"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 8 iunie 2011

O poveste “judeteana”… incredibil de reala! / S-a intamplat la nivel de "copii"

Istorioara de mai jos este una 100% reala, petrecuta in urma cu cateva saptamani, la un meci de juniori, disputat in Prahova. Nu voi folosi numele celor implicati pentru ca in acest caz nu conteaza, mai importanta este intamplarea in sine si atitudinea celor care au rolul de educatori, inclusiv a parintilor.

La scorul de 1-1 antrenorul echipei gazde (AG), nemultumit de o decizie a arbitrului -  copil si el - intra in trenul de joc pentru a-l lovi. Cu greu s-a stapanit sa nu o faca, desi toti cei prezenti il vedeau pe tanarul cavaler deja in lumea viselor! Dezorientat, dar scapat nevatamat, acesta din urma il trimite pe AG, intr-un tarziu, in tribuna.

Se reia jocul, dar atmosfera este foarte incarcata… Scandalul pluteste in aer! Aflati in spatele gardului, parintii copiilor din echipa gazda vor sange! Intr-un spirit eminamente “educativ” isi incurajeaza odraslele  sa-si “rupa” adversarii, care oricum erau cu vreo 2 ani mai mici.

Sesizand ce s-ar putea intampla, antrenorul echipei oaspete (AO), le cere elevilor sai sa se dea la o parte, pentru ca echipa gazda sa inscrie! “Dati-va la o parte si lasati-i sa marcheze, daca asta vor! Noi am venit aici sa jucam fotbal, nu sa ne omoram!”. Dupa o faza de “cascadorii rasului”, in care oaspetii isi invitau adversarii sa introduca mingea in poarta, s-a intamplat minunea - scorul a devenit 2-1, spre bucuria parintilor. In acel moment AO striga la elevii sai: “Gata, acum jucam fotbal! Imaginati-va ca e tot 1-1!”.

Si-au inceput sa joace fotbal… Dupa cateva minute, parca la un semn, gazdele se opresc, lasandu-si adversarii sa inscrie! Si uite asa s-a facut 2-2! Probabil ca realizand ridicolul situatiei, AG le-a cerut elevilor sai sa de-a dovada de fairplay…

In continuare jocul a decurs normal, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, “piticii” oaspeti castigand partida, fara ca vreunul dintre ei sa pateasca ceva.

La final va las pe voi sa trageti concluziile acestei… “povesti”. Eu mi-am spus de multe ori parerea - inclusiv in cadru oficial - despre… fenomenele care se petrec la nivelul copiilor.

10 comentarii:

  1. Ce sa mai spunem , cand totul pleaca de la acesti antrenori. Acolo ar trebui sa se faca educatia ca duc lipsa mare. Asta nu se intampla numai in Prahova, ci in toata tara. Dupa parerea mea cred ca nu au ce cauta acolo
    ar trebui sa isi caute alte slujbe unde se practica sportul dur.

    RăspundețiȘtergere
  2. @niko: Din pacate, ai dreptate! Cei mai multi dintre antrenori nu au inteles rolul pe care-l au, acela de a educa. La acest nivel este mult mai importanta educatia copiilor decat rezultatul jocului. Dar vor mai trece multi ani pana vor pricepe acest lucru... daca-l vor intelege vreodata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Niciodata nu am putut sa inteleg atitudinea acestor "antrenori" .
    Pentru un antrenor la juniori cea mai mare victorie este atunci cand juniorul face pasul la echipa mare. Nu conteaza rezultatul unui meci ci progresul juniorului.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Flavius7: Ai perfecta dreptate... dar nu pentru Romania!

    RăspundețiȘtergere
  5. E trist ce se intampla.In loc sa formeze caractere ,antrenorii formeaza golani si viitorii batausi de la ligile judetene.Este o lipsa totala de respect fata de arbitru,fata de adversari si mai ales fata de jocul de fotbal. Gabi Bucur

    RăspundețiȘtergere
  6. @Gabi Bucur: Multi dintre romani nu stiu inca definitia cuvantului "RESPECT"! Poate cu timpul o vor invata. E nevoie de ceva ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. "antrenorii" ca antrenorii... dar daca si parintii isi indemnau juniorii sa isi rupa adversarii intr-un simplu joc de fotbal... ei oare nu se gandesc ca in aceeasi situatie pot sa fie si ai lor pusti???

    RăspundețiȘtergere
  8. @fack_y: In educatia copiilor principalii vinovati sunt parintii, apoi antrenorii! La atitudinea pe care au avut-o probabil ca ar fi sarit la bataie, daca era lovit unul de-al lor!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ionut,

    spre norocul meu, am avut placerea sa asist la o intalnire-discutie asupra FAIR-PLAY-ului in societate undeva departe peste oceane. Ei bine, uimirea mea a fost mare cand am auzit ca incepand de la nivelul primar (scoala generala la noi) copii au la scoala ore de FAIR-PLAY care sunt prezentate pe rand de catre unul din parintii. Tot spre uimirea mea am asistat la o expunere de activitati extrascolare a unui copil de numai 10 ani, si apoi mi-a fost rusine... de mine, de noi in general. Cred cu tarie in faptul ca respectul pentru comunitate trebuie educat ,invatat, cinstit si abia apoi vom incepe sa construim o natiune respectabila.
    Cu Respect,

    RăspundețiȘtergere
  10. @Cristi A.: Ce spui tu este de domeniul SF-ului pentru noi! Foarte interesanta aceasta idee. Poate inteleg si romanii nostri ca numai asa putem progresa.

    RăspundețiȘtergere