"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

marți, 4 octombrie 2011

OPINIE | CCA obliga AJF-urile sa cedeze observatorii CJA-urilor / O decizie inteleapta a celor de la… UEFA


De cand am inceput sa scriu materialul de mai jos s-au schimbat multe in arbitrajul romanesc. Stiti cu totii ce s-a intamplat, asa ca nu mai insist. Initial nu vroiam sa-l mai public, avand in vedere ca este vorba despre un comunicat al unei comisii a carei componenta se va schimba in totalitate. Plus ca noua conducere care se intrevede nu cred ca s-ar fi facut ca “ploua”, neinteresand-o cine sunt cei care sunt pusi sa dea sfaturi arbitrilor aflati la inceput de drum. Si nici cei care ii aleg si ii deleaga pe observatorii de la nivel judetean… M-am razgandit insa dupa unele discutii cu persoane din alte judete care se vaitau ca, in continuare, la fel ca si in Prahova, delegarile le fac oamenii sau presedintii AJF-urilor si nu cei ai CJA-urilor. Cu alte cuvinte, comunicatul despre care vorbesc mai jos a fost dat degeaba!


Luna trecuta CCA a postat pe situl sau un comunicat - adresat presedintilor de asociatii judetene - referitor la comisiile de observatori. Se reamintea faptul ca prin semnarea Conventiei UEFA a devenit obligatorie trecerea observatorilor sub tutela comisiilor locale de arbitri. Un lucru logic si normal - pe care l-am sustinut si eu cand faceam parte din conducerea CJA Prahova - si care ar fi trebuit pus in aplicare fara sa ni se impuna de afara. Dar, cum la noi normalitatea este ceva de domeniul fantasticului a fost nevoie de semnarea Conventiei pentru a intra in randul lumii. Atat cat vom putea…

Daca imi aduc bine aminte, aceasta Conventie mai spune, printre altele, si ca observatorii de arbitri trebuie sa fie, culmea… fosti arbitri! Ce noutate!

Cu toata stima pentru fostii fotbalisti, unii foarte mari, sunt de aceeasi parere cu forul european: locul lor nu este in randul observatorilor de arbitri. Nu mai vorbesc despre voleibalisti, handbalisti sau oameni care n-au avut legaturi cu sportul macar, dar acum dau note arbitrilor de fotbal… Si ne mai miram de ce suntem unde suntem cu arbitrajul! Este si acesta unul dintre motive. Dar pe cine intereseaza?!

De-a lungul timpului, am intalnit si eu foarte multi observatori, oameni deosebiti, de altfel (unii), dar care nu mi-au dat niciun sfat cu privire la arbitraj. De ce? Simplu - nu se pricepeau. Lucru chiar recunoscut de cativa. Printre cei care nu aveau nimic de spus includ si multi fosti arbitri, care, din... varii motive, uitau de ce au fost trimisi la joc.

Mai mult, acum, ca observator in ligile B si C judetene (ca la Liga A Prahova se pare ca am interdictie!) imi ajung la urechi anumite lucruri, care speram sa fie de domeniul trecutului, despre breasla din care fac si eu parte. Din pacate ele sunt de actualitate, cunoscute si girate de catre cei care guverneaza fenomenul!

Si uite ca s-a mers inainte asa si se mai mergea multi ani, daca nu veneau cei de la UEFA sa impuna regula la care face referire vechea conducere a CCA, incapabila de a pune piciorul in prag, desi cunostea bine situatia!

Totusi, in unele judete observatorii erau delegati si inainte de catre comisia locala de arbitri, iar altele s-au aliniat pe parcurs la noile norme. Mai exista insa presedinti de AJF-uri care nu vor in ruptul capului sa renunte la aceste delegari. De ce oare?! Ghici, ghicitoarea…

Asa ca vrand-nevrand trebuie sa ne aliniem cerintelor UEFA, ca de acolo vin banii pentru dezvoltarea arbitrajului. In acest context multi sunt cei care regreta semnarea Conventiei, obisnuiti sa faca si desfaca pe plan local… La delegari ma refeream, nu la altceva!

2 comentarii:

  1. Corect, pertinent si la obiect comentariul facut. Se pare ca unii nu vor sa se alinieze la starea de normalitate nici morti. Dar, din pacate pentru ei, vor fi nevoiti mai devreme sau mai tarziu sa se conformeze. Pacat ca modelul Vasile Mihu de la AJF Constanta care face si desface tot la nivelul fotbalului judetean a facut destui prozeliti. Pacat ca nu are aliati, asa cum ar trebui, modelul Cornel Sorescu de la AJF Arges. Poate pentru ca tentatiile sunt mari. Ori poate datoriile. Sau poate foame. Pentru ca unii sunt nesatui rau. Si mai rau este ca nu au limite, obraz, rusine sau mustrari de constiinta. Dar pentru toate, mai devreme sau mai tarziu vine scadenta. Si inevitabil, sfarsitul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate Ionut in privinta observatorilor care nu au fost arbitri. Mai rau este ca sunt unii observatori care nici nu au jucat fotbal. Am avut doua asemenea experiente. La un meci de Liga B Prahova si la unul de Liga C. Observatorii de la ambele jocuri au mers cu noi cu masina si nici pe drum, nici la teren inainte de joc, in pauza sau la terminarea meciurilor nu ne-au spus nimic. Nu ne-au facut recomandari, nu ne-au dat sfaturi sau sa ne faca ceva reprosuri. Stau si ma intreb care sunt criteriile care stau la baza primirii acestor oameni la observatori? Sa-si rotunjeasca veniturile? Se pricep la fotbal urmarind meciuri la televizor. Dar concret pe noi cu ce ne ajuta? Pentru ce iau banii? Ce sa inveti de la ei?

    RăspundețiȘtergere