Comisia Centrala a Arbitrilor a publicat astazi pe situl sau un comunicat adresat reprezentantilor mass-media. Semnat de catre presedintele Vasile Avram acesta face referire la "exagerarile si inexactitatile" din presa, care "aduc mari neajunsuri si deservicii arbitrajului romanesc". Se da ca exemplu materialul aparut in Gazeta Sporturilor despre Radu Petrescu - cel care a condus partida Rapid - Urziceni, disputata vineri seara -, in care acesta era numit "gafeurul turului".
Conform CCA "Informatiile ca ar fi avut 9 etape de suspendare in turul campionatului sau ca dupa jocul Pandurii - Unirea Urziceni din etapa 1 ar fi fost retinut 4 etape, cand acelasi arbitru a fost delegat din nou in etapa a 5-a, sunt total eronate."
Cititi mai jos intregul comunicat.
COMUNICAT AL COMISIEI CENTRALE A ARBITRILOR
DIN CADRUL FRF
Comisia Centrala a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal doreste sa faca publice cateva precizari in legatura cu modul in care unii jurnalisti inteleg sa relateze despre arbitrii si arbitrajele din Romania.
Comitetul Executiv al UEFA, in urma unei minutioase monitorizari, a hotarat in sedinta din 28 ianuarie 2011 ca Federatia Romana de Fotbal sa fie acceptata ca membru cu drepturi depline al "Conventiei UEFA pentru formarea, educarea si organizarea arbitrilor". Acest fapt confera arbitrilor nostri un sprijin substantial din partea forului continental, logistic, administrativ si financiar, in vederea desfasurarii acestei activitati in cele mai bune conditii.
Ca urmare, in virtutea noilor relatii, la Cursul de Instruire organizat pentru arbitrii din Liga 1 in perioada 15-18 februarie, la Brasov, au participat nume de marca din peisajul arbitrajului european, cum ar fi: Kyros Vassaras, membru al Comisiei de Arbitri UEFA, observator UEFA de arbitri, responsabilul pentru Romania din partea UEFA; Jorn West Larssen, vicepresedinte al comisiei de arbitri din Danemarca, observator FIFA si UEFA de arbitri, "senior coach for referee" in programul CORE; sir David R. Elerray, presedintele de onoare al comisiei de specialitate a federatiei engleze, membru al Comisiei de Arbitri UEFA, coordonator al programului CORE, organizat sub egida FIFA, evaluator FIFA de arbitri si membru al International Board.
CCA a facut toate aceste demersuri pentru a incerca sa dea o noua linie arbitrilor si arbitrajului din Romania, in concordanta cu gandirea, strategia si filozofia UEFA si FIFA.
Plecand de la faptul ca arbitrii nostri au fost acuzati in mass media deseori ca nu lasa jocul liber, tocmai in aceasta idee au fost invitati reprezentanti din tari cu un fotbal dezvoltat, in care arbitrii sunt invatati sa lase jocul mai liber, bineinteles in cadrul respectarii literei si spiritului Legilor jocului. Din momentul semnarii Conventiei, CCA spera ca arbitrajul din Romania sa mearga pe un nou drum, cel al performantei si al dezvoltarii continue, stiut fiind faptul ca un fotbal sanatos nu poate progresa fara un compartiment al arbitrilor de calitate.
In tot acest context noi constatam ca in continuare unii reprezentanti ai mass media, din dorinta de a scoate cu orice pret senzationalul din subiectul pe care-l reprezinta arbitrii jocurilor de fotbal, sau, dorind sa iasa in fata cu orice pret, exagereaza si se indeparteaza de adevar, elementul esential pe care ar trebui sa-l impuna deontologia profesionala, atunci cand prezinta informatii.
In speta, ne referim la intregul subiect pe care cotidianul Gazeta Sporturilor si postul GSP.TV au gasit de cuviinta sa-l faca din delegarea arbitrului Radu Petrescu la partida Rapid Bucuresti - Unirea Urziceni de vineri, 25 februarie 2011, numindu-l "gafeurul turului". Din start dorim sa fie clar ca nu dorim sa intervenim in politica redactionala a niciunei institutii mass media si nici sa ne erijam in profesori ai jurnalistilor.
Nici nu avem cunostintele necesare si nici nu ne-am putea gandi la un astfel de demers. Dar nici nu putem sa trecem cu vederea cum ziarul amintit, a creat total gratuit, din punctul nostru de vedere, o presiune inutila si neprofesionista asupra arbitrului Radu Petrescu. Informatiile ca ar fi avut 9 etape de suspendare in turul campionatului sau ca dupa jocul Pandurii - Unirea Urziceni din etapa 1 ar fi fost retinut 4 etape, cand acelasi arbitru a fost delegat din nou in etapa a 5-a, sunt total eronate. Pana si un calcul aritmetic simplu este o dovada in plus ca aceste stiri au fost inserate fara o minima deontologie profesionala, un alt argument fiind si ca, de fapt, asistentul Eduard Crangasu gresise la acel joc.
Deasemenea nu putem sa nu observam ca jurnalistul Gazetei Sporturilor, Dan Udrea se erijeaza din nou in "Observatorul Suprem" al arbitrilor nostri, atunci cand, la postul GSP.TV, in loc sa-si spuna, cum e normal, parerea sa de jurnalist in legatura cu o faza a jocului de vineri Rapid - Unirea Urziceni, domnia sa da verdicte si interpretari clare ale celor intamplate pe teren, ca si cum ar avea intreaga stiinta a arbitrajului la picioare.
Toate aceste exagerari si inexactitati au rolul dupa parerea noastra sa aduca mari neajunsuri si deservicii arbitrajului romanesc, in speta, intr-un final, chiar si fotbalului din tara noastra.
Nu dorim nicidecum sa facem proces de intentie unei persoane sau alta, sau vreunei institutii mass media. Suntem deschisi in continuare oricaror critici constructive, oricaror pareri obiective si adevarate. Dar, in acelasi timp ne-am dori ca toti jurnalistii, si chiar ii invitam pe toti reprezentantii mass media interesati de relatari impartiale si apropiate de adevar, sa ne fie alaturi in tot ceea ce facem pentru a dezvolta arbitrajul din Romania.
VASILE AVRAM
Presedinte CCA
Presedinte CCA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu