"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

luni, 29 noiembrie 2010

"El Clasico" Barcelona - Real / Arbitreza Iturralde Gonzalez


Super fotbalisti… Lionel Messi… Cristiano Ronaldo… Super antrenori… Guardiola… Mourinho… extraterestrii… galactici… super joc… derbiul derbiurilor… ciocnirea gigantilor… cel mai asteptat meci al Planetei… “El Clasico”… Barcelona - Real Madrid, un duel intrat in istorie, o intalnire pentru care toate superlativele nu sunt de ajuns pentru a o caracteriza!

Asta-seara, cu incepere de la ora 22:00, pe stadionul “Nou Camp” se va declansa nebunia. 100.000 de spectatori vor crea o atmosfera infernala la un meci asteptat cu sufletul la gura nu doar de spanioli ci si de fani din lumea intreaga. Sute de milioane de telespectatori se vor afla in fata ecranelor pentru a urmari duelul duelurilor dintre cele mai importante echipe din tara campioanei mondiale si europene.

Aproximativ 900 de reprezentanti ai presei din 28 de tari sunt acreditati la acesta partida, care va fi transmisa cu 32 de camere, dintre care 8 in 3D, acesta fiind primul “El Clasico” difuzat in acest format. In Spania jocul va putea fi urmarit si in 81 de cinematografe, pe ecrane gigant.

Pentru romani spectacolul va fi oferit de postul Digi Sport, care de la 20:50 prefateaza marele meci cu ajutorul lui Ilie Dumitrescu si al lui Mihai Stoica, aflati in studioul din Bucuresti, dar si a fostului capitan “blaugrana”, Gica Popescu, aflat impreuna cu Gica Craioveanu in studioul din Barcelona.

Este pentru a treia oara in istoria intalnirilor directe cand derbiul se disputa intr-o zi de luni, precedenta fiind in 1972. Motivul pentru care se joaca astazi a fost organizarea alegerilor din Catalunya, care s-au desfasurat ieri, avandu-l castigator pe fostul presedinte al Barcelonei, Joan Laporta.

De la prima intalnire - din 1902 -, si pana acum s-au disputat 160 de jocuri, madrilenii castigand 68 dintre acestea, cu sase mai multe decat gazdele de asta-seara, 30 incheindu-se la egalitate.

Orice arbitru din lume si-ar dori sa oficieze la acest joc, dupa care s-ar putea retrage linistit. Fericitul ales, cel care va incerca sa se ridice la nivelul derbiului, printr-un arbitraj cat mai discret, este unul dintre cei mai bine cotati cavaleri ai fluierului din Spania.

In varsta de 43 de ani, Eduardo Iturralde Gonzalez se va afla asta-seara la cel de-al treilea “El Clasico” din cariera. Nascut la 20 februarie 1967, acesta locuieste in orasul Llodio, din provincia Alva - aflata in Tara Bascilor. Este de profesie dentist, are 1.76 m inaltime si o greutate de 69 kg. Din 1995, de cand a promovat in Primera Division, a oficiat la 226 de jocuri - cu o medie de aproximativ 5.5 cartonase galbene pe meci. Este arbitru FIFA din 1998, avand peste 60 de jocuri internationale. In 2002 a fost desemnat cel mai bun arbitru spaniol, alaturi de Mejuto Gonzales, de catre ziarul Marca.

Centralul partidei de astazi se trage dintr-o familie de arbitri, bunicul sau Eduardo Ituralde Gorostiga fiind arbitru FIFA in anii treizeci, iar tatal sau oficiind in ligile inferioare - in ciuda faptului ca avea un brat amputat, din timpul razboiului civil din Spania -, ca si unul dintre fratii sai.

Pe langa limba materna mai vorbeste si engleza, iar printre hobbiurile sale sunt: cititul, sahul si atletismul.

Precedentele doua partide dintre Barcelona si Real conduse de Iturralde Gonzales s-au incheiat cu victoria clara (3-0) a catalanilor, ultima chiar pe Santiago Bernabeu, in sezonul 2005-2006. In primul “El Clasico” acesta l-a eliminat pe fostul fundas stanga al madrilenilor, brazilianul Roberto Carlos.

Cu echipa “blaugrana” arbitrul din aceasta aseara s-a intalnit de 31 de ori, in timp ce pe oaspeti i-a condus in 36 de meciuri. In respectivele partide a eliminat 4 barcelonezi, respectiv noua madrilèni. A acordat 8 lovituri de pedeapsa pentru Barcelona si 10 in favoarea lui Real.

Asistentii lui Iturralde Gonzales vor fi Roberto Diaz Perez Del Palomar si Jon Nunez Fernandez, in timp ce rezerva a fost desemnat un arbitru din Secunda Division, Asier Isturiz Latorre.

Fiti cu ochii pe Digi si bucurati-va de fotbal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu