Astazi un alt coleg din lotul "Ligii 2", bacauanul Marian Fridl, isi aniverseaza ziua de nastere. Va invit sa cititi un material realizat special pentru acest blog de catre o prietena a "ScoliiDeArbitri". Diana Paduraru, arbitru asistent in Liga a IV-a si administrator al sitului http://www.bacausport.ro/ , il cunoaste foarte bine pe Marian, fiind colegi in cadrul CJA Bacau.
PROFIL
Nume si prenume: Fridl George Marian
Specializarea: arbitru asistent
Lotul din care face parte: Liga 2
Data nasterii: 16.12.1981
Domiciliul: Comăneşti/Bacau
Familie: căsătorit; are un copil - Radu-Marian
Studii: Institutului de Educaţie Fizică şi Sport Bacău
Ocupatia: Profesor
Locul de munca: Scoala cu clasele I-VIII Comăneşti
Anul promovarii in Liga a III-a: 2005
Anul promovarii in Liga a II: 2007
Numar de jocuri arbitrate ca divizionar: Peste 150
A jucat fotbal la: Petrolul Moineşti
În spatele unor persoane, care în timpul sezonului competiţional îmbracă echipamentul de arbitru, se află adevăraţi oameni. Unul dintre aceştia este şi Mariand George Fridl, sărbătoritul nostru de astazi. Povestea lui se aseamănă cu a multor copii. A început fotbalul în faţa blocului, a continuat într-un cadru organizat, dar a ajuns să îmbrăţişeze arbitrajul. În cele din urmă, alegerea sa a fost una inspirată, în doar cîţiva ani ajungand să bată la porţile primei ligi.
Face parte dintr-o familie care a petrecut ceva vreme pe stadioane, Gheorghe Fridl, tatăl său, fiind mulţi ani director sportiv la Petrolul Moinesti. Marian Fridl activează în lotul B al arbitrilor asistenţi, iar anul acesta a fost la un pas de o promovare în prima ligă.
De la stanga: Bogdan Terente, Emil Voicu si Marian Fridl |
Fost fotbalist la Petrolul Moineşti
Înainte de a fi arbitru, Marian Fridl a fost fotbalist. Acesta a jucat la Petrolul Moineşti , de la juniori şi pînă la Divizia B. Stîngaci fiind, a jucat pe mai multe posturi din banda stîngă. La îndemnurile tatălui său a abandonat fotbalul şi a trecut la arbitraj. “Am arbitrat multe meciuri în campionatul judeţean. Era greu, în special la ţară . Erau fel şi fel de oameni, care se pricepeau mai puţin la fotbal, care te faceu în toate felurile. Au încercat unii să dea în mine, dar n-au reuşit. Chiar pot să mă laud că nu am ieşit lovit de pe vreun stadion”, îşi începe povestea Marian Fridl, singurul arbitru asistent din Bacău de la nivelul Ligii a 2-a. După trei ani petrecuţi în campionatul judeţean, arbitrul comăneştean a promovat în eşalonul al 3-lea. N-a stat prea mult. A fost promovat la excepţional în lotul B la 26 de ani, unde a şi confirmat.
Anul acesta a participat la examenul pentru Liga I. Doar ghinionul a făcut ca acesta să nu fie promovat, după ce la probele fizice a fost al treilea, cu media 9. O grilă de la examenul teoretic l-a mai pus încă la un an de muncă.
La jocul dn Cupa Romaniei Rapid CFR Suceava - Ceahlaul Piatra Neamt |
Domnul profesor
Cînd nu e pe terenul de fotbal, Marian se află în mijlocul copiilor. Este profesor de sport, o meserie care-i place. “Îmi face o deosebită plăcere să lucrez cu elevii”, spune arbitrul comăneştean. Apreciat de colegii de catedră, Marian Fridl îşi doreşte ca din cei care trec pe mînă lui, măcar unul să-i calce pe urme. “Arbitrajul e o meserie grea, cere multe sacrificii, însă, are şi părţile sale frumoase. Încerc să-i conving pe cei mari să facă şcoala de arbitraj. Am deja cîţiva care au îmbrăţişat această activitate. Rămîne de văzut cîţi dintre ei vor face pasul spre înalta performanţă”, a precizat Marian Fridl.
Chiar dacă evoluează doar la nivelul ligii secunde, cei mai mici îl pot privi ca pe un model. Atât ca arbitru, cât şi ca om. Indiferent că e meci de juniori, Liga a V-a sau a IV-a, Marian se comportă ca un adevărat profesionist. Este un tip modest şi cu mult bun simţ.
Lecţii de la foştii asistenţi
În ultimii ani, Bacăul a dat arbitrajului românesc doi arbitri asistenţi de valoare. Daniel Munteanu a stat mulţi ani pe lista FIFA, în timp ce Daniel Diaconu a activat ani buni în prima ligă. Din păcate, ambii arbitrii au ieşit din activitate mai devreme, din pricina unor accidente stupide. “Au avut ghinion. De le fiecare dintre ei am avut ceva de învăţat. Pe lîngă faptul că aveau valoare ca arbitri, erau şi caractere”, a mai adaugat Marian Fridl.
Chiar dacă finalul carierei este departe, s-ar putea ca Marian Fridl să aibă pe viitor un concurent serios, pe fiul să Radu-Marian (1 an şi cinci luni). Pînă atunci îi dorim să fie sănătos şi să-şi încurajeze tatăl, pe limba lui, pentru a deschide poarta Ligii I cât mai repede.
La mulţi ani!
La Multi Ani si cat mai multe realizari pe plan profesional si familial.
RăspundețiȘtergereDe la Botosani - Denis Cretu -
La multi ani "FRIDANE" si sa te vad in PRIMA LIGA!BOBY.
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Mariane! Sa ramai exact cum te stim cu totii si cum bine a scris aici modest si cu mult bun simt, nu cum sunt altii! Tot respectul si sa dea bunul Dumnezeu sa te vedem si in prima liga
RăspundețiȘtergereLa multi ani doar esti unchiu meu meserias.Cel mai tare arbitru.Bafta in continuare!
RăspundețiȘtergere