ani. Pentru a fi admişi la cursuri, candidaţii trebuiau să treacă următoarele probe: controlul medical, probe atletice de 100 m plat, săritura în lungime şi 800 m plat, proba teoretică orală, din Regulamentul jocului de fotbal.
Arbitrii în activitate din loturile republicane erau supuşi unei testări anuale, care în anul 1968 s-a desfăşurat pe data de 20 februarie, despre care presa vremii a relatat următoarele:
“În faţa unui număr impresionant de 'amatori de fotbal', a delegatului federal I. Bărbulescu, a consilierului tehnic local Traian Stoenescu şi a unor profesori de specialitate, lotul republican de arbitri de fotbal şi-a dat normele de control, înaintea începerii activităţii fotbalistice. Au fost prezenţi la 'start': dr. Emil Vlaiculescu, Vasile Gligorescu, Nicolae Cursaru, Petre Maliţa, Mihai Moraru, Nicolae Moroianu, Vasile Neacşu, Emil Păunescu, Constantin Dragu, Mihai Vasiliu, toţi din Ploieşti, Nicolae Stoicescu (Buzău), respectiv, din Câmpina, Ştefan Mărgineanu şi Gheorghe Comănescu. Au lipsit Gheorghe Botescu (Moreni) şi I. Căpăţână (Buzău). Probele obligatorii, la care au fost 'supuşi' cavalerii fluierului au fost patru alergări pe 25 m, 80 m şi o probă de fond, pe distanţa de 1.200 m. La probele de 'mini viteză' s-au remarcat Moraru, Mărgineanu, Neacşu şi Moroianu. La proba de 80 m plat victoria a fost obţinută de Mihai Vasiliu, ceea ce a constituit o surpriză, iar la proba de fond, primele trei locuri au fost ocupate de Moraru, Neacşu şi Moroianu. Cei care au asistat la aceste probe şi-au dat seama că arbitrii doresc ca în noul sezon ce se apropie să se 'descurce' cît mai bine, iar la jocurile pe care le vor arbitra, să aducă o contribuţie cît mai substanţială, la nivelul calitativ al partidelor pe care le vor conduce.” (ziarul “Flamura Prahovei”, vineri 25 martie 1968).

9 comentarii:

  1. tocmai am luat-o si eu acum 2 zile de la domnul fratile si vreau sa spun ca mi s-a facut pielea de gaina cand am citit cuvantul autorului,voi scrie intr-un alt comentariu fraza care vreau sa spun ca mi-a facut pielea de gaina..acum am inceput sa o citesc si pot spune ca a depus o munca foarte grea de gasire si redare a vechilor documente care atesta aceste lucruri,cat despre tine ionut nu am decat cuvinte de lauda,m-ai facut sa vad altfel viata si sa o iau pe calea cea buna,poate o sa am vre-o data ocazia sa iti povestesc cum ai reusit sa ma aduci pe calea cea buna.multa sanatate si tot ce iti doresti atat tie cat si micutei inclusiv si sotiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru "Sport-Campina": Multumesc! Felicitari, si tie, pentru promovarea pe care o faci sportului campinean si fotbalului prahovean! Pentru cine nu stie despre ce este vorba... http://sport-campina.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru "Anonim": Imi amintesc de Razvan cum strangea poze si informatii inca de pe vremea cand era arbitru. A fost o munca de documentare titanica pentru care merita toata lauda! In privinta a ceea ce spui ca am facut pentru tine... ma bucur daca am reusit sa determin schimbarea ta in bine, desi, sincer sa fiu, nu-mi dau seama despre ce este vorba! Probabil ca esti unul dintre arbitri cu care am lucrat in ultimii ani... Chiar sunt curios sa-ti ascult povestea. Oricand doresti sa vorbim, stii unde ma gasesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. da,sunt unu din arbitri cu care ai lucrat in ultimii ani.si vreau sa ma lasi daca vrei sa scriu fraza care mi-a placut f mult din acesta carte...acesta este cuvantul adevarului care arata adevarul gol golut..."un regret staruie si incolteste in permanenta.Lucrarea de fata a aparut prea tarziu,din pacate pt unii dintre ""actorii"" ei principali, cei cu care timpul nu a avut rabdare si care,impovarati de patimi si osteniti de efortul deselor confruntari si dispute de pe arenele fotbalulul judetean,au plecat intr-o lume mai buna, sa completeze o frumoasa echipa alaturi de celebrii C-tin Tabarcea, Stefan Vrabioru, Catalin Haldan si mai putin celebrul Marian Randasu de la Viitorul Popesti,cei care si-au dat sufletul la propriu pe terenul de joc.Acestora, care privesc jocurile de fotbal de undeva de sus,dintr-o steluta din inaltul cerului,si nu numai lor,cartea aduce un pios omagiu de recunostiinta pentru activitatea sacrificiile pe altarul zeului fotbal si le pomeneste numele intru cinstire si nemurire".....acum e foarte dureros sa pierzi pe cineva drag in floarea varstei pe terenul de joc....asa a aparut si cartea si e o idee ff buna a autorului deoarece in acest sens fostele glorii nu vor fi uitate niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru "Anonim": Banuiam ca esti arbitru. Faptul ca spui ca am determinat schimbarea ta in bine ma face sa cred ca n-am pierdut timpul degeaba prin comisie. Cea mai mare rasplata pentru munca noastra, care si asa e voluntara, este sa vedem ca voi puneti in aplicare ceea ce discutam la sedinte sau va aratam la antrenamente. Activitatea de arbitraj nu se rezuma doar la cele 90 de minute (cat dureaza jocul)... este ceva mult mai complex. Arbitrajul te modeleaza ca om, te face sa privesti altfel viata... Dar despre toate astea vom mai discuta. Cand vrei sa-mi spui cine esti, stii unde ma gasesti!
    E foarte dureros sa pierzi pe cineva drag indiferent de varsta sau de activitatea pe care o desfasoara. Din pacate, multe lucruri frumoase se intampla prea tarziu, cand persoanele respective nu mai sunt printre noi, dar, totusi, e bine ca se mai gaseste cineva, ca Razvan, care sa ne aduca aminte ca acei oameni au existat si au facut ceva pentru acest sport sau pentru un alt domeniu, in general. Tot din pacate, in Romania, lucrurile bune se uita prea repede. Stiu ca e foarte greu, insa noi cei tineri avem datoria de a ne lupta sa schimbam ceva in tara asta. Dar... hai ca ajungem la alte discutii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc ptr. aprecieri atat "anonimului" misterios, care se pare ca este arbitrul... cat si lui Ionut Borcan. Intr-adevar aparitia acestei carti de istorie a fotbalului judetean a presupus o munca titanica. Dar satisfactia morala pe care o am prin aparitia acestei lucrari (o premiera nationala in domeniu), este imensa. Toate noptile nedormite sau "talpile" care mi s-au pus, au fost date uitarii. "Se merita efortul" - cum ar fi spus Ioan Chirila.

    RăspundețiȘtergere
  7. Se poate cumpara aceasta carte? si daca ,da cat costa ? florin

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru "Anonim": Cartea se mai poate cumpara de la Razvan. Scrie-mi un mail la adresa scoaladearbitri@gmail.com pentru a-ti trimite numarul lui de telefon. Pretul este doar 30 de lei, unul destul de mic in comparatie cu munca depusa. Sunt aproape 450 de pagini in format A4 cu poze, rezultate, clasamente etc.. Foarte multi dintre jucatorii, antrenorii, conducatorii, arbitrii sau observatorii prahoveni, care au activat in campionatul judetean in perioada 1968-2002 se vor regasi in aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere