"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

joi, 9 iunie 2011

Lansare de carte | In “Drum printre ani - Istoria echipei de fotbal Gloria Buzau 1971-2011” apar si numele a doi arbitri

Andrei Pitigoi vorbeste in cartea sa, intr-un capitol intreg, si despre Cristian Tedorescu (foto, anii '70) si Georgian Ionescu, cei doi cavaleri ai fluierului buzoieni care au trecut pe la echipa orasului.

La doar 20 de ani, un tanar fost junior al Gloriei Buzau se pregateste sa lanseze prima carte despre istoria echipei din Crang, aceasta fiind si prima din cariera sa. Coordonator al sitului BuzaulSportiv.ro  si al departamentului “Sport” de la TV Sud-Est – Buzau, Andrei Pitigoi a intrat in presa in 2009, avand o activitate destul de bogata pana acum.

La “Arena Sportiva”, una dintre emisiunile pe care le-a realizat, Andrei a fost coleg chiar cu unul dintre eroii cartii sale - fostul arbitru international Cristian Teodorescu. Acesta din urma si-a facut junioratul la Gloria, iar peste ani a ocupat diverse functii la echipa, una dintre ele fiind cea de director de marketing, in perioada petrecuta in primul esalon. Fiul sau, Adrian, a fost unul dintre cei mai buni jucatori ai acestei echipe, facand parte din generatia lui Ion Viorel si Ilie Stan.

La randul sau, Georgian Ionescu - arbitru in Liga 1 - a imbracat si el tricoul echipei orasului. Ca un fapt inedit, acesta i-a fost antrenor autorului cartii, in perioada in care Andrei evolua pentru LPS Buzau.

Iata un fragment din cartea care va fi lansata pe 15 iunie, la exact 40 de ani de la infiintarea Gloriei. Este vorba despre finala Cupei Campionilor Europeni din 1983, arbitrata de Nicolae Rainea, Ioan Igna si buzoianul Cristian Teodorescu.

“Când fotbalul face diferenţa dintre viaţă şi moarte
           
Totuşi, anul 1983 avea să fie marcat prin prisma altui eveniment fotbalistic internaţional. Pentru prima dată în istorie, o brigadă românească avea să arbitreze finala a cele mai importante competiţii intre-cluburi, şi anume actul final al Cupei Campionilor Europeni, meci găzduit de stadionul „Olimpic” din Atena. Pe 25 mai 1983, Hamburg, învingea Juventus, cu 1 la 0, graţie golului marcat de Felix Magath într-o partidă arbitrată la centru de Nicolae Rainea, secondat la cele două tuşe de Ioan Igna şi de buzoianul Cristian Teodorescu.

Juventus Torino – Hamburger SV: 0-1 (0-1)
FINALA CUPEI CAMPIONILOR EUROPENI 1982 - 1983
A marcat: min.9, Felix Magath
25 mai 1983
Stadion: “Olimpiako” - Atena
Spectatori: 73.500
Juventus: Dino Zoff (c); Claudio Gentile, Sergio Brio, Gaetano Scirea, Antonio Cabrini, Massimo Bonini, Michel Platini, Marco Tardelli, Zbigniew Boniek, Roberto Bettega, Paolo Rossi (Domenico Marocchino 56). ANTRENOR: Giovanni Trapattoni.
Hamburger SV: Uli Stein; Manfred Kaltz, Ditmar Jakobs, Holger Hieronymus, Bernd Wehmayer, Jürgen Groh,   Wolfgang Rolff, Lars Bastrup (Thomas von Heesen 56), Felix Magath, Jürgen Milewski,  Horst Hrubesch (c). ANTRENOR: Ernst Happel.
Arbitrii: Nicolae Rainea (centru), Ioan Igna şi Cristian Teodorescu (tuşieri). Toţi trei din România.”

In prezent, Cristian Teodorescu este director de marketing la Real Galactic Buzau - Scoala de Fotbal a lui Ion Viorel -, in timp ce Georgian Ionescu este si profesor de sport la LPS Buzau, pe langa arbitraj.

De la stanga: Andrei Pitigoi, Romeo Bunica si Cristian Teodorescu

2 comentarii:

  1. as dori sa cumpar in sistem ramburs cartea d-lui Pitigoi.Petrache Marin Dorin sat Ghermanesti str Vaslui nr 4 judetul Ilfov cod postal 077170 O.P. Ghermanesti tel 0723 855121 Haide Gloria in A !

    RăspundețiȘtergere
  2. @Petrache Marin Dorin: Ii voi transmite autorului cartii dorinta dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere