"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 14 iulie 2010

Modificari ale Legilor Jocului (2010-2011)

Conform "CIRCULAREI NR.1224 DIN 19 MAI 2010", publicata pe situl Comisiei Centrale a Arbitrilor, the International Football Association Board (IFAB) a adus cateva mici modificări Legilor Jocului, care au intrat in vigoare de la 1 iulie 2010. Cititi, mai jos, despre ce este vorba.

1. Legea 1 – Terenul de joc

Suprafata de joc

Text vechi
Stalpii portii si bara transversala trebuie sa fie confecţionate din lemn, metal sau orice alt material aprobat. Forma lor poate fi patrata, dreptunghiulara, rotundă sau eliptica si trebuie sa nu prezinte niciun pericol pentru jucatori.

Text nou
Stalpii portii si bara transversala trebuie sa fie confecţionate din lemn, metal sau orice alt material aprobat. Forma lor trebuie să fie patrata, dreptunghiulara, rotundă sau eliptica si nu trebuie sa prezinte niciun pericol pentru jucatori.

Motivatie:
Definitia actuala a fost clarificata pentru a indica faptul ca stalpii portii trebuie sa aiba doar forma mentionata mai sus.

2. Legea 5 - Arbitrul
Interpretarea Legilor Jocului şi Instrucţiuni pentru arbitri

Jucatori accidentati

Text vechi
Aceste proceduri (reguli) admit exceptii in anumite situatii:
• accidentarea portarului
• ciocnirea dintre un portar si un jucator care necesita imediat ingrijiri medicale
• în cazul accidentarilor serioase (inghitirea limbii, comotie, fracturarea piciorului, etc.)

Text nou
Aceste proceduri (reguli) admit exceptii in anumite situatii:
• accidentarea portarului
• ciocnirea dintre un portar si un jucator care necesita imediat ingrijiri medicale
ciocnirea între coechipieri care necesită imediat îngrijiri medicale
• în cazul accidentarilor serioase (inghitirea limbii, comotie, fracturarea piciorului, etc.)

Motivatie:
S-a considerat nedrept ca doi jucatori care s-au ciocnit pe terenul de joc sa-l paraseasca dupa accidentare, pentru a primi tratament, creand un mare dezavantaj numeric pentru echipa lor.

3. Legea 5 - Arbitrul
Interpretarea Legilor Jocului şi Instrucţiuni pentru arbitri

Jucatori accidentati

Text vechi
• brancardierii trebuie sa intre pe terenul de joc cu o targa in acelasi timp cu medicii pentru a permite evacuarea jucatorului cat mai repede posibil

Text nou
• brancardierii trebuie sa intre pe terenul de joc cu o targa doar ca urmare a unui semn din partea arbitrului.

Motivatie:
Brancardierii intrau pe terenul de joc in mod obligatoriu la orice accidentare; deseori, prezenta asistentei medicale e suficienta.

Alte decizii ale IFAB

1. Legea 1 – terenul de joc
Interpretarea legilor jocului si recomandari pentru arbitri

Logouri si embleme

IFAB reitereaza faptul ca reproducerea, reala sau virtuala, a logo-urilor sau emblemelor FIFA, ale confederatiilor, ale asociatiilor membre, ale ligilor, cluburilor sau a altor foruri este interzisa pe terenul de joc, plasele portilor si aria pe care o delimiteaza, porti, steaguri de colt si flamura lor, pe tot parcursul jocului. S-a subliniat faptul ca aceste logo-uri nu pot fi reproduse pe steagurile de colt.

2. Tehnologia pentru linia portii
Folosirea unei tehnologii pentru linia portii, precum si a tehnologiei in general, a fost respinsa cu o majoritate de voturi.

3. Folosirea limbii in Legile Jocului
S-a confirmat ca, in cazul unor inadvertente intre traducerile in mai multe limbi ale Legilor Jocului, textul in
limba engleza este cel care primeaza.

4. Instructiuni suplimentare pentru oficiali
S-a constatat ca mai multe asociatii nationale sau confederatii emit propriile instructiuni si recomandari pentru arbitri, pe care acestia le folosesc in cadrul national unde oficiaza. Aceste recomandari care privesc aplicarea legilor jocului dau nastere la diverse interpretari in jurul lumii. Vrem sa readucem aminte faptul ca IFAB (din partea FIFA) este singurul for abilitat sa emita astfel de instructiuni si recomandari cu privire la aplicarea Legilor Jocului.

Amendamente la Legile Jocului

1. Legea 14 – Lovitura de pedeapsă

Text vechi
Procedura
Simularea executării unei lovituri de pedeapsă pentru a deruta adversarul este admisă, aceasta face parte din jocul de fotbal. Totuşi, dacă după părerea arbitrului acţiunea jucătorului este considerată ca o comportare nesportivă, acesta trebuie să fie avertizat

Text nou
Procedura
A te opri din alergare înainte de executarea unei lovituri de pedeapsă pentru a deruta adversarul este permis, aceasta face parte din joc.
Totuşi, executantul loviturii, dacă simulează lovirea mingii după ce şi-a terminat alergarea, aceasta constituie o încălcare a Legii 14 şi trebuie să fie avertizat pentru comportare nesportivă.

Motivatie:
Trendul de a fenta la executarea loviturilor de pedeapsa este in continua crestere si am considerat necesar sa clarificam ceea ce este permis si ce nu, pentru ca arbitrii sa ia decizia corecta.

2. Al patrulea official
Cel de al patrulea oficial si arbitrul asistent de rezerva (punctul nr 7)

Text vechi
• el trebuie sa indice arbitrului daca jucatorul vinovat primeste un avertisment ca urmare a unei identificari gresite a acestuia, sau daca un jucator nu este eliminat, desi este sanctionat cu al doilea avertisment, sau atunci cand au loc comportari violente in afara campului vizual al arbitrului si al arbitrilor asistenti. Totusi, arbitrul are autoritatea de a lua decizii in situatiile in legatura cu jocul.

Text nou
• el ajută arbitrul să controleze jocul în conformitate cu Legile Jocului. Totusi, arbitrul are autoritatea de a lua decizii in situatiile in legatura cu jocul.

Motivatie:
Este considerat ca rolul celui de-al patrulea oficial de a asista arbitrul trebuie extins. Astfel, i se ofera suport si ajutor nu numai in situatiile limitate prevazute de legile jocului actuale.

4 comentarii:

  1. nu prea inteleg multe !
    Acuma mam apucat de arbitraj,din carte intelegi mai bine !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru "Anonim": E normal sa "nu intelegi prea multe" fiind la inceput! Modificarile de aici au fost incluse si in ultima editie a Legilor Jocului. Diferenta intre "Circulara" si "carte" este ca prima ofera si motivatia modificarilor aparute... pentru ca in toate exista o logica! Iar noi trebuie sa invatam logic Legile Jocului nu mecanic. Daca ti-e greu sa intelegi ce scrie aici, citeste doar din "carte", pentru ca oricum cartea respectiva este considerata... "biblia" arbitrului. Ce scrie acolo este litera de lege!

    RăspundețiȘtergere
  3. salut am si eu o intrebare

    suprafata delimitata de linia portii si plasele portilor face parte d9n terenul de joc ?
    multumesc
    astept raspunsul tau aici

    RăspundețiȘtergere