"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 8 decembrie 2010

UCL: CFR Cluj - AS Roma / Arbitreaza scotianul William Collum

CFR isi incheie asta-seara aventura europeana dupa un parcurs dezamagitor, asa cum l-a avut si in campionat. Aflati pe ultimul loc in grupa E clujenii au sansa de a mai indulci amaraciunea provocata suporterilor printr-o victorie in fata unei echipe pe care au mai invins-o in urma cu doi ani. Ramane sa si poata, mai ales ca si in 2008 au castigat in deplasare, cedand pe teren propriu.

Partida CFR - AS Roma va fi arbitrata de o brigada scotiana, cu un central foarte tanar, care va implini 32 de ani peste o luna, la 18 ianuarie 2011. Nascut la Glasgow William Collum (foto) a inceput arbitrajul in decembrie 1993, iar in prima liga a promovat in 2004. Doi ani mai tarziu a devenit arbitru international, avand pana acum 36 de meciuri in competitiile organizate de UEFA. In grupele Champions League a debutat toamna aceasta, cu partida dintre Panathinaikos si Copenhaga, incheiata cu victoria surprinzatoare a oaspetilor (0-2). De altfel, danezii, cunostinte mai vechi ale clujenilor, au reusit o calificare istorica in faza urmatoare a competitiei, dand peste cap toate calculele hartiei. La acel joc Collum a acordat cinci avertismente si un cartonas rosu, spre deosebire de urmatoarea partida, Schalke 04 - Hapoel Tel Aviv (scor: 3-1), in care a folosit doar galbenul - de doua ori. In privinta avertismentelor scotianul are o medie destul de ridicata - 4.7/meci. Nici in cazul eliminarilor nu sta... mai rau - 0.38/meci, aproape dublu fata de arbitrii din prima liga de la noi.

In prezent UEFA l-a plasat in categoria “Premier Development”, alaturi de Cristi Balaj, cu sanse foarte mari de promovare in “Elite”, acolo unde se afla cei mai buni cavaleri ai fluierului din Europa.

Cel mai important joc al sau de pana acum este finala Campionatului European Under 19, disputata in 2008 intre Germania si Italia (scor: 3-1). La acel meci a acordat nu mai putin de 9 cartonase galbene si doua rosii!

Scotianului nu-i plac jucatorii care triseaza, deoarece considera ca acestia nu-i pacalesc numai arbitri ci si pe adversari si spectatori. Probabil asa se si explica frecventa destul de ridicata cu care foloseste cartonasele.

Un moment neplacut in cariera sa a aparut in luna octombrie, dupa derbiul Celtic - Rangers, incheiat cu victoria oaspetilor, care au castigat cu 3-1. Atat el cat si familia sa au primit amenintari cu moartea, probabil din partea unor fani ai gazdelor. De altfel amenintarile la adresa arbitrilor si declaratiile unor conducatori de cluburi, care puneau la indoiala integritatea morala a cavalerilor fluierului din Scotia, au dus la greva din luna noiembrie, despre care am scris si eu pe acest blog (cititi aici).

In afara arbitrajului William Collum este profesor de educatie religioasa si un fan al fitnesului. De asemenea, ciudat pentru un scotian, nu ii place alcoolul.
Pana acum nu s-a mai intalnit cu nicio echipa romaneasca, oficiind insa la patru partide in care au evoluat echipe italiene.

Vezi, mai jos, care toti cei opt oficiali ai jocului de asta-seara.

Arbitru: William Collum (Scotia)
Arbitri asistenti: Keith Sorbie si Martin Cryans (Scotia)
Arbitri aditionali: Euan Norris si Mike Tumilty (Scotia)
Al patrulea oficial: Crawford Allan
Observator pentru arbitri: Kyros Vassaras (Grecia)
Delegat UEFA: Steen Dahrup (Danemarca)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu