"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

marți, 31 august 2010

Liga 3, etapa a II-a: Delegari arbitri si observatori

Mai jos, aveti brigazile de arbitri si observatorii acestora, care vor oficia in cea de-a doua etapa a Ligiii a III - a. Observatorii de joc nu fusesera inca afisati pe situl CCA, http://www.frf-cca.ro/. Partidele se vor desfasura vineri, 3 septembrie cu incepere de la ora 17:00. Exceptiile sunt trecute cu rosu. Dupa cum se poate observa, ora de start a fost modificata fata de prima etapa, atunci cand jocurile au debutat la 18:00.


Liga a III-a, Seria 1 

 1. CSM Focsani - CS LUCEAFĂRUL Mihai Eminescu
Stadion: Milcov Sud (Focşani - Vrancea)
A: Arghir Mirel (Galaţi - Galaţi)
A1: Vişan Florin Alexandru (Galaţi - Galaţi)
A2: Lupoae Lucian Sandu (Galaţi - Galaţi)
Obs: Botezatu Nicolae (Piatra Neamţ - Neamţ)

Liga 2, etapa a II-a: Delegari arbitri si observatori

Pe situl CCA au fost afisate numele arbitrilor care vor oficia in cea de-a doua etapa a Ligii a II-a. Mai jos, aveti brigazile complete precum si observatorii de arbitri. Observatorii de joc ii voi adauga in momentul in care vor fi afisati.

Liga a II-a, Seria 1 (EST)

1. FC Gloria Buzău - SC CF Brăila SA
Data: 2010-09-03, Ora: 18:00
Stadion: Gloria (Buzău - Buzău)
A: Prodan Gheorghe Mihai (Cluj-Napoca - Cluj)
A1: Crângaşu Eduard (Ploieşti - Prahova)
A2: Florescu Costin (Satu Mare - Satu Mare)
R: Voicu Emil (Bacău - Bacău)
Obs: Toma Costin (Piatra Neamţ - Neamţ)

Bogdan Damian Antal – CJA Bacau

Cel pe care am ales sa-l prezint astazi se numeste Bogdan Damian Antal, are 18 ani si face parte din Comisia Judeteana a Arbitrilor Bacau. Este elev in clasa a XII-a al Colegiului Tehnic “Dimitrie Ghika” din Comanesti, iar cavaler al fluierului a devenit in urma cu un an si jumatate.

Sa vedem ce ne spune despre el: “Fotbalul mi-a placut dintotdeauna, dar dragostea pentru arbitraj a inceput in clasa a-VI-a cand l-am avut ca profesor de sport pe Marian Fridl, pe atunci proaspat promovat in Liga a III-a - in prezent in Liga a II-a. Peste 4 ani intrand pe situl fostului arbitru asistent FIFA domnul Daniel Munteanu am gasit numarul de telefon al fostului meu profesor care acum este presedinte al Subcolegiului de Arbitri Moinesti. Am discutat cu dansul dupa care am urmat cursurile scolii devenind arbitru. La inceput am oficiat la 10 meciuri de juniori dupa care pe 30.08.2009 am debutat la liga a-V-a. Dupa alte 16 meciuri arbitrate la acest nivel, in aceasta vara am promavat la liga a-IV-a. Marea mea dorinta este sa ajung arbitru de centru si sa urc cat mai sus in acest domeniu.”

Arbitru de fotbal - o meserie riscanta :)))

Nu este deloc simplu sa fi arbitru de fotbal. Uneori poate fi chiar riscant... Nu stii niciodata ce traiectorie ciudata poate lua mingea sau daca nu cumva un jucator te confunda cu... un adversar. :))) Singurul lucru pe care-l poti face este sa te rogi sa nu ti se intample si tie! :)))

luni, 30 august 2010

Trei arbitri romani, la cursul UEFA

Incepand de astazi si pana pe 2 septembrie, in Slovenia se desfasoara un curs de instruire pentru arbitrii care vor oficia, in aceasta toamna, in grupele Champions League si Europa League. Printre cei mai buni cavaleri ai fluierului din Europa se vor afla si trei romani - Alexandru Tudor, Cristi Balaj si Alexandru Deaconu.
Membrii Comisiei de Arbitri din cadrul UEFA - organizatoarea cursului -, vor prezenta diverse teme referitoare la experimentul cu sase arbitri, care se va aplica, incepand din aceasta toamna, si in grupele primei competitii europene la nivel de cluburi. Reamintesc ca International Football Association Board (IFAB) a hotarat recent pe langa continuarea acestui experiment, pentru o perioada de inca doi ani, si extinderea lui la nivel de Champions League. Cat de viabil va fi ramane de vazut.

Cristina Bujor - cel mai tanar "central", din Romania, de pe lista FIFA - femei

Pentru astazi am ales sa va prezint povestea celei mai tinere "fete-arbitru" (centru) care reprezinta Romania la nivel international. Aceasta este Cristina Bujor, iar de la inceputul lui 2010 se afla pe lista FIFA a reprezentantelor sexului frumos. Tot in acest an ea a fost promovata si in lotul Ligii a II-a, urmand a conduce jocuri in esalonul secund al campionatului de fotbal masculin. Din interviul de mai jos vom afla cum a devenit Cristina arbitru, cat de dificil este pentru o fata sa oficieze in Romania sau cand va conduce primul joc in Europa. De asemenea, puteti vedea si cateva imagini din albumul personal al tinerei bucurestence - in varsta de 27 de ani. Trei dintre acestea sunt de la primul ei curs international - Nyon, Elvetia -, iar una de la o calatorie pe munte - coborand de la Varful Omu.

  
Cum a inceput cariera ta in arbitraj? De ce ai ales sa urmezi cursurile scolii de arbitri si in ce an?
Din pura curiozitate, in anul 2003. Atunci, aveam o colega de echipa care era si arbitru de fotbal. Din povestirile ei a inceput sa-mi placa aceasta activitate, asa ca m-am hotarat sa urmez si eu cursurile scolii de arbitri Bucuresti. Niciodata nu ma gandeam ca imi va placea asa mult si ca voi ajunge arbitru FIFA.

Unde ai jucat fotbal si de ce ai renuntat in favoarea arbitrajului?
Primul meu joc ca fotbalista a fost in anul 1998, iar ultimul in iunie 2007. Fotbalul l-am facut din pura placere, nu aveam conditii, nu erau bani. Cand am terminat facultatea si a trebuit sa ma angajez nu prea mai aveam timp pentru toate activitatile: serviciu, fotbal, arbitraj, viata personala. A trebuit sa iau o decizie si am luat-o. Cu greu… am renuntat la fotbal. Aici nu aveam perspective... mai mult de unde eram nu puteam urca. Ultima echipa la care am activat a fost Smart Bucuresti.

Cursul de instruire al arbitrilor de futsal - Pitesti, 1-2 septembrie

In perioada 1-2 septembrie CCA va organiza la Pitesti "Cursul de instruire al arbitrilor si observatorilor de fotbal in sala". In prima zi, dupa ce vor fi prezentate diverse teme, va avea loc testarea teoretica. A doua zi, incepand cu ora 8:00, cavalerii fluierului vor sustine testarea fizica pe stadionul "Nicolae Dobrin". La curs vor participa 34 de arbitri si 23 de observatori. Mai jos, puteti vedea listele cu acestia asa cum au fost afisate pe situl Comisiei Centrale a Arbitrilor.


ARBITRII FUTSAL (LIGA 1 SI 2) PROPUSI PENTRU SEZONUL 2010-2011

1. Bajan Alexandru (FIFA) - Videle
2. Gherman Gabriel (FIFA) - Bucuresti
3. Sorescu Bogdan (FIFA) - Pitesti
4. Vadan Mugurel (FIFA) - Bucuresti
5. Anca Florin - Deva
6. Albon Teodora - Cluj Napoca
7. Balmus Doru - Galati

duminică, 29 august 2010

Liga a III-a, etapa 1: SC Bacau - CSM Focsani (2-0) / Un fost arbitru - manager general al echipei din orasul lui Bacovia

Dupa imaginile de la derbiul prahovean dintre AFC Filipeştii de Pădure si CS Chimia Brazi, astazi va voi prezenta cateva fotografii cu arbitrii partidei SC Bacau - CSM Focsani (scor: 2-0), disputata sambata in prima serie a Ligii a III-a. Acestia au fost: Petre Meterciuc (arbitru - Targu Neamt), Ionut Stefanescu si Petronela Anitoaei (arbitri asistenti - Iasi). Interesant de remarcat ar fi faptul ca atat managerul general al gazdelor, Ciprian Panait, cat si antrenorul cu portarii, Gheorghe Popa, au avut sau au legatura cu activitatea de arbitraj. Daca ultimul, fost jucator al echipei fanion din orasul lui Bacovia, este actualmente observator in campionatul judetului Bacau, Ciprian are o poveste mult mai interesanta. Originar din judetul "aurului negru", el a urmat cursurile scolii de arbitri organizate de catre comisia judeteana condusa pe atunci de parintele arbitrajului prahovean, regretatul domn doctor Emil Vlaiculescu. A devenit cavaler al fluierului in primavara anului 1994, printre colegii sai de generatie aflandu-se Justin Gafiuc, actualul jurnalist al Gazetei Sporturilor, si... subsemnatul. Dupa cativa ani, perioada in care am si arbitrat impreuna, Ciprian a ales calea Bacaului, acolo unde a absolvit Facultatea de Educatie Fizica devenind cadru universitar. A fost seful Centrului de copii si juniori al FCM-ului, dar si instructor pentru cavalerii fluierului din judet. Ca arbitru a ajuns pana la nivelul celui de-al treilea esalon, mai apoi renuntand in favoarea unei cariere in fotbal. A fost colaborator al lui Anghel Iordanescu la Al Ain, al lui Vivi Rachita la CSM Ploiesti, dar si antrenor secund al Rapidului. Totodata a scris si o carte avand ca tema fotbalul. Pe actualul manager general al echipei din Bacau il puteti vedea in doua dintre pozele de mai jos.

Nuki Nuki - Gummybar revine ;)

Astazi fiind ultima zi din weekend am ales o alta melodie a trupei Gummybar, care sa va pregateasca pentru o noua saptamana de munca.

Senzational!! Se modifica Regulamentul jocului de fotbal!!! :)))

Se pare ca jucatorii unei echipe de fotbal satui de faptul ca actualul regulament ii impiedica sa se exprime la adevarata valoare, au initiat un proiect de schimbare a Legilor Jocului. Ei spera ca prin modificarile pe care le propun vor reusi prima victorie din istoria formatiei lor! :))) Dar iata, mai jos, propunerile, care au ajuns si la mine prin bunavointa unui prieten. ;)

Noul Regulament al jocului de fotbal

1. Pentru a exista un deplin echilibru in teren, noi vom juca 18 si vom avea dreptul la 6 schimbari.
 
2. Jucatorii nostri se vor echipa la fel ca adversarii, derutindu-i complet. Totodata, vom avea, din start justificari pentru pasele gresite date la adversar.

sâmbătă, 28 august 2010

Aura Pana, de la fanion la... catedră

După Adrian Băzăvan, vicepreședinte al Colegiului Național al Elevilor, astăzi vă voi prezenta un alt arbitru din Prahova cu preocupări asemănătoare. Este vorba de colega de generație a acestuia, câmpineanca Aura Pana, ambii absolvind școala de arbitri în 2008. De atunci a oficiat la aproximativ 140 de jocuri, iar în primăvara acestui an a obținut categoria I, fiind un arbitru asistent de mare perspectivă. Știind-o foarte implicată în activitatea studențeasca am rugat-o să ne dea câteva detalii despre ceea ce face în afara arbitrajului. De asemenea, Aura mi-a pus la dispoziție și câteva imagini de la evenimentele organizate de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Româania (ANOSR) pe care le puteți vedea mai jos.

Spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre tine.
Sunt studentă în anul II la Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Mi-am ales ca specializare Statistică şi Previziune Economică si îmi doresc să rămân la catedră în învăţământul superior. Iniţial, mi-am dorit în mediul preuniversitar însă situaţia din punct de vedere al ocupării posturilor, dar şi din punct de vedere financiar mă face să dau înapoi.

Liga a III-a, etapa 1: AFC Filipestii de Padure - CS Chimia Brazi (0-0). Imagini cu arbitrii jocului

Acum ca au debutat si Ligile 2 si 3, voi incerca sa postez saptamanal imagini cu arbitrii care oficiaza pe la aceste jocuri, dar nu numai aici. Sper ca o sa va placa ideea si poate ca multi dintre voi va veti regasi printre aceste fotografii. Voi da si cateva informatii despre arbitri partidelor, referitor la numarul cartonaselor sau al loviturilor de pedeapsa acordate, fara insa a comenta presatia acestora. Totodata voi mai prezenta si alte aspecte de la meciurile respective, pe care le consider interesante, dar fara a intra in prea multe detalii despre desfasurarea partidei. Cu alte cuvinte nu voi face cronica meciului. Asadar, sa incepem cu primul joc de la care am imagini, derbiul judetului Prahova dintre AFC Filipeştii de Pădure si CS Chimia Brazi. Partida de vineri, disputata pe o caldura aproape insuportabila s-a incheiat nedecis, 0-0. La jocul la care au asistat aproximativ 300 de spectatori, arbitrul intalnirii, Paul Coman, a acordat 9 cartonase galbene - 4 gazdelor si 5 oaspetilor. Nu au fost eliminari sau lovituri de pedeapsa. Despre arbitri ar mai fi de retinut golul anulat gazdelor, pe motiv de ofsaid, de catre asistentul Florin Burlacu si faptul ca din brigada a facut parte si o fata, Andrada Aloman, din Timisoara. Interesant de mentionat ar mai fi si ca ambele echipe sunt conduse de fosti jucatori ai Petrolului Ploiesti, avand in componenta fotbalisti care au aparat culorile aceleiasi formatii in prima liga. La gazde, antrenorul Dragos Mihalache ii are ca elevi pe fostii sai colegi Daniel Chirita si Bogdan Onut, pentru ca la oaspeti tehnicianul Octavian Grigore sa lucreze cu Florin Parvu, Nae Constatin sau Gica Irimescu. In tribuna au fost prezenti si cativa arbitri din judetul Prahova, unul dintre ei, Florin Ionescu (Liga 3), venit sa-si incurajeze fratele, titular in apararea echipei gazde.
Mai jos, aveti arbitrii si observatorii care au oficiat la acest joc, imaginile despre care va vorbeam, dar si un filmulet de la aceeasi partida.

Imagini cu arbitri romani in Ucraina

Alexandru Tudor, Cristian Nica, Aurel Onita si Radu Petrescu s-au intors, ieri, din Ucraina acolo unde au oficiat, joi seara, la jocul din mansa secunda a play-off-ului Europa League dintre Tavria Simferopol si Bayer Leverkusen. Partida s-a incheiat cu scorul de 1-3, oaspetii calificandu-se dupa ce au castigat si in tur cu 3-0. Dupa un inceput in forta, in care au si marcat, urmare a unei lovituri de pedeapsa, ucrainienii s-au stins usor-usor, repriza a doua apartinand in totalitate nemtilor, care au mai ratat 3-4 ocazii monumentale. Acestia din urma au reusit egalarea tot dintr-un penalty acordat de catre Alexandru Tudor. Pe parcursul jocului, centralul roman a fost nevoit sa arate cartonasul galben de 9 ori - de 3 ori pentru gazde si de 6 pentru oaspeti. De remarcat mai este si faptul ca internationalul german Michael Ballak a lipsit din echipa oaspete condusa de catre Josef Heynckes. Mai jos aveti cateva fotografii cu arbitri romani realizate dupa antrenamentul din preziua partidei, la inspectia terenului de joc - alaturi de cei doi observatori -, prin oras si chiar din timpul meciului. Intr-una din imagini apare si fosta glorie a fotbalului german Rudi Voller – aflat acum in conducerea celor de la Bayer Leverkusen. Inainte de poze insa cateva cuvinte despre orasul prin care au trecut cei patru romani.

vineri, 27 august 2010

Supercupa Europei, asta-seara, ora 21:45 - TVR1. Arbitru: Massimo Busacca

In aceasta seara, cu incepere de la ora 21:45, la Monte Carlo, pe stadionul Louis II, se vor intalni in Supercupa Europei castigatoarea Ligii Campionilor - Internazionale Milano -, si cea a Ligii Europa (Atletico Madrid). Partida va fi condusa la centru de elvetianul Massimo Busacca (foto rom.worldfootball.net), ajutat la cele doua linii de margine de catre conationalii sai Matthias Arnet si Manuel Navarro, iar de la liniile de poarta de catre Stephan Studer si Cyril Zimmermann. Arbitru de rezerva a fost desemnat tot un elvetian, Sascha Kever. Observator pentru cavalerii fluierului va fi grecul Kyros Vassaras, iar pentru joc norvegianul Odd Flattum.
In varsta de 41 de ani, Busacca are un palmares impresionant. Pana la partida din aceasta seara, incepand din 2007, in fiecare an el a condus cate un joc pe care si l-ar dori orice arbitru din lume: finala UEFA Cup (2007), semifinala Germania – Turcia (Euro 2008) si finala Champions League (2009).
Orice arbitru care se respecta, indiferent de nivel, nu ar trebui sa rateze spectacolul din aceasta aseara. Nu mai vorbesc de ceilalti romani, fani ai lui Cristi Chivu, jucatorul lui Inter. Asa ca… va doresc vizionare placuta!

In atenţia arbitrilor din Lotul Liga 2 şi 3

Pe situl CCA a fost postat un comunicat comun al Comisiei Centrale a Arbitrilor si al Comisiei Tehnice a FRF, in atentia arbitrilor din Liga a II-a si a III-a, referitor la licenta pe care trebuie sa o detina antrenorii. Dar haideti sa-l vedem cum suna.

joi, 26 august 2010

Vali Dumitru arbitreaza la... Titu

Prahoveanul Valentin Dumitru, arbitru asistent in lotul Ligii a II-a, a fost delegat astazi, de catre CCA, sa-l inlocuiasca pe Anghel Voicu din Suseni (Arges) la jocul din prima etapa a Ligii a III-a (Seria 3) dintre CS Electrosid Titu si CS Viitorul Domnesti. Partida se va desfasura maine, cu incepere de la ora 18:00, pe stadionul Orasenesc din Titu (judetul Dambovita). Ceilalti colegi de brigada sunt: Emil Iacob (arbitru - Slobozia) si Florin Niculescu (arbitru asistent - Bucuresti). Observator pentru arbitri este Vasile Jarca, iar pentru joc Vasile Florea, ambii din Bucuresti. 

Arbitrii si arbitrii asistenti din Liga a III-a care vor oficia in campionatul 2010-2011

Pe langa numele arbitrilor si arbitrilor asistenti care urmeaza sa oficieze in campionatul Ligii a II-a, Comisia Centrala a postat pe situl sau si numele celor care vor oficia in cel de-al treilea esalon. Aveti listele, mai jos, asa cum au fost ele afisate de catre CCA. Le urez, tuturor, mult succes in noul sezon!

TABEL NOMINAL CU ARBITRII DIN LOTUL LIGA 3, CARE AU PROMOVAT TESTELE FIZICE ŞI TEORETICE

1. Costin Vasile AB
2. Popa Sergiu AB
3. Călin Iulian AG
4. Biro Gabor AR
5. Stamatoiu Constantin AR
6. Harabagiu Mihai BC
7. Dumuţă Daniel BH

Arbitrii si arbitrii asistenti din Liga a II-a care vor oficia in campionatul 2010-2011

Comisia Centrala a Arbitrilor a dat publicitatii, astazi, numele arbitrilor si arbitrilor asistenti din lotul Ligii a II-a, care urmeaza sa oficieze in editia de campionat ce debuteaza in acest weekend. Mai jos, aveti listele cu acestia, asa cum au fost ele afisate pe situl CCA. Din pacate, pentru mine, eu nu am putut participa la aceste teste, fiind indisponibil, din motive medicale, pana la finalul turului. Le urez, tuturor, mult succes in noul sezon!

LISTA CU ARBITRI ADMISI LA TESTAREA TEORETICA SI FIZICA DIN AUGUST 2010

1. Amarandei Ciprian - Vaslui
2. Deca Daniel - Braila
3. Popa Catalin - Arges
4. Baboia Claudiu - Bucuresti
5. Bocaneala Marius - Galati
6. Bordean Marian - Sibiu
7. Cojocaru Adrian - Galati

Brigada romaneasca, asta-seara, in Europa League

De la stanga la dreapta: Nica, Tudor, Petrescu, Onita.
Pe langa echipele angrenate in returul play-off-ului Europa League, Romania va avea, asta-seara, si o brigada de arbitri care va oficia in aceasta faza a competitiei. Brigada este formata din bucuresteanul Alexandru Tudor (centru), ploiesteanul Cristian Nica si constanteanul Aurel Onita (asistenti), rezerva fiind tot un bucurestean, Radu Petrescu. Partida pe care o vor conduce reprezentantii nostri va incepe la ora locala 21:00 (aceeasi cu ora Romaniei) si se va disputa pe stadionul “Lokomotiv” din Simferopol (Ucraina), arena care are o capacitate de aproximativ 20000 de locuri. Echipa gazda, Tavria va avea o misiune aproape imposibila in fata nemtilor de la Bayer Leverkusen, care au castigat meciul tur cu scorul de 3-0. E greu de crezut ca ucrainienii vor reusi rasturnarea rezultatului si, implicit, obtinerea calificarii in dauna echipei lui Michael Ballak. Observator de arbitri va fi Ryszard Wojcik din Polonia, iar observator de joc Arno Sargsyan – Armenia.

miercuri, 25 august 2010

Delegarile arbitrilor si observatorilor din etapa I a Ligii a III-a

Vineri, 27 august, se pune in miscare si caravana celui de-al treilea esalon fotbalistic din Romania. Majoritatea jocurilor se vor disputa in aceasta zi, incepand cu ora 18:00. Exceptiile sunt trecute cu rosu. De asemenea, au mai ramas si cateva locuri vacante, pe care le puteti vedea mai jos. Totodata puteti vedea si arbitrii si observatorii pentru arbitri delegati de catre Comisia Centrala sa oficieze in prima etapa a campionatului, precum si observatorii de joc. Le urez, tuturor, mult succes in noul sezon!

Liga a III-a, Seria 1

1. CS Mesagerul Bacau - CSM Focsani
Stadion: Letea (Bacău - Bacău)
A: Meterciuc Petre (Târgu Neamţ - Neamţ)
A1: Ştefănescu Daniel Ionut (Iaşi - Iaşi)
A2: Aniţoaei Petronela (Iaşi - Iaşi)
Obs: Pais Mihai (Galaţi - Galaţi)
Obs: Seceanu Liviu (Galaţi - Galaţi)

Lista cu observatorii pentru arbitri din Liga a III-a (2010-2011)

CCA a aprobat lista cu cei 82 de observatori pentru arbitri din Liga a III-a care au fost declarati admisi pentru editia de campionat 2010-2011. O puteti vedea mai jos cu mentiunea ca ceilalti participanti la testare, care nu se regasesc pe aceasta lista, au fost respinsi.

1. Bocai Ovidiu - AB
2. Arsa Emil - AR
3. Mocanu Silviu - AR
4. Alecsandrescu Aurelian - B
5. Badea Gheorghe - B

Lista cu observatorii pentru arbitri de la Liga a II-a (2010-2011)

Biroul Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor a aprobat lista cu observatorii pentru arbitri care au fost declarati admisi pentru editia de campionat 2010-2011 a celui de-al doilea esalon fotbalistic. O puteti vedea mai jos cu mentiunea ca ceilalti participanti la testarea pentru observatori de arbitri Liga 2, care nu se regasesc pe aceasta lista, au fost respinsi.

1. Crangasu Silviu - Prahova
2. Vargatu Laurentiu - Braila
3. Prunariu Mihai - Gorj
4. Jiga Dan - Bistrita-Nasaud
5. Tamas Zoltan - Harghita

Delegarile arbitrilor si observatorilor din etapa I a Ligii a II-a

UPDATE: Au fost afisati si observatorii de joc. Ii puteti vedea mai jos.

CCA a afisat astazi numele arbitrilor care vor oficia in prima etapa a Ligii a II-a. Mai jos, aveti brigazile complete precum si observatorii de arbitrii. Observatorii de joc nu au fost afisati pana la momentul acestei postari. De mentionat ca partida dintre Ceahlaul si Delta Tulcea a fost amanata pentru ca terenul de joc sa fie protejat in vederea meciului Romania-Albania, care urmeaza a se disputa la Piatra Neamt in data de 3 septembrie.

Liga a II-a, Seria 1 (EST)

1. Dinamo 1948 Bucureşti II - CS FC Astra 2 
Data: 2010-08-28, Ora: 11:00
Stadion: Florea Dumitrache (Bucureşti - Bucureşti)
A: Prodan Gheorghe Mihai (Cluj-Napoca - Cluj)
A1: Hârlab Bogdan Daniel (Braşov - Braşov)
A2: Ilieş Dan Lucian (Braşov - Braşov)
R: Miron Florin (Bucureşti - Bucureşti)
Obs: Lăzărescu Marin (Bucureşti - Bucureşti)
Obs: Tudor Emil (Târgovişte - Dâmbovita)

Delegarile arbitrilor si televizarile jocurilor din etapa a VI-a - Liga I

UPDATE: Puteti vedea si observatorii de joc - la delegari.

Comisia Centrala a Arbitrilor a publicat astazi numele cavalerilor fluierului care vor oficia in etapa a VI-a a Ligii I. Mai jos aveti brigazile complete, observatorii de arbitrii precum si televiziunile care transmit partidele. Observatorii de joc nu au fost afisati pana la momentul acestei postari.

1. CS GAZ METAN Mediaş - SC FC RAPID SA Bucureşti
Data:
2010-08-27, Ora: 18:00 - Digi Sport
Stadion:
Municipal (Sibiu - Sibiu)
A: Haţegan Ovidiu (Arad - Arad)
A1: Mudura Dorin (Oradea - Bihor)
A2: Dimancea Paul (Constanţa - Constanţa)
R: Marcu Florin Mihai (Oradea - Bihor)
Obs: Grigorescu Nicolae (Timişoara - Timiş)
Obs: Mircea Mihail (Bucureşti - Bucureşti)

Arbitrul Adrian Bazavan - cea mai tanara voce care s-a auzit in Parlamentul European

Cu doua saptamani in urma vi-l prezentam pe Adrian Bazavan, unul dintre tinerii arbitri de perspectiva pe care ii are in acest moment judetul Prahova (vezi aici). Cu o mica intarziere, revin, asa cum am promis, cu mai multe detalii despre activitatea sa din afara fotbalului. Spuneam atunci ca pe langa pasiunea pentru arbitraj, Adrian este si presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor Prahova, presedinte al Consiliului Regional al Elevilor Muntenia Sud si vicepresedinte al Consiliului National al Elevilor - care cuprinde presedintii a 41 de judete si 3 reprezentanti ai municipiului Bucuresti. Un CV impresionant pentru un tanar care inca nu a implinit 18 ani, el fiind elev - in clasa a XII-a -, al unuia dintre cele mai importante licee prahovene - Colegiul National Ion Luca Caragiale din Ploiesti. Pentru a afla mai multe despre ceea ce face Adrian in afara terenului l-am rugat sa-mi raspunda la cateva intrebari.

marți, 24 august 2010

Sa ne amuzam cu intrebari din Legile Jocului - made in Island (III)

Islandezii de la FC Stjarnan lovesc din nou. :))  Fugiiiiiiiiiiiiiti... se arunca cu grenade! ;) Totusi, este permisa o actiune de genul asta in timpul unui joc de fotbal? :)) Am mai auzit ca pe la anumite partide se arunca cu... una-alta, dar la... grenade nu ma gandeam! ;)

Fault sau... simulare? :)))

Ce ziceti de faza asta? A fost sau nu... fault? :)) Atacantul a avut intentia sa joace mingea sau... piciorul "adversarului"? :) Ce decizie trebuie sa ia arbitrul in aceasta situatie? ;)

Cupa Romaniei Timisoreana - patru jocuri nu se mai disputa

Au aparut cateva modificari in programul fazei a IV-a a Cupei Romaniei Timisoreana, care urmeaza a se desfasura astazi, cu incepere de la ora 17:30. Daca jocul dintre Steaua II Bucuresti si FC Snagov, va debuta la 17:00, fiind televizat de catre Sport.ro, iata ca, dupa AS Alro Slatina - FC International Curtea de Arges, inca trei partide nu se vor mai disputa in aceasta faza a competitiei, conform sitului Comisiei Centrale a Arbitrilor. Acestea sunt: FC Municipal Bacau - SC FC Politehnica Iasi SA, FC Lapusul Tg. Lapus - FC Baia Mare si CS Gloria CTP Arad - FCM UTA. Daca vreti sa vedeti cine ar fi trebuit sa oficieze la aceste jocuri, precum si care sunt arbitri meciurilor de astazi, dati click  aici.

Cupa Romaniei: Steaua II - FC Snagov pe Sport.ro, de la ora 17:00 (live)

Jocul FC Steaua Bucuresti II - FC Snagov, contand pentru faza a IV-a a Cupei Romaniei Timisoreana, va incepe cu o jumatate de ora mai devreme decat celelalte partide, urmand a fi televizat de catre postul Sport.ro. Vezi, aici, arbitri de la acest meci, precum si brigazile tuturor jocurilor care urmeaza a se desfasura astazi.

Imagini de la cursul arbitrilor din Liga a III-a - Piatra Neamt

Mai jos, aveti cateva imagini de la cursul arbitrilor din Liga a III-a desfasurat in centrul de la Piatra Neamt, la inceputul saptamanii trecute (luni si marti). Prima fotografie este din sala de curs, apoi sunt cateva de pe stadionul "Ceahlaul", acolo unde cavalerii fluierului au sustinut testele fizice. Intr-una din imagini este si arbitrul asistent din primul esalon Vlad Urzica (Piatra Neamt), alaturi de trei dintre fetele din lotul Ligii a III-a: Alexandra Apostu (Bacau), Petronela Anitoaiei  (Iasi) si Roxana Banaseanu (Prahova).

luni, 23 august 2010

Super tare!! Stiati melodia asta? :)))

Acum cateva minute, o prietena mi-a trimis aceast videoclip. Il tin pe... "repeat", de atunci! :)))

Arbitrii si observatorii jocurilor din faza a IV-a a Cupei României

Maine, 24 august, cu incepere de la ora 17:30, se vor desfasura partidele din turul IV al Cupei Romaniei. In aceasta faza vor intra in competitie si echipele din cel de-al doilea esalon valoric. Mai jos, aveti arbitrii si observatorii stabiliti de catre CCA sa oficieze la aceste jocuri.

1. ACS Rapid CFR Suceava - FC SA Botoşani
Stadion: Areni (Suceava - Suceava)
A: Amarandei Ciprian (Vaslui - Vaslui)
A1: Artene Ovidiu (Vaslui - Vaslui)
A2: Hulubei Daniel (Vaslui - Vaslui)
Obs: Jiga Dan (Bistriţa - Bistriţa Năsăud)
Obs: Vamanu Vasile (Piatra Neamţ - Neamţ)

O noua testare pentru arbitrii şi observatorii de arbitri din Liga I

In zilele de 6 si 7 septembrie Comisia Centrala a Arbitrilor convoaca arbitrii, arbitrii asistenti si observatorii de arbitri din Liga I (inclusiv arbitrii/arbitrii asistenti femei de pe Lista FIFA) la o sedinta de analiza a primelor sase etape. Intalnirea va avea loc la Casa Fotbalului din Bucuresti. Cu aceasta ocazie arbitri si arbitri asistenti
vor sustine o noua testare teoretica si fizica, iar observatorii de arbitri testarea teoretica.

Echipa "arbitrelor" - primul joc, prima victorie

 
Vineri seara, pe stadionul din Brazi-sat, echipa locala de fotbal feminin a invins cu 3-2 una dintre fruntasele editiilor trecute de Liga I, Smart Bucuresti. Aflata la primul joc sub titulatura de CS Brazi, echipa "arbitrelor" s-a descurcat nesperat de bine reusind sa castige un meci pe care l-a dominat in majoritatea timpului. Incurajate si de prezenta destul de numeroasa pentru un joc amical - si feminin, pe deasupra -, localnicele au inceput partida in forta, doar ratarile incredibile ale Ninei Anca amanand deschiderea scorului. Si cum ocaziile se razbuna - ca asa-i in fotbal -, oaspetele au fost cele care au reusit sa marcheze primele, spre disperarea profesorului Alexandru Iordache, care a ragusit de cat a strigat la elevele sale. Pana la urma, CS Brazi a reusit intoarcerea rezultatului, bucurandu-i pe cei aproximativ 100 de spectatori prezenti la partida - mult mai multi decat la un joc oficial al baietilor din Liga a IV-a! Printre acestia s-au aflat si primarul, viceprimarul si unul dintre consilierii locali ai comunei care a preluat echipa in acesta vara. Cu totii au fost curiosi sa vada, cu ochii lor... "minunea", care usor-usor se transforma in mandria Braziului. Desi nu se pot trage foarte multe concluzii doar dupa un singur joc, senzatia tuturor a fost ca formatia locala - prima echipa din mediul rural, aflata la un asemenea nivel - va face o figura frumoasa in campionatul ce urmeaza sa debuteze pe 19 septembrie. Iar cu inca 2-3 plombe... dar sa nu ne gandim prea departe!

duminică, 22 august 2010

Vladut Ionascu - CJA Bacau

Dupa ce am inceput saptamana cu prezentarea Dianei Paduraru, arbitru asistent din orasul lui Bacovia, am zis sa o inchei tot cu un bacauan. Se numeste Vladut Ionascu, are 17 ani si de curand a debutat in Liga a IV-a, unde a acumulat deja 3 jocuri. Dar haideti sa vedem ce ne spune Vladut despre cum a inceput el arbitrajul si ce asteapta de la aceasta activitate.

"Pasiunea pentru fotbal o am de mic. Inca de pe atunci nu pierdeam nici un meci la TV. In privinta arbitrajului totul a pornit intr-o seara, atunci cand am decis sa incep aceasta frumoasa activitate. Am avut noroc ca aveam in lista de messenger o fata de la mine din judet - Diana Paduraru -, care era si arbitru. Am rugat-o sa-mi dea detalii despre aceasta activitate si despre cel mai apropiat centru in care puteam urma cursurile. Am aflat ca acesta este la Onesti - eu locuind in Targu Ocna. Tot Diana mi-a dat si numarul de telefon al celui care se ocupa de scoala, iar dupa ce am vorbit cu el am fost foarte bucuros ca voi deveni cavaler al fluierului. Am avut mare noroc ca parintii m-au sustinut ajutandu-ma sa-mi implinesc visul. Anul acesta am promovat in Liga a IV-a si cred ca, la  cei 17 ani pe care ii am, sunt cel mai tanar de la acest nivel. Imi doresc mult sa fac performanta in arbitraj si - de ce nu? - poate in viitor si la o echipa de fotbal."

Un banc despre arbitri :)))

Zilele trecute, un prieten arbitru mi-a trimis bancul de mai jos. Daca mai aveti si altele, tot cu arbitri, le astept la scoaladearbitri@gmai.com

Un arbitru de fotbal se intalneste cu Sf. Petru si-l intreaba daca in Rai exista, ca si pe pamant, aceeasi "nebunie" in ceea ce priveste fenomenul fotbal. Sf. Petru da din umeri si-i promite ca se va interesa si-i va spune despre ce-i vorba in materie de fotbal la nivel de Rai, cand se vor intalni cu prima ocazie. Dupa o bucata de vreme se intalnesc cei doi si arbitrul il intreaba pe Sf. Petru ce vesti are. Sf. Petru ii spune ca are o veste buna si una rea... Fiule, in Rai e de o mie de ori mai mare nebunia ca aici pe pamant. Sa vezi stadioane ce sunt acolo, ce suporteri, ce galerii, ce jucatori, ce atmosfera, ce sa mai! dai pe spate...

- Doamne ce minunat! exclama arbitrul uimit… Si vestea rea?

- Vestea rea e ca de poimaine ai meciuri de arbitrat acolo!

vineri, 20 august 2010

Manifestul unor oameni carora le pasa de invatamantul romanesc

Astazi, incepand cu ora 17:00, pe plaja din Costinesti, va avea loc o manifestatie foarte interesanta, la care vor participa peste 150 de studenti din toata tara. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, cea care se ocupa de desfasurarea acestei manifestatii, vrea sa traga "un semnal de alarma asupra calitatii invatamantului superior si a importantei diplomei atat pentru un absolvent cat si pentru un angajator". Se vor imparti 'diplome semnificative ce vor avea scris in loc de Diploma de licenta, “Diploma DEGEABA”, absolvent al “Academiei de Inalte Studii Academice” cu Titlu de “SEMIDOCT” (vezi foto). Toate aceste denumiri vor sa transmita un mesaj puternic: problema cu care studentii romani se confrunta in Romania este aceea ca diploma de studiu nu mai reprezinta decat o hartie, „bilet de intrare” pe piata muncii, fara a releva competentele reale ale studentului.'

Probabil ca va veti intreba ce legatura are manifestul acesta cu "Scoala De Arbitri". Pai are... In primul rand am fost si eu student, asa cum ati fost, sunteti sau veti fi foarte multi dintre voi. Cu totii stim care este, din pacate, starea actuala a invatamantului romanesc, care se degradeaza pe zi ce trece.

Ce decizie trebuie sa ia arbitrul?

Ce parere aveti de faza petrecuta in minutul 42 (secunda 43 a filmuletului) al partidei amicale dintre Olympiakos si Deportivo La Coruna? Astept comentariile voastre despre decizia care se impune in aceasta situatie.

joi, 19 august 2010

CS Brazi, echipa "arbitrelor", la primul joc sub aceasta titulatura

Fetele de la CS Brazi se afla in fata primului joc sub aceasta titulatura. Astfel, ele le vor intalni maine, intr-o partida amicala,  pe colegele din Liga I de la Smart Bucuresti. Pana acum elevele lui Alexandru Iordache s-au pregatit saptamanal la baza de la Brazi-sat (vezi aici), parteneri de antrenament fiindu-le, de cateva ori, baietii de la echipa de juniori a clubului. Practic abia in urma acestui joc conducerea tehnica va stii cam la ce nivel se afla fetele cu exact o luna inaintea inceperii campionatului. Cei care vor sa vada... "minunea de la Brazi" sunt asteptati maine la partida care va incepe de la ora 17:00.

Si brigada care va conduce jocul este una foarte interesanta, fiind alcatuita din doua fete si un baiat. Astfel la cele doua linii se vor afla Andreea Popa si Iulia Burlan, iar la centru Laurentiu Dragu. Cele doua fete - ambele de perspectiva -, au obtinut categoria I in aceasta primavara (vezi aici), iar Laurentiu, desi are doar categoria a II-a, este un arbitru foarte promitator. De altfel, acesta a avut rezultate foarte bune si la testarea fizica de marti, atunci cand a alergat 3500 m la "Cooper".

Daca maine vor evolua toate cele sapte "arbitre" care fac parte din echipa CS Brazi (vezi aici), se va stabili un record foarte interesant - vor fi zece arbitri pe teren, dintre care noua ar fi fete! Cred ca si asta este un motiv destul de bun pentru a veni cat mai multi spectatori la acest joc. Celor care nu vor reusi sa ajunga la stadion le recomand sa urmareasca blogul in zilele urmatoare, pentru ca voi posta cateva imagini si consideratii in urma partidei de maine.

Sa ne amuzam cu intrebari din Legile Jocului - made in Island (II)

Dupa ce in prima parte am discutat intrebarile legate de mersul pe bicicleta, pescuitul si... nasterea pe terenul de joc - vezi aici -, astazi va provoc sa raspundeti la alte trei "intrebari din Legile Jocului - made in Island".  ;) Bineinteles ca protagonistii imaginilor de mai jos nu puteau fi decat islandezii de la FC Stjarnan :)). Raspunsurile... "oficiale" - adica ale mele ;) - le voi posta, la comentarii... zilele urmatoare. Astept, mai intai, sa vad ce mai... produce imaginatia voastra. ;) 

1. Dansati, va rog?
In ce conditii au voie jucatorii sa danseze pe terenul de joc? 


2. Haideti la... parada!
Este permisa desfasurarea unei parade pe terenul de joc?


3. Rambo-fotbalistul :)
Conform Legilor Jocului, un jucator nu are voie sa poarte bijuterii in timpul unei partide. In ce categorie s-ar incadra o... mitraliera? Este permisa... folosirea ei in timpul jocului?

Recomandarile CCA pentru arbitri, arbitri asistenti si observatori

Comisia Centrala a Arbitrilor a publicat, ieri, pe situl sau, o serie de recomandari pentru arbitri, arbitri asistenti si observatorii de arbitri, de care acestia trebuie sa tina cont, atunci cand interpreteaza Legile Jocului. Sunt criterii pe care arbitrii si arbitrii asitenti trebuie sa le ia in calcul, in momentul in care aplica sanctiuni tehnice si/sau disciplinare, iar observatorii atunci cand fac analiza jocului si completeaza raportul de observare. Pentru a vedea toate aceste recomandari, dati click pe imaginile de mai jos.

miercuri, 18 august 2010

Delegarile arbitrilor si televizarile jocurilor din etapa a V-a - Liga I

Comisia Centrala a Arbitrilor a publicat astazi numele cavalerilor fluierului care vor oficia in etapa a V-a a Ligii I. Mai jos aveti brigazile complete, observatorii jocurilor precum si televiziunile care transmit partidele.

1. FC Sportul Studentesc Bucureşti - SCS FC CFR 1907 Cluj SA
Data: 2010-08-20, Ora: 18:00 - DIGI
Stadion: Regie (Bucureşti - Bucureşti)
A: Petrescu Radu (Bucureşti - Bucureşti)
A1: Gheorghe Sebastian Eugen (Suceava - Suceava)
A2: Vidan Adrian (Bucureşti - Bucureşti)
R: Popa Cătălin (Piteşti - Argeş)
Obs: Heleşteanu Anton (Iaşi - Iaşi)
Obs: Satmari Sorin (Bucureşti - Bucureşti)

"Scoala De Arbitri" are din ce in ce mai multi vizitatori

Ideea unui blog despre scoala de arbitri mi-a venit anul trecut, atunci cand incercam sa gasesc tot felul de metode pentru a atrage copiii prahoveni catre acesta frumoasa si ingrata activitate. Mai greu a fost cu scrisul, din cauza timpului foarte putin pe care il aveam la dispozitie. Practic am inceput sa postez abia in primavara acestui an, dupa incheierea cursurilor ultimei scoli de arbitri organizate de fosta comisie condusa de catre Cristian Nica. Cu adevarat insa am inceput sa scriu doar de vreo luna jumatate, de cand... am ceva mai mult timp liber. Prietenii stiu de ce! ;)  Totodata, blogul nu se mai adreseaza doar arbitrilor prahoveni, ci tuturor cavalerilor fluierului din tara si nu numai. Si iata ca rezultatele se vad, fiind surprinzatoare si pentru mine! Traficul pe blog a crescut constant, culminand cu data de 16 august (luni), atunci cand am ajuns la 283 de vizitatori unici intr-o zi si 996 de vizualizari! In luna iulie au fost 3433 de vizitatori, cu 8485 de vizualizari! In acest ritm, sunt sigur ca in august numarul celor care acceseaza blogul va fi mult mai mare! Interesant este si faptul ca "ScoalaDeArbitri" a fost vizualizata in 27 de tari - de la Germania, Olanda, Anglia, Franta sau Italia pana la Statele Unite ale Americii, Australia, Africa de Sud sau Emiratele Arabe Unite.
In final, nu pot de cat sa va multumesc tuturor celor care ati devenit fani "ScoalaDeArbitri" si sa va asigur ca voi incerca sa abordez cat mai multe subiecte interesante. De asemenea, le multumesc celor care mi-au mai dat cate un sfat, de-a lungul timpului, cu mentiunea ca astept, in continuare, sugestii la adresa scoaladearbitri@gmail.com.



A fost sau nu ofsaid?

Faza de mai jos s-a petrecut in campionatul Germaniei. Ce ziceti, a fost sau nu ofsaid? Motivati, va rog, raspunsul. Dati click pe imagine, pentru a putea viziona faza.

PS: Multumesc, Dianei, pentru sugestie! Daca aveti si voi propuneri cu astfel de faze, pe care sa le discutam, le puteti trimite pe adresa scoaladearbitri@gmail.com.

Scoala De Arbitri - pe MYsport.ro si LigaB.ro

Iata ca la nici doua luni de cand m-am apucat mai serios de scris - practic de cand am mai mult timp liber... din diverse motive, pentru care va trebui sa le multumesc unora :)) -, lumea a inceput sa se arate din ce in ce mai interesata de acest blog. Sunt foarte multi tineri, din toata tara, care ma intreaba cum pot deveni cavaleri ai fluierului, arbitrii care imi sugereaza ce subiecte sa mai abordez etc. Totodata, zilele acestea am avut cateva mari si placute surprize. Ieri, am citit, pe MYsport.ro, un material despre "Scoala De Arbitri" in care se face o scurta prezentare a blogului, trecandu-se in revista si cateva postari ale mele - daca vreti, puteti vedea, aici, articolul "Scoala de arbitri este online". Aceasta surpriza a venit dupa ce, cu o zi inainte aparuse, pe LigaB.ro, un material preluat de pe "Scoala De Arbitri" - "CS Brazi - o echipa de... arbitre (I)". Daca nu ma credeti, dati click aici. ;) Acestea nu sunt singurele situri care au preluat materiale de pe blogul meu, insa mi se par cele mai cunoscute. 



marți, 17 august 2010

Joi, 19 august, sedinta cu arbitrii din Liga I

In urma prestatiilor cavalerilor fluierului - din primele patru etape ale Ligii I -, Comisia Centrala a Arbitrilor a decis convocarea acestora pentru analiza si discutii. Intalnirea, la care vor participa doar arbitri (fara arbitri asistenti), va avea loc joi, 19 august, cu incepere de la ora 10:00, la sediul Federatiei Romane de Fotbal din Bucuresti.

Diana Păduraru - de la tastatură la... fanion (II)

Dupa ce, ieri, Diana ne-a istorisit - într-un mod foarte amuzant (citește aici) -, cum a început ea arbitrajul și cum este pentru o fată să oficieze in România, astăzi, continuăm povestea băcăuancei de 21 ani, publicând și partea a doua a interviului.

Cum se impacă jurnalismul cu școala si cu arbitrajul?
Nimic nu e întâmplator în viaţã, iar legãtura este una mare, cel puţin în ceea ce mã priveşte. Datoritã acestor medii am cunoscut multe persoane, am întâmpinat multe caractere - uneori dificile -, am legat relaţii şi am câştigat respect. Aş putea spune cã s-au susţinut între ele şi toate mi-au fost de folos. Mai ales în proiectele de la facultate. ;)

De ce ai indruma tinerii să se indrepte spre activitatea de arbitraj?
Pentru cã e o activitate în care îţi trebuie multe. Chiar dacã poate exagerez, arbitrajul e un fel de armatã. Te învaţã sã fii organizat, sã respecţi un program, sã te respecţi pe tine, îţi dã încredere şi chiar, pe parcurs, îţi deschide noi orizonturi - asta dacã îl tratezi cu seriozitate. Arbitrajul e o şcoalã!

luni, 16 august 2010

Diana Păduraru - de la tastatură la... fanion (I)

Astăzi si mâine, vă voi prezenta o domnișoară din județul Bacău, ce are preocupări destul de interesante pentru o fată de 21 ani - este arbitru de fotbal si gazetar sportiv. Povestea ei o puteți afla din interviul pe care l-am realizat zilele trecute, cu mențiunea că fotografiile sunt din galeria personală a Dianei.

PROFIL

Nume: Pãduraru Diana Elena
Specializarea: arbitru asistent
Data si locul nasterii: 12.09.1988, Bacãu
Domiciliul: Bacãu
Stare civila: necãsãtoritã
Studii: Absolventã a Facultãţii de Ştiinte Economice,
specializarea Marketing (2010)
În prezent: Master în Marketing şi Comunicare în Afaceri
Ocupatia: administrator site/reporter
Locul de munca: “Gazeta Online”
Anul in care a devenit arbitru: 2007
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2008
Anul obtinerii categoriei I: 2010
Anul promovarii in Liga a IV-a: 2008
Numar de jocuri arbitrate: 254 jocuri, dintre care 176 oficiale

O altă pasiune - șahul: locul 1 - faza judeţeanã ONSŞ 2007 (Olimpiada Națională a Sportului Școlar) și locul 13 (din 42) - faza naţionalã

Este fault de cartonas rosu sau nu?

Nici n-a debutat bine Premier League ca deja au inceput discutiile... Pe tema arbitrajului, bineinteles. La primul sau joc pentru Liverpool, Joe Cole a fost eliminat (minutul 45+1) in urma unui fault asupra lui Laurent Koscielny, fundasul lui Arsenal - eliminat si el in finalul jocului (minutul 90+5). Ce parere aveti, merita Joe Cole cartonasul rosu sau nu? Motivati, va rog!

PS: Daca va intereseaza scorul jocului Liverpool - Arsenal, disputat aseara, acesta a fost 1-1. Marcatori: Ngog (46), respectiv Reina (autogol, 90+1)

sâmbătă, 14 august 2010

CS Brazi - o echipa de... arbitre (II)

Daca joi, in prima parte a fotoreportajului - CS Brazi - o echipa de... arbitre (I) -, am trecut in revista ceea ce au spus oamenii de la echipa despre "fetele-arbitru", astazi a venit randul lor sa ia cuvantul. Astfel, patru dintre cele sapte purtatoare ale ecusonului de arbitru au raspuns la urmatoarele intrebari: 1. Cum se impaca fotbalul cu arbitrajul? 2. Cum va intelegeti cu colegele de echipa? 3. Ce asteptati de la noul sezon?

Regula ofsaidului - pe intelesul femeilor ;)

Sa nu credeti ca sunt vreun misogin... Astazi, am primit un mail, de la o foarte buna prietena - aflata in Italia -, in care este explicata regula ofsaidului, pe intelesul femeilor. Fiindca mi s-a parut amuzant am zis ca, daca tot e weekend, n-ar fi rau sa ne mai descretim putin fruntile. Asadar cititi, mai jos, si, daca aveti alte pareri, va astept sa comentati. ;)

vineri, 13 august 2010

Delegarile internationale ale arbitrilor si arbitrilor asistenti romani

Comisia Centrala a Arbitrilor a publicat pe situl sau arbitri si arbitri asistenti care vor oficia la jocuri internationale, in perioada urmatoare, precum si actiunile la care acestia urmeaza a lua parte. Aveti, mai jos, brigazile complete.

17.08.2010 – UEL Besiktas JK – HJK Helsinki
Arbitru: Hategan Ovidiu (Arad)
Arbitru asistent 1: Sovre Octavian (Oradea)
Arbitru asistent 2: Nagy Miklos (Cluj Napoca)
Al patrulea oficial: Kovacs Istvan (Carei)

Cristian Nica - la borna 42

S-a nascut pe 13 august 1968, la Ploiesti, oras pe care era cat pe ce sa-l paraseasca in aceasta vara. Bine insa ca s-a razgandit pentru ca era pacat ca Prahova sa piarda un astfel de om. Un om modest, in ciuda valorii pe care o are, un om care nu a uitat niciodata de unde a plecat. Il stiu de vreo 15 ani, tocmai de aceea pot afirma aceste lucruri.

Este arbitrul prahovean cu cele mai multe finele de Cupa Romaniei in palmares, fiind totodata singurul arbitru roman in activitate cu patru astfel de Cupe. Pe langa acestea, a mai oficiat si la cateva Supercupe, la mai multe derbiuri Steaua - Dinamo, iar pe plan international in grupele Champions League. Este unul dintre cei mai buni arbitri asistenti pe care ii are Romania la ora actuala, fiind desemnat, pentru cativa ani la rand, numarul unu in tara.

joi, 12 august 2010

CS Brazi - o echipa de... arbitre (I)

De la stanga la dreapta: Diana Florea, Madalina Craciun, Gabriela Bucur, Mihaela Bacescu; Jos: Cristina Manitiu
Desi nu am o statistica exacta, cred ca CJA Prahova, cu cele 15 fete pe care le are in acest moment in lot, se afla pe primul loc in tara in privinta numarului de arbitre. Chiar va rog sa-mi scrieti, daca stiti ca lucrurile stau altfel. Plecand de la acest fapt m-am gandit sa realizez un fotoreportaj cu arbitrele care fac parte din echipa CS Brazi, prima formatie feminina care reprezinta o comuna la nivel de Liga I. Nu neaparat prezenta acestora in echipa ar fi ceva inedit cat numericul lor. Daca s-ar face clasamentul in functie de numarul arbitrelor din lot, CS Brazi ar fi pe primul loc detasat, cu cele sapte fete care impart dreptatea pe gazon.

Inarmat cu aparatul foto, un pix si un carnetel, am asistat la doua antrenamente ale "minunii" din comuna de langa Combinatul Petrobrazi. A fost o experienta interesanta, mai ales ca nu pot spune ca inainte eram un fan al fotbalului feminin. Dar haideti sa vedem ce-a iesit, in urma discutiilor cu fetele si cu oamenii de pe langa echipa, cu precizarea ca astazi voi prezenta prima parte a fotoreportajului, urmand ca partea a doua sa o postez maine.

Arbitrii romani au fost delegati la sapte jocuri internationale

Iata ca, in ciuda imaginii care li s-a creat in tara, arbitrii romani sunt foarte bine vazuti in exterior, UEFA incredintandu-le nu mai putin de sapte jocuri internationale, ce urmeaza a se desfasura in perioada urmatoare. Anuntul a fost facut, ieri, de catre presedintele CCA, Vasile Avram, in cadrul conferintei de presa pe care a sustinut-o la Casa Fotbalului din Bucuresti.

"Cristi Balaj are un joc în preliminariile Campionatului European din 2012, dintre Slovenia şi Irlanda de Nord, pe 3 septembrie, şi unul din Europa League. Ovidiu Haţegan arbitrează un meci amical dinitre Elveţia şi Grecia. În plus, pe 17 august are un meci în Europa League, între Beşiktaş Istanbul cu HJK Helsinki, alături de Octavian Şovre, Miklos Nagy şi rezervă Istvan Kovacs. Cristian Balaj are pe data de 19 august meciul dintre Borussia Dortmund şi FC Karabakh, alături de Szekely Zoltan, Ionel Popa şi Augustus Constantin. Alexandru Deaconu are meciul din Anorthosis Famagusta şi ŢSKA Moscova, pe 24 august, alături de Adrian Vidan, Gheorghe Sebastian şi Sebastian Colţescu. Alexandru Tudor va arbitra partida dintre SC Tavria Simferopol şi Bayer Leverkusen, alături de Cristian Nica, Aurel Oniţă şi Radu Petrescu", a spus Vasile Avram, conform http://www.prosport.ro/.

miercuri, 11 august 2010

Milorad Mazic arbitreaza Turcia - Romania (in aceasta seara - ora 21:15, TVR1)

Jocul care urmeaza sa inceapa peste mai putin de doua ore va fi condus la centru de catre sarbul Milorad Mazic, ajutat la cele doua linii de conationalii sai Igor Radojcic si Nikola Tomicic, arbitru de rezerva fiind turcul Halis Ozkahya. Partida se va desfasura pe stadionul celor de la Fenerbahce Istanbul -“Sukru Saracoglu”, cu incepere de la ora 21:15.
Brigada din Serbia este una cunoscuta romanilor, de la jocul Poli Timisoara – Dinamo, pe care l-a oficiat in turul campionatului trecut.

In varsta de 37 ani Milorad Mazic (foto: http://www.gsp.ro/) se afla pe lista FIFA din 2009, la inceputul acestui an promovand in grupa a doua. Acesta, impreuna cu Igor Radojcic, a mai arbitrat nationala Romaniei in jocul cu Israelul, de la Timisoara - din martie 2010 -,  pierdut de nationala noastra cu scorul de 2-0. Saptamana trecuta, pe 5 august, a oficiat la jocul dintre Dinamo Tbilisi si Sturm Graz (scor: 1-1), contand pentru turul trei preliminar al Europa League.

Adrian Bazavan – preocuparile unui arbitru prahovean

Adrian Bazavan a absolvit - in primavara lui 2008 -, cursurile primei scoli de arbitri organizate de catre CJA pe vremea fostului presedinte Cristian Nica, fiind unul dintre cei mai constiinciosi elevi. Debutul si l-a facut in martie 2008, prestatiile sale ulterioare determinandu-l pe Cristi sa-l delege inclusiv la nivelul Ligii A Prahova.

Pe langa pasiunea pentru arbitraj, Adrian - care va implini luna viitoare varsta de 18 ani -, este si presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor Prahova - o “structura consultativa a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ce are ca rol coordonarea activitatii consiliilor scolare ale elevilor, desfasurarea de proiecte la nivel judetean si reprezentarea intereselor elevilor in fata Inspectoratului Scolar Judetean Prahova si a Consiliului National al Elevilor.” (http://www.cjeph.info/). Totodata, este presedinte al Consiliului Regional al Elevilor Muntenia Sud si vicepresedinte al Consiliului National al Elevilor - care cuprinde presedintii a 41 de judete si 3 reprezentanti ai municipiului Bucuresti.

Comisia Judeţeană a Arbitrilor “Dr. Emil Vlaiculescu” Prahova

In prima sedinta de dupa disparitia domnului doctor Emil Vlaiculescu, Biroul Executiv al AJF Prahova a hotarat includerea numelui acestuia in denumirea CJA. Astfel, incepand de luni, vorbim despre Comisia Judeteana a Arbitrilor "Dr. Emil Vlaiculescu" Prahova. Un omagiu adus celui care a fost parintele arbitrajului prahovean, prin mainile caruia au trecut sute de arbitri, unii dintre ei ajungand pana la cel mai inalt nivel.

Proba video - un pariu interesant

In urma erorilor de arbitraj de la Campionatul Mondial din Africa de Sud au fost foarte multe voci care au cerut introducerea probei video in fotbal.  In ideea ca FIFA va lua in discutie aceasta propunere, in vederea aplicarii ei la urmatorul Campionat Mondial, casele de pariuri s-au grabit sa ne ofere posibilitatea de a paria pe acest eveniment, chiar daca mai sunt patru ani pana la urmatorul turneu final.

marți, 10 august 2010

Sa ne amuzam cu intrebari din Legile Jocului - made in Island (I)

Mai jos, aveti trei intrebari - sustinute de imagini din jocurile islandezilor de la Stjarnan  :)) -, despre unele situatii care pot aparea in decursul unui joc de fotbal. Pentru... cunoscatori, acestea sunt intrebari in genul celei cu... "copacul care creste pe terenul de joc". :)) Astept sa va dati cu parerea, cu mentiunea ca raspunsurile... oficiale - adica ale mele ;) - le voi posta, la comentarii... maine seara, dupa ce vad cat de bogata este imaginatia voastra. ;) Le am deja pregatite, dar nu vreau sa va influentez. ;) Daca va plac aceste intrebari, voi reveni cu altele, in viitor.

1. Un jucator de fotbal are voie sa mearga cu bicicleta pe terenul de joc?

O adevarata... luptatoare

Credeati ca femeile sunt mai putin agresive decat barbatii? V-ati inselat! Priviti imaginile si spuneti cate cartonase credeti ca ar merita domnisoara cu numarul 15 (in echipament rosu)? Si ce culoare ar trebui sa aiba acestea?

Joci fotbal in Liga 1, 2 sau 3? Ai sansa sa devii arbitru!

Comisia Centrala a Arbitrilor a trimis, zilele trecute, o adresa, catre toate cluburile din primele trei esaloane, prin care solicita sprijinul acestora in vederea descoperirii de tinere talente pentru arbitraj. Aceasta actiune face parte din "Programul de selectare, recrutare, formare arbitri tineri", care se adreseaza in mod special tinerilor fotbalisti, fiind un punct important din cadrul "Conventiei UEFA".

luni, 9 august 2010

Fotbal - 11 contra... restu' :)))

S-au schimbat cumva Legile Jocului?! Eu stiam ca o echipa poate avea pe teren maxim 11 jucatori, dintre care unul sa fie portar. Uitati-va la imaginile de mai jos si spuneti-mi si mie, va rog, daca au aparut modificari de regulament. Cele doua formatii sunt Bayern Munchen  (in echipament rosu), respectiv echipa olimpica a sporturilor de iarna (in albastru). Acestea s-au intalnit intr-o partida caritabila, castigata de campioana Germaniei cu doar... 11-1! :)) Suparati pe evolutia scorului, sportivii olimpici au apelat la o alta tactica - au introdus pe teren inca 19 jucatori! :)) O fi regulamentar ce au facut? Credeti ca au gresit arbitrii? :))

Clasamentul CJA-urilor, in functie de numarul reprezentantilor din Liga a III-a

Asa cum am promis, revin cu clasamentul complet - la nivel de tara -, realizat in functie de numarul reprezentantilor pe care comisiile judetene ale arbitrilor il au in lotul Ligii a III-a. Conform datelor de pe situl CCA a rezultat calasamentul de mai jos, in care am inclus cele 41 de judete ale tarii plus municipiul Bucuresti.

1. CMA Bucuresti - 41 arbitri
2. CJA Prahova - 17
3. CJA Valcea - 15
4. CJA Timis - 14
5-6. CJA Cluj si CJA Dambovita - 13
7-10. CJA Arges, CJA Bihor, CJA Dolj si CJA Teleorman - 12

Intrebare: un jucator are voie sa... inoate in timpul unei partide de fotbal? :))

Fotbalul ne ofera intotdeauna faze foarte interesante - de la goluri senzationale, ratari incredibile si greseli de arbitraj pana la tot felul de situatii... inedite. Una dintre ele vine tocmai din Arabia Saudita, de la jocul amical disputat intre echipa lui Mirel Radoi, Al Hilal, si Al Shabab. Cum raspundeti la intrebarea din titlu? Ce decizie ar fi trebuit sa ia arbitrul daca jucatorul se arunca singur in... piscina? :))

duminică, 8 august 2010

Prahova - judetul cu cel mai numeros lot de arbitri in Liga a III-a

Desi unii se vaitau de numarul promovarilor de pe vremea in care presedinte al Comisiei Judetene a Arbitrilor era asistentul FIFA Cristian Nica, iata ca, totusi, acesta a lasat Prahova pe primul loc, intre cele 41 de judete ale tarii, ca numar de arbitri la nivelul Ligii a III-a! Cu cei 17 cavaleri ai fluierului, pe care ii are in acest esalon, judetul nostru vine imediat dupa municipiul Bucuresti (41 arbitri), intr-un clasament general. Capitala nu a fost inclusa in clasificarea pe judete, deoarece are un alt statut. Pe urmatoarele locuri - dupa Prahova -, se claseaza Valcea (15 arbitri), Timis (14), Cluj (13), Dambovita (13) - alte zone cu traditie in arbitraj. Dupa acestea, urmeaza un grup de patru judete cu cate 12 reprezentanti – Teleorman, Arges, Dolj si Bihor. Pe ultimele locuri se afla Tulcea (2 arbitri), Vasluiul (2) si Covasna (1). Pentru cine este interesat sa vada pe ce loc se afla comisia din care face parte, maine, voi posta clasamentul complet de la nivelul Ligii a III-a. 

Fotbal sau arte martiale?

Mai jos, este o faza de la partida amicala Real Madrid - LA Galaxy (scor: 3-2). Drenthe, jucatorul echipei spaniole, are o intrare la Juninho desprinsa parca din alte sporturi. Ce parere aveti de faza respectiva?


Fluier final pentru Domnul Doctor

Ieri, 7 august 2010, s-a auzit fluierul de final pentru cel ce a fost parintele arbitrajului prahovean, Domnul Doctor Emil Vlaiculescu. Pe langa familie, prieteni si alti cunoscuti, au venit sa-si ia ramas bun de la dansul si sa-l conduca pe ultimul drum fosti si actuali arbitri, oameni care ii vor ramane vesnic datori pentru tot ceea ce a facut pentru ei.

Pe langa fiul sau, si nepoata, Alexandra - cu care se mandrea mereu -, Domnul Doctor a mai avut multi alti copii, pe care i-a crescut in perioada 1968-1995, ca presedinte al Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova si, mai apoi, pana in 2010, ca presedinte de onoare al CJA. Practic toti cavalerii fluierului din judetul nostru ii datoreaza ceva celui care a creat familia arbitrajului prahovean.

Ca un ultim omagiu, sambata, fluierul s-a auzit, pentru ultima data, la capataiul Domnului Doctor. A fost un fluier lung, un fluier de jale, urmat de aplauzele celor prezenti. A fost fluierul de final, dupa o partida memorabila, in urma careia Emil Vlaiculescu a intrat in istorie, devenind o legenda. Meciul se incheiase pentru Domnul Doctor. A iesit de pe teren ca o mare glorie a sportului, a arbitrajului prahovean si romanesc. A plecat pe drumul catre ingeri lasand in urma sa regretele eterne ale celor care l-au cunoscut.

Asa cum spuneam si zilele trecute imi este foarte greu sa vorbesc despre dansul, deoarece sunt prea sarace cuvintele pentru a putea defini un astfel de OM. Un OM in adevaratul sens al cuvantului, cum rar mai gasesti in ziua de azi.

Multumim ca ati existat, Domnule Doctor! Suntem fericiti ca v-am cunoscut! Ati fost mereu alaturi de noi si veti ramane pentru totdeauna in inimile noastre. Nu va vom uita niciodata. Multumim pentru tot! Dumnezeu sa va odihneasca!

Chimia Brazi a castigat, din nou, Memorialul "Vasile Borcan"

Desfasurat pe o caldura sufocanta, triunghiularul la care au participat Chimia Brazi, CSO Plopeni si Prahova 2010 Ploiesti, s-a incheiat cu victoria echipei gazda, aceasta castigand, pentru al doilea an consecutiv, Memorialul "Vasile Borcan". Dupa ce i-a invins - in meciul de deschidere -, cu 4-0, pe cei de la Prahova 2010, Chimia a remizat, 0-0, cu CSO Plopeni, echipa ce a reusit sa castige doar cu 1-0 jocul cu formatia din Liga A Prahova. Astfel, golaverajul a facut ca trofeul sa ramana la Brazi.

Cu ocazia acestui eveniment, la intrarea principala a stadionului a fost dezvelita o placa memoriala, care sa aminteasca, peste ani, de cel ce a fost considerat un adevarat simbol al Chimiei, Vasile Borcan.


Inaintea primului joc s-a tinut un moment de reculegere, in memoria celui ce a fost ani buni medic al echipei, domnul doctor Emil Vlaiculescu. Acesta a fost adus la club de catre cel in memoria caruia s-a organizat triunghiularul si cu care probabil ca va face din nou echipa, in ceruri. In aceeasi zi, conducerea Chimiei Brazi a depus o coroana la capela Cimitirului Bolovani, acolo unde era depus trupul neinsufletit al domnului doctor.