"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 15 decembrie 2010

Cartonasul albastru sau tehnologia video? / Copa Inovação - Brazilia

Salvio Spinola
Ati auzit de "Copa Inovação"? Este o competitie organizata in Brazilia, incepand din acest an, in cadrul careia se experimenteaza diverse propuneri de modificare a legilor jocului de fotbal, care sa fie benefice “sportului rege”. In acelasi timp “Cupa” are si un aspect caritabil. De exemplu, intrarea pe stadionul "Anacleto Campanella" din Sao Caetano do Sul - Sao Paulo -, s-a facut contra unui kilogram de alimente sau a unei jucarii noi, tot ce s-a strans mergand catre copiii defavorizati.

Aflata la prima editie, "Copa Inovação" se va desfasura anual pana in 2014, cand Brazilia va gazdui turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal. Dupa fiecare dintre cele cinci jocuri se va intocmi un raport care va merge catre Federatia Braziliana de Fotbal si  FIFA.

Disputata joi, 9 decembrie, prima partida a opus selectionatele statelor Sao Paulo, respectiv Rio de Janeiro. Ambele echipe au fost alcatuite din jucatori cunoscuti in “tara cafelei”, printre care s-a aflat si marea speranta Neymar.

Vezi mai jos cele doua loturi, conduse de pe margine de catre Wagner Mancini, respectiv Zico.

Selectionata  Sao Paulo
Antrenor:  Wagner Mancini
Selectionata Rio de Janeiro
Antrenor: ZICO

Fábio Costa - Ex - Santos
Paulinho - Corinthians
Leandro Castan - Corinthians
Elias - Corinthians
Anderson - Ex - Corinthians
Paulo Cesar - Prudente
Ralf - Corinthians
Bruno Cesar - Corinthians
ElanoSantos
Diogo - São Paulo 
Baiano - Guarani
Mazola - Guarani
CasimiroSão Paulo
Marco Aurélio -  AD São Caetano
Wilson - Sport
Juninho Paulista - Ituano
Neymar - Santos
Dentinho - Corinthians

Rafael - Fluminense
Vinicius - Flamengo
Leo Moura -  Flamengo
Diego Mauricio  - Flamengo
Toro -  Flamengo
Fernando Bob  - Fluminense
Leandro Euzebio  - Fluminense
Jobson - Botafogo
Antonio Carlos -  Botafogo
Marcelo Cordeiro  - Botafogo
Somalia II -  Botafogo
Alessandro - Botafogo
Tarta - Fluminense
Fagner - Vasco
Carlos Alberto - Vasco
Dede -  Vasco
Somalia -  D. de Caxias
David - Fluminense

Sao Paulo - Rio de Janeiro s-a incheiat cu scorul de 3-1 in favoarea gazdelor, dar nu rezultatul in sine conteaza, important este ceea ce s-a petrecut pe teren in timpul celor 90 de minute. S-au testat cateva inovatii, unele din alte sporturi, cum ar fi tenis sau handbal, care ar putea fi folosite pe viitor si in fotbal. Depinde insa de IFAB daca le va introduce sau nu.

Arbitrii care au participat la acest experiment au fost: Salvio Spinola - centru -, Roberto Braatz si Ednilson Corona - asistenti -, Rodrigo Braghetto - al patrulea oficial.

Principala inovatie ar fi introducerea tehnologiei video. Fiecare echipa ar avea dreptul sa ceara, o singura data intr-un meci, analizarea unei faze in care se considera nedreptatita. La marginea terenului de joc se va afla un monitor pe care se va viziona faza respectiva, iar un juriu format din sapte persoane va vota daca arbitrul a luat sau nu decizia corecta. Partida va fi reluata conform acestei decizii. Ar fi un fel de… “Procesul Jocului”, adaptat dupa… “Procesul Etapei”. J
Iata si cine ar fi juratii: cate un reprezentant al fiecarei echipe, arbitrul, arbitrii asistenti, rezerva si, bineinteles, cel care sta in fata monitorului - un fel de al cincilea oficial. De asemenea, in timpul partidei arbitrul va purta o camera video care va inregistra tot ce se intampla in fata lui.


Alte propuneri testate au fost: inlocuirile nelimitate, fiecare jucator avand dreptul de a reveni in teren oricand - ca la handbal -, si  introducerea celui de-al treilea cartonas - albastru. Acest cartonas ar duce la o eliminare temporara a jucatorului respectiv - 10 minute -, in cazul unei abateri pentru care rosul ar fi prea sever. Cu alte cuvinte se acorda pentru greseli din “zona gri” - intre galben si rosu.

Mai jos aveti un rezumat al partidei in care puteti vedea cum ar arata fotbalul daca s-ar adopta inovatiile testate in “Copa Inovacao”.

Mai intai, jucatorii si arbitrii discuta despre validarea primului gol marcat de catre Rio. Cu sase voturi pentru si unul impotriva s-a considerat ca arbitrul asistent a avut dreptate -  decizia juriului: gol valabil!

A doua faza analizata a venit in urma unui fault la Neymar. Si aici, de data aceasta in unanimitate, s-a dat dreptate arbitrului. Apropo de marea speranta a fotbalului brazilian, fiti atenti la ce face cu mingea. Este incredibil!

Pe parcursul partidei centralul a folosit si cartonasul albastru, cel sanctionat fiind jucatorul lui Rio - Antonio Carlos.

O faza amuzanta, pe care v-am prezentat-o si eu zilele trecute (vezi aici propunerile privind echipamentul arbitrilor), s-a petrecut atunci cand un jucator de la Sao Paulo a facut o alunecare incercand sa joace mingea. A ratat “buclucasa”  in schimb nu l-a ratat pe arbitrul asistent, care a cerut, in gluma,  sanctionarea “atacatorului”. J

Parerea arbitrului Salvio Spinola, dupa testarea inovatiilor, este ca tehnologia video ar putea fi benefica “sportului rege”. De asemenea, Carlos Alberto, care a evoluat pentru Rio de Janeiro, ar fi de acord cu introducerea cartonasului albastru. Voi ce credeti, ar fi utile fotbalului aceste inovatii (inclusiv inlocuirile nelimitate)?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu