"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

vineri, 24 decembrie 2010

La multi ani, Irina Mirt!

Foto: gsp.ro
Astazi una dintre cele mai experimentate “arbitre” din Romania isi aniverseaza ziua de nastere. Irina Mirt, arbitru asistent FIFA, s-a nascut in urma cu 38 de ani in satul Pildesti, din judetul Neamt, la 10 km de Roman, oras in care a urmat cursurile Liceului nr. 1. A locuit pentru o perioada de timp in Botosani, iar de cativa ani este stabilita in Bucuresti.

De mica a fost atrasa de sport, practicand handbalul si atletismul. Marea pasiune a fost insa fotbalul, inca din perioada liceului fiind legitimata la echipa din Roman. In 1993 s-a transferat la Iasi, unde a absolvit si cursurile scolii de arbitri. In paralel cu arbitrajul a urmat si  Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”, din acelasi oras.

Pentru Irina a urmat o cariera impresionanta in arbitraj, la care probabil ca nici nu a visat atunci cand a ales sa merga pe acest drum, dar pentru care a muncit extraordinar de mult. Incepand din 1997, cand a promovat in fosta Divizie C, a avut o ascensiune fulminanta, care a culminat cu finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin din SUA - 2003. La acea partida, disputata intre Germania si Suedia (scor: 2-1), la centru s-a aflat tot o romanca - Cristina Ionescu (actualmente Babadac). Tot in 2003, arbitreaza finala Campionatului European de Junioare din Germania si debuteaza in Divizia A.

In acest context, celelalte delegari pe plan international devin ceva normal pentru Irina. In 2004 arbitreaza finala Ligii Campionilor (varianta feminina), un an mai tarziu oficiaza  la Campionatul European Feminin, pentru ca in 2006 sa-si mai treaca o finala in palmareas, cea a Campionatului European de Juniori sub 19 ani. In 2007 participa la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din China, unde arbitreaza semifinala Germania - Nigeria 3-0, iar un an mai tarziu se intoarce in aceeasi tara pentru Jocurile Olimpice de la Biejing.

In primavara lui 2010 a oficiat la o semifinala de Liga Campionilor (femei), iar in toamna  a participat la Campionatul Mondial de Junioare (under 17) din Trinidad & Tobago, precum si la un turneu de calificare la Campionatul European under 17 - din 2011 -, disputat in Belgia. Despre acest ultim turneu, la care a oficiat impreuna cu o alta romanca, Cristina Bujor, puteti citi aici.

Sa speram ca 2011 ii va aduce a treia prezenta consecutiva la un Campionat Mondial (cel din Germania)!

Cele doua imagini de mai jos sunt de la turneul din Belgia. Prima este facuta inaintea jocului Armenia - Anglia (scor: 0-7) - alaturi de Irina sunt Cristina Bujor (centru) si Anne Cheron (dreapta). In cea de-a doua este impreuna cu Cristina, la o plimbare prin Deinze.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu