"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

joi, 5 mai 2011

OPINIE | Se poate putin… RESPECT? Nu pentru mine… pentru noi toti!

Sandro Rosell (stanga) si Florentino Perez (foto: marca.com)
Astazi se va disputa, la Vaslui, poate cel mai asteptat meci al finalului de campionat. Precedat de nelipsitul scandal, care inconjoara aproape orice joc din prima liga, acesta a debutat cu mult inainte de fluierul de start al lui Alexandru Deaconu. Cum unde a debutat?! In presa, acolo unde “spectacolul” este mult peste ceea ce ne ofera “artistii” de pe gazon. Din pacate, la noi, cei mai activi jucatori sunt… conducatorii! Polivalenti, acestia “evolueaza” pe diferite “posturi”, reusind sa se adapteze cu o viteza uluitoare, in functie de interes! Interesul echipei, bineinteles!

De la atacant pe… GSP la aparator pe Sport.ro sau mijlocas la… Digi, acestia spun ca vor doar binele fotbalului, ca ei “joaca” doar pentru spectacol… suporteri am vrut sa zic. Adica se ataca intre ei, jignindu-se reciproc, sau pun tunurile pe arbitri numai si numai pentru cei care, nerecunoscatori fiind, le intorc spatele, parasind stadioanele. Cata ignoranta din partea muritorilor de rand!

Daca te uiti la emisiunile sportive, majoritatea acestora sunt facute… prin telefon. Este sunat conducatorul X, pentru a spune ce parere are despre conducatorul Y, care se pare ca ar fi declarat nu stiu ce, referitor la un penalty acordat eronat sau nu de catre “banditul” de arbitru. Pentru ca asa e… arbitrii sunt principalii vinovati pentru tot ceea ce se intampla rau in fotbalul romanesc. D-aia nu reusesc echipele noastre sa depaseasca tururile preliminare din cupele europene, pentru ca “arbitrii sunt slabi, hoti si nenorociti”! Tot arbitrii sunt vinovati de tactica gresita adoptata uneori de catre domnii profesori de pe bancile tehnice. Ca sa nu mai vorbesc de preluarile sau suturile aiurea ale jucatorilor, deranjati de flamura vreunui steag de asistent sau de sunetul scos de fluierul arbitrului. Ca si de nenumaratele intreruperi ale jocului, tot din vina arbitrilor, care ar putea trece cu vederea comportarile nesportive ale “actorilor” din teren.

Butonand seara televizorul, in cautare de emisiuni sportive, de fapt e prea mult spus sportive pentru ca majoritatea sunt despre fotbal, dai cam de aceiasi 3-4 conducatori, aflati la telefon. La un moment dat apar declaratiile lor pe toate posturile simultan, de nu mai stii care e in direct si care in reluare. Senzational, nu? Parca am fi la OTV…

Dar fiecare procedeaza cum crede de cuviinta. Nu este treaba mea sa dau lectii de buna purtare insa mi-a ramas intiparita in minte imaginea cu cei doi conducatori ai Barcelonei, respectiv Realului, de la ultimul “El Clasico”. Lasand la o parte rivalitatea istorica dintre cele doua cluburi, Sandro Rosell si Florentino Perez au luat loc in tribuna, umar langa umar! Ceva normal la ei… ar fi de domeniul fantasticului in campionatul nostru!

Totusi, in lume s-au mai produs minuni… Primul pas ar fi sa invatam cuvantul RESPECT, care, poate nu va vine sa credeti, exista si in DEX! Nu este un cuvant inventat de catre straini, ei doar l-au transpus in practica. Il repetam de 100 de ori, pana ne obisnuim cu el, apoi vedem ce inseamna de fapt. Dupa ce aflam, procedam si noi ca ceilalti… il punem in practica! Daca ei au reusit, noi de ce n-am face-o?

Am putea incepe cu RESPECT-ul fata de noi insine, apoi cu cel fata de aproapele nostru, dupa care vedem ce insemana RESPECT-ul fata de munca… si tot asa. Fara sa ne dam seama RESPECT-ul va ajunge si in fotbal, moment in care putem visa la spectacol pe teren, dar si la tribune pline.

Sper sa apuc vremurile in care la TV vor fi invitati numai jucatorii si antrenorii, iar in ziarele de sport nu voi mai da peste “bombe” sexy, care au devenit vedete peste noapte, laudandu-se ca au trecut prin patul nu stiu carui fotbalist. Tare mi-as dori sa pot merge pe stadion cu sotia sau copilul (copiii), fara a-mi fi rusine de ceea ce le aud urechile. Credeti ca va fi posibil sau sunt doar un visator incurabil?
                      
PS: Nu vreau sa ma gandesc ce nebunie va fi dupa meciul de asta-seara, daca - Doamne fereste! -, arbitrii nu vor rezista presiunii incredibile puse pe umerii lor, facand vreo eroare oricat de mica. Deja ma rog pentru ei!

2 comentarii:

  1. Da, si pe mine m-a impresionat acel tablou cu Rosell si Perez unul langa altul pe "Nou Camp". Cum, si mai mult chiar, m-a impresionat modul in care primul isi escamota bucuria deschiderii scorului, doar numai pentru a nu-i crea un disconfort omologului rivalei. Spania, ca si alte tari din Europa Occidentala, este la ani-lumina de noi, la orice domeniu de activitate ne-am raporta. Nu, nu mai apucam vremurile cand ne vom duce duce pe stadion cu vreo fetita, fata sau femeie, in afara de... bombele sexy venite la agatat si care nu sunt - voba bancului - decat pentru "premianti"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru "Dragos Mihai Trestioreanu": Sunt constient de distanta astronomica dintre noi si ei, dar optimist de fel, sper macar sa mai reducem din... handicap!

    RăspundețiȘtergere