Mâine, pe stadionul “LETEA”, din Bacău, va avea loc partida dintre ASC Bacău, locul 2, şi FCM Bacău, locul 1.
Pe lîngă cele trei puncte puse în joc, ambiţiile valorează enorm, drept urmare rezultatul de la finalul celor 90 de minute va cântări foarte mult, iar într-o mare proporţie se va stabili echipa ca şi promovată în liga secundă sau dacă se va merge cap la cap.
O asemenea importanţă nu putea rămâne fără ecou în ceea ce priveşte arbitrajul.
Ambele echipe au cerut un arbitru de Liga I, iar cei de la CCA au răspuns doleanţelor şi l-au delegat pe băcăuanul Emil Voicu, cel care, cu puţin timp în urmă, a condus meciul Victoria Brăneşti-Steaua.
Voicu-Pantelimon, schimb de generaţii
Pentru cine nu ştie, Emil Voicu a jucat fotbal, a fost portar la Partizanul Bacău, Selena Bacău şi Aerostar, iar evoluţiile lui au dus la convocarea la echia naţională de juniori şi a făcut parte din lotul UEFA ’98. Emil creştea de la meci la meci, iar acest lucru i-a făcut pe acţionarii unui important club din Bucureşti să-l oferteze, dar a ales să apere în continuare poarta Aerostarului.
Postul portarului devenise o ameninţare, pentru că din spate venea tare un puşti foarte talentat şi anume Costel Pantilimon, actualul jucător al Politehnicii Timişoara.
La acea vreme, preşedintele secţiei de fotbal de la clubul “aviatorilor” era nimeni altul decât Valerian Voicu, tatăl lui Emil, care a propus titularizarea lui Pantilimon.
Cine ar mai fi procedat la fel? Această decizie a mirat pe toată lumea, iar mai târziu puţin Emil a lăsat fotbalul şi a îmbrăţişat arbitrajul, iar debutul a venit în 2004, într-un meci memorabil, disputat la Ardeoani, acolo unde localnicii se sprijineau în sapă sau coasă. Arbitrul nostru a aplicat regulamentul la sânge, drept pentru care a părăsit terenul la finalul meciului în alergare. Să nu credeţi că a mai apucat să se schimbe de echipament. A muncit mult, promovând în Liga a III-a, apoi a II-a, iar acum bate serios la poarta primei ligi.
În paralel cu arbitrajul, băcăuanul a absolvit ASE-ul şi apoi Facultatea de Drept, iar acum ocupă o funcţie respectabilă în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău.
Revenind la pasiunea pentru fluier, în septembrie 2010 a împărţit dreptatea în meciul tur, dintre FCM Bacău şi ASC Bacău, meci încheiat la egalitate 0-0. Pentru prestaţia lui, Emil a primit felicitări din partea ambelor tabere şi a altor importante persoane din fenomen.
Mâine, acesta va arbitra şi returul, iar mulţi au considerat delegarea lui ca fiind inspirată.
De această dată asistenţii vor fi din Bacău. Marian Fridl, arbitru asistent de lotul B, şi Bogdan Terente, arbitru asistent de Lot C.
Despre Fridl, cel care a fost la o lungime de promovare în Liga I, “Şcoala de Arbitri” a scris câteva rînduri în luna Decembrie, chiar de ziua acestuia.
Cînd nu e pe terenul de fotbal, Marian se află în mijlocul copiilor. Este profesor de sport, o meserie care-i place. “Îmi face o deosebită plăcere să lucrez cu elevii”, spune arbitrul comăneştean. Apreciat de colegii de catedră, Marian Fridl îşi doreşte ca din cei care trec pe mînă lui, măcar unul să-i calce pe urme. “Arbitrajul e o meserie grea, cere multe sacrificii, însă, are şi părţile sale frumoase. Încerc să-i conving pe cei mari să facă şcoala de arbitraj. Am deja cîţiva care au îmbrăţişat această activitate. Rămîne de văzut cîţi dintre ei vor face pasul spre înalta performanţă”, a precizat Marian Fridl.
Chiar dacă evoluează doar la nivelul ligii secunde, cei mai mici îl pot privi ca pe un model. Atât ca arbitru, cât şi ca om. Indiferent că e meci de juniori, Liga a V-a sau a IV-a, Marian se comportă ca un adevărat profesionist. Este un tip modest şi cu mult bun simţ.
Cel de-al doilea asistent, Bogdan Terente, a promovat în lotul divizionar în 2005, după acelaşi traseu ca al lu Emil. A dat fotbalul pe arbitraj şi nu regretă alegerea făcută. Acesta face parte şi din CJA Bacău, fiind responsabil cu pregătirea fizică a arbitrilor.
Ca arbitru asistent a oficiat la multe meciuri, iar cele mai importante fiind cele de Liga a II-a, chiar dacă au fost amicale. Pe lîngă această pasiune, Bogdan, împreună cu un prieten, se ocupă de o mică afacere.
Evoluţia celor trei va fi sub atenta supraveghere a unuia dintre cei mai importanţi observatori din cadrul CCA. Astfel, Stan Podan, din Alexandria, a fost delegat ca observator de arbitri, iar bucureşteanul Adrian Mihalcea ca observator de joc!
eu cred ca e alegerea perfecta
RăspundețiȘtergere