"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

vineri, 31 decembrie 2010

La Multi Ani, 2011! La multi ani, prieteni!

2010 a ajuns la final. Pentru mine a fost un an foarte interesant, in special in privinta arbitrajului… A fost anul aparitiei “ScoliiDeArbitri”, un blog dedicat tuturor iubitorilor fotbalului, dar in special celor care impart dreptatea pe terenul de joc. Este un proiect pe care l-am inceput din dragoste pentru arbitraj si pe care sper sa-l continui multi ani de aici inainte. Dar despre planurile pe care le am si surprizele care va asteapta vom avea destul timp de vorbit.

Va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de “ScoalaDeArbitri” in cele zece luni de existenta, precum si celor care m-ati ajutat de-a lungul acestei prioade.

De urat va urez numai de bine… prin intermediul prietenilor Alina si Romeo Negoiasa - formatia Alesis! 2011 sa va aduca tot ceea ce va doriti, dar in primul rand sanatate!

La multi ani, colegi arbitri! La multi ani, prieteni ai “Scolii”!


Adrian Zinca - Premiul 3 la concursul lunii noiembrie

Printre surprizele pe care "ScoalaDeArbitri" vi le-a oferit anul acesta a fost si organizarea unui concurs cu premii foarte interesante sponsorizat de catre primul magazin online de accesorii pentru arbitri, din Romania, http://www.accesorii-arbitraj.ro/. Unul dintre cei zece fericiti castigatori a fost Adrian Zinca, arbitru asistent, din judetul Prahova, el obtinand premiul trei la editia de luna trecuta.

Arbitrii care vor oficia la Cupa Asiei - Qatar 2011 (II) / Astazi: Yuichi Nishimura, Toru Sagara si Toshiyuki Nagi

Cea de-a doua brigada selectionata pentru Cupa Asiei este formata din cei mai buni arbitri  japonezi ai momentului si unii dintre cei mai experimentati la nivel mondial, cu un palmares de invidiat. In componenta ei se afla arbitrul asistent al anului in Asia si cel de-al doilea arbitru al acestui continent in 2010.


Yuichi Nishimura

Yuichi Nishimura se va afla la cea de-a doua participare la Cupa Asiei, dupa cea din 2007. Este un central cu foarte multa experienta, desemnat pe locul al doilea in topul celor mai buni arbitri de pe acest continent in 2010. In urma cu doua saptamani a condus finala Campionatului Mondial al Cluburilor dintre Mazembe si Internazionale Milano, castigata de echipa lui Cristi Chivu cu scorul de 3-0. In vara s-a aflat la turneul final al Cupei Mondiale, din Africa de Sud, acolo unde a oficiat la patru partide, cea mai importanta fiind Olanda - Brazilia (2-1) in sferturile de finala. Tot anul acesta a condus si finala Ligii Campionilor, varianta asiatica, 2010 fiind cel mai bun an din cariera sa, incununat cu nominalizarea la turneul final ce va debuta pe 7 ianuarie 2011. Interesant este ca in fiecare dintre cele trei jocuri a acordat cate cinci cartonase galbene.

joi, 30 decembrie 2010

Roman Rafael Medina - arbitrul care a primit un cap in gura

Román Rafael Medina Vázquez este un arbitru din prima liga mexicana, care zilele trecute a fost protagonistul unui incident neplacut. Asa cum ati putut vedea din postarea precedenta acesta a fost lovit cu capul in figura de catre jucatorul lui Estudiantes Tecos -  argentinianul Rubens Sambueza (click aici, daca vreti sa revedeti faza). Culmea, incidentul s-a petrecut in timpul unui meci amical!

Rafael Mendina s-a nascut in urma cu 33 de ani - pe 18 noiembrie 1977 -, in orasul Guadalajara, capitala statului Jalisco. Are o inaltime de 1.82 m si o greutate de 80 kg. In prima liga mexicana a debutat in 2007, iar de atunci a oficiat la 24 de jocuri in “Primera Division Apertura” si la 12 in “Primera Division Clausura”. In cele 36 de partide a acordat 229 de cartonase galbene si 21 rosii. Daca facem niste calcule rezulta medii destul de ridicate - 6.36 avertismente/meci, respectiv 0.58 eliminari/meci!! Loviturile de pedeapsa au fost mai putine, doar sase, adica 0.16/meci.

Cap in figura arbitrului - in Mexic, la un joc amical (VIDEO)

Priviti ce reactie are jucatorul argentinian Rubens Sambueza, dupa ce primeste al doilea avertisment in timpul partidei amicale dintre Estudiantes Tecos si Atlas, disputata marti in Mexic.

miercuri, 29 decembrie 2010

Arbitrii care vor oficia la Cupa Asiei - Qatar 2011 (I) / Astazi: Benjamin Williams, Benjamin Wilson si Hakan Anaz

Asa cum va anuntam, de astazi voi incepe prezentarea celor 12 brigazi de arbitri (36 de centrali si asistenti) selectionate sa oficieze la Cupa Asiei, ce urmeaza sa debuteze pe 7 ianuarie 2011. De asemenea ii voi prezenta si pe cei patru arbitri aflati pe lista de asteptare.

Prima brigada despre care va voi vorbi vine din Australia, componentii ei arbitrand foarte multe jocuri impreuna. 
Benjamin Williams este central, iar Benjamin Wilson si Hakan Anaz asistenti.

Benjamin WILLIAMS 

In varsta de 33 de ani, centralul australian se afla la prima competitie majora din cariera sa, cele mai importante delegari de pana acum fiind in calificarile pentru Cupa Mondiala de anul acesta. 

marți, 28 decembrie 2010

Arbitrii care vor oficia la Cupa Asiei - Qatar 2011

Din punct de vedere fotbalistic 2011 va incepe in forta, cu cea de-a 15-a editie a Cupei Asiei. Competitia se va desfasura in Qatar, in perioada 7-29 ianuarie, si va reuni la start 16 dintre cele mai bune nationale de pe acest continent. Pentru a oficia la jocurile turneului au fost selectati 12 arbitri si 24 de asistenti. De asemenea, au fost desemnati si patru posibili inlocuitori in cazul aparitiei unui eveniment neprevazut, care l-ar putea impiedica pe vreunul dintre acestia sa fie prezent in Qatar.

Vedeti mai jos lista cu cele 12 brigazi, la care se adauga cei 4 arbitri aflati in “standby”. Printre centralii selectionati ii puteti remarca pe Ravshan Irmatov, Yuichi Nishimura, Subkhiddin Mohd Salleh sau Khalil Al Ghamdi, cu totii prezenti la editia din acest an a Cupei Mondiale. Dar despre fiecare dintre cei patruzeci de cavaleri ai fluierului vom vorbi zilele urmatoare, inaintea inceperii competitiei.

Oops!!! Priviti ce pateste un arbitru asistent!

Fotbalul nu inceteaza sa ne uimeasca... Priviti si va minunati de ceea ce i-a trecut prin minte lui Carlos Alberto (Vasco da Gama), la un joc de caritate organizat de catre fosta mare glorie braziliana Zico!

Ovidiu Hategan si Marius Avram, promovati de catre UEFA

Anul ce tocmai se incheie a fost unul foarte bun pentru arbitrajul romanesc la nivel international. Dupa ce Cristi Balaj a ajuns in grupele Champions League, oficiind la doua jocuri, iata ca 2010 mai aduce si alte surprize pentru cavalerii fluierului de la noi, Ovidiu Hategan (foto: echipament galben) si Marius Avram (echipament negru) fiind promovati cate o treapta de catre UEFA. Primul a ajuns astfel in categoria a 2-a a arbitrilor europeni, iar celalalt in categoria a 3-a. Ambii au avut o ascensiune remarcabila, Ovidiu facand parte din programul de tinere talente, in timp ce Marius a devenit arbitru international la inceputul acestui an.

Prin aceasta promovare Hategan a ajuns in aceeasi grupa valorica cu Alexandru Deaconu, mai sus aflandu-se Alexandru Tudor (Premier) si Cristi Balaj (Premier Development). Cea mai importanta categorie la nivel european este Elite, care reuneste primii 24 de arbitri de pe continent.

Marius Avram este acum in aceeasi grupa cu Augustus Constantin, in timp ce Istvan Kovacs - cel de-al saptelea central roman de pe lista FIFA -, se afla in categoria a 4-a.

luni, 27 decembrie 2010

Comedia fotbalului - cele mai amuzante faze din 2010 :)))

Ca in fiecare an si in 2010 fotbalul ne-a oferit momente memorabile, golurile fabuloase fiind concurate de gafe monumentale, ratari incredibile sau situatii hazlii. Daca vreti sa va amuzati urmariti filmuletele de mai jos cu cele mai haioase faze petrecute in ultimele 12 luni. Va garantez ca merita sa "pierdeti" 30 de minute in fata calculatorului.

vineri, 24 decembrie 2010

La multi ani, Irina Mirt!

Foto: gsp.ro
Astazi una dintre cele mai experimentate “arbitre” din Romania isi aniverseaza ziua de nastere. Irina Mirt, arbitru asistent FIFA, s-a nascut in urma cu 38 de ani in satul Pildesti, din judetul Neamt, la 10 km de Roman, oras in care a urmat cursurile Liceului nr. 1. A locuit pentru o perioada de timp in Botosani, iar de cativa ani este stabilita in Bucuresti.

De mica a fost atrasa de sport, practicand handbalul si atletismul. Marea pasiune a fost insa fotbalul, inca din perioada liceului fiind legitimata la echipa din Roman. In 1993 s-a transferat la Iasi, unde a absolvit si cursurile scolii de arbitri. In paralel cu arbitrajul a urmat si  Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”, din acelasi oras.

Pentru Irina a urmat o cariera impresionanta in arbitraj, la care probabil ca nici nu a visat atunci cand a ales sa merga pe acest drum, dar pentru care a muncit extraordinar de mult. Incepand din 1997, cand a promovat in fosta Divizie C, a avut o ascensiune fulminanta, care a culminat cu finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin din SUA - 2003. La acea partida, disputata intre Germania si Suedia (scor: 2-1), la centru s-a aflat tot o romanca - Cristina Ionescu (actualmente Babadac). Tot in 2003, arbitreaza finala Campionatului European de Junioare din Germania si debuteaza in Divizia A.

joi, 23 decembrie 2010

Grea e viata de arbitru... in fotbalul american ;)

Ce credeti, unde este mai greu sa fii arbitru - in fotbalul european sau in cel american?

Urmariti un rezumat de la partida disputata pe 14 decembrie intre Miami Caliente si Tampa Breeze. J

De este fotbalul "sportul rege"? Priviti si veti intelege!

Urmariti un montaj de driblinguri si pase senzationale, care fac din fotbal sportul cel mai iubit din lume. In fata imaginilor cuvintele sunt de prisos.

miercuri, 22 decembrie 2010

Cristi Balaj, cel mai bun si in topul Gazetei Sporturilor

Probabil ca anul acesta a fost cel mai bun din cariera pentru Cristian Balaj (foto: gsp.ro), daca avem in vedere si faptul ca a debutat in grupele Champions League, acolo unde, din pacate, arbitrii romani ajung destul de greu. Cu doua jocuri la activ in cea mai importanta competitie europeana, baimareanul a dominat topurile lui 2010. Nu stiu daca a existat vreo ancheta in Romania in care sa nu fie declarat numarul 1. In acest context titlul de "Arbitrul anului", decernat ieri de catre Gazeta Sporturilor, a venit ca ceva firesc.

“Noi, arbitrii, avem nevoie de mai multa intelegere, pentru ca atunci cand gresim frustrarea pe care o traim este infinit mai mare decat bucuria unui arbitraj reusit.”, a declarat Cristi Balaj, cu ocazia premierii sale. Tot el a mai spus si ca "Arbitrajul la acest nivel este in proportie de 80% o problema psihica.”

Premii “trasnite” la Cupa “Prietenia”

Am promis ca voi reveni cu un material despre premiile “trasnite” care s-au acordat la Cupa “Prietenia”, competitie destinata cavalerilor fluierului. Desfasurata in perioada 10-12 decembrie, la Brasov,  in organizarea Asociatiei Judetene de Fotbal si a comisiei de arbitri locale, aceasta a avut un final plin de surprize. Daca banchetul era ceva normal, el organizandu-se la fiecare editie, premiile acordate au fost putin mai… speciale. Ideea, la care au colaborat Mihai Kiuta - arbitru Liga 3 -, Lucian Maiereanu - presedinte CJA Brasov - si Octavian Goga - presedinte AJF Brasov si vicepresedinte FRF -, a starnit amuzamentul celor peste 200 de arbitri si fosti arbitri prezenti la acest turneu. Cu siguranta cei premiati vor pastra cadourile la loc de cinste si nu vor uita prea curand aceasta a zecea editie a Cupei “Prietenia”.


  • Cel mai tehnic jucator - Alexandru Filip (CJA Dambovita) - labe de… scafandru

  • Trofeul “Fair-Play” - CJA Gorj - o pereche de ochelari de scafandru (culoarea roz) 


  • Golgheterul turneului - Bogdan Harlab (CJA Brasov, asistent Liga 1) - o pereche de cizme din  cauciuc - in fotografia din dreapta, primind diploma de la Lucian Maiereanu. In poza din stanga este Mihai Kiuta, incadrat de doua dintre elevele sale din generatia 2009/2010 - Alice Despa (21 ani) si Mariana Diaconu (18 ani, tinand premiul pentru Bogdan). Daca cea din urma este arbitru asistent, Alice este pariul lui Mihai pentru centru. 


sâmbătă, 18 decembrie 2010

Cele mai frumoase goluri ale saptamanii 3 din decembrie

Vezi mai jos cateva goluri senzationale marcate pe parcursul acestei saptamani. Printre numele aflate in top ii regasim si pe Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Quaresma sau Di Natale, cu reusite de poveste.

vineri, 17 decembrie 2010

Valentin Zanfir, arbitrul care va ofera "echipament cu atitudine montana"

Valentin Zanfir si sotia sa
Ca in orice domeniu si in arbitraj sunt oameni si oameni, caractere si… caractere. Nu este nimic senzational in aceasta privinta, pana la urma fiecare are felul sau de a fi, cu principiile sale, cu bunele si relele ce decurg de aici. In cei 17 ani de cand sunt in acest fenomen am cunoscut multa lume. Am avut surprize placute, dar si dezamagiri, am gresit, dar am si invatat din greseli. Iarasi nimic senzational. Din toata activitatea mea, ultimii trei ani au fost ceva mai speciali insa. Pe langa faptul ca am avut privilegiul sa lucrez direct cu peste 300 de copii si tineri, care doreau sa urmeze calea arbitrajului, am avut o colaborare foarte buna si cu majoritatea colegilor mai vechi, aceasta perioada fiind o ocazie de a-i cunoaste mai bine.

joi, 16 decembrie 2010

Imagini cu Alexandru Tudor de la Leverkusen - Atletico 1-1 (0-0)

Alexandru Tudor a arbitrat in aceasta seara derbiul grupei B, dintre Leverkusen si Atletico Madrid. In urma rezultatului de egalitate cu care s-a incheiat partida a fost consemnata poate cea mai mare surpriza a fazei grupelor - eliminarea detinatoarei trofeului. Desi gazdele au evoluat cu mai multe rezerve, spaniolii nu au reusit sa obtina victoria, intr-un meci disputat pe o vreme total potrivnica fotbalului. Cei care nu au urmarit meciul transmis de catre Sport.ro pot vedea, mai jos, un colaj de imagini cu atmosfera de pe "BayArena".

Colegii lui Tudor au fost: Miclos Nagy, Aurel Onita - asistenti -, Marius Avram, Ovidiu Hategan - aditionali - si Radu Petrescu (vezi ultimele imagini) - rezerva. UEFA l-a delegat ca observator pentru arbitri pe francezul Michel Vautrot, iar pentru organizare pe albanezul Bujar Kasmi.

Napoli - Steaua 1-0 (0-0) / Statistica partidei si imagini cu arbitrii

Romania a ramas fara nicio reprezentanta in cupele europene, ultima speranta de a prinde primavara stingandu-se aseara o data cu golul lui Cavani, din minutul 90+3. Nu voi face cronica meciului, cum nu voi cauta nici motivele eliminarii Stelei, pentru asta existand destui specialisti. Va voi prezenta doar o statistica a jocului precum si cateva imagini cu arbitrii partidei. Va reamintesc faptul ca acestia au fost din Cehia, la centru aflandu-se Pavel Kralovec, un tanar cavaler al fluierului in varsta de 33 de ani (cititi mai multe detalii aici). La cele doua linii de margine l-au asistat Miroslav Zlamal si  Martin Wilczek, in timp ce la liniile de poarta s-au aflat Radek Matejek si Tomas Kocourek. De inlocuiri s-a ocupat rezerva Libor Kovaric, iar de supervizarea prestatiei arbitrilor luxemburghezul Jean Lammer. Delegat UEFA a fost austriacul Georg Pangl.


Europa League: Arbitrii meciurilor de astazi

Asta-seara vor avea loc ultimele 12 partide din grupele Europa League. Vezi mai jos care sunt arbitrii jocurilor.

Joi, 16 Decembrie 2010


Ora 20:00

Grupa A
Salzburg - Lech Poznan
Arbitru: Maksim Layushkin (RUS)
Stadion: Salzburg, Salzburg (AUT)

La multi ani, Marian Fridl!

Astazi un alt coleg din lotul "Ligii 2", bacauanul Marian Fridl, isi aniverseaza ziua de nastere. Va invit sa cititi un material realizat special pentru acest blog de catre o prietena a "ScoliiDeArbitri". Diana Paduraru, arbitru asistent in Liga a IV-a si administrator al sitului http://www.bacausport.ro/ , il cunoaste foarte bine pe Marian, fiind colegi in cadrul CJA Bacau.


PROFIL

Nume si prenume: Fridl George Marian
Specializarea: arbitru asistent
Lotul din care face parte: Liga 2

Data nasterii: 16.12.1981
Domiciliul: Comăneşti/Bacau
Familie: căsătorit; are un copil - Radu-Marian

Studii: Institutului de Educaţie Fizică şi Sport Bacău
Ocupatia: Profesor
Locul de munca: Scoala cu clasele I-VIII Comăneşti

Anul promovarii in Liga a III-a: 2005
Anul promovarii in Liga a II: 2007
Numar de jocuri arbitrate ca divizionar: Peste 150
A jucat fotbal la: Petrolul Moineşti

În spatele unor persoane, care în timpul sezonului competiţional îmbracă echipamentul de arbitru, se află adevăraţi oameni. Unul dintre aceştia este şi Mariand George Fridl,  sărbătoritul nostru de astazi. Povestea lui se aseamănă cu a multor copii. A început fotbalul în faţa blocului, a continuat într-un cadru organizat, dar a ajuns să îmbrăţişeze arbitrajul. În cele din urmă, alegerea sa a fost una inspirată, în doar cîţiva ani ajungand să bată la porţile primei ligi.
Face parte dintr-o familie care a petrecut ceva vreme pe stadioane, Gheorghe Fridl, tatăl său, fiind mulţi ani director sportiv la Petrolul Moinesti. Marian Fridl activează în lotul B al arbitrilor asistenţi, iar anul acesta a fost la un pas de o promovare în prima ligă. 


Imagini cu Alexandru Deaconu de la AZ - BATE 3-0 (1-0)


In urma cu doua ore s-a incheiat partida dintre AZ Alkmaar si BATE Borisov, contand pentru ultima etapa a grupelor Europa League. Jocul a fost arbitrat de o brigada din Romania, cu Alexandru Deaconu la centru. La cele doua linii de margine au fost Adrian Vidan si Sebastian Gheorghe, iar la liniile de poarta Robert Dumitru si Istvan Kovacs. Al patrulea oficial a fost Sebastian Coltescu.

miercuri, 15 decembrie 2010

Inca o brigada romaneasca in Europa League / Alexandru Tudor arbitreaza derbiul grupei B


Dupa Alexandru Deaconu si colegii sai (vezi aici cine sunt acestia), care arbitreaza la aceasta ora partida dintre AZ Alkmaar si Bate Borisov (1-0 la pauza), o alta brigada din Romania va oficia in ultima etapa din Europa League. Alexandru Tudor (foto), Miclos Nagy, Aurel Onita, Marius Avram, Ovidiu Hategan si Radu Petrescu se afla in Germania acolo unde maine seara, de la ora 20:00, vor conduce partida dintre Bayer Leverkusen si Atletico Madrid. Observator pentru arbitri a fost desemnat francezul Michel Vautrot, iar delegat UEFA albanezul Bujar Kasmi.

Interesant este ca in 15 dintre cele 57 de partide pe care Tudor le-a oficiat in competitiile europene cel putin una dintre echipe a fost din Germania sau Spania.

Cartonasul albastru sau tehnologia video? / Copa Inovação - Brazilia

Salvio Spinola
Ati auzit de "Copa Inovação"? Este o competitie organizata in Brazilia, incepand din acest an, in cadrul careia se experimenteaza diverse propuneri de modificare a legilor jocului de fotbal, care sa fie benefice “sportului rege”. In acelasi timp “Cupa” are si un aspect caritabil. De exemplu, intrarea pe stadionul "Anacleto Campanella" din Sao Caetano do Sul - Sao Paulo -, s-a facut contra unui kilogram de alimente sau a unei jucarii noi, tot ce s-a strans mergand catre copiii defavorizati.

Aflata la prima editie, "Copa Inovação" se va desfasura anual pana in 2014, cand Brazilia va gazdui turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal. Dupa fiecare dintre cele cinci jocuri se va intocmi un raport care va merge catre Federatia Braziliana de Fotbal si  FIFA.

Disputata joi, 9 decembrie, prima partida a opus selectionatele statelor Sao Paulo, respectiv Rio de Janeiro. Ambele echipe au fost alcatuite din jucatori cunoscuti in “tara cafelei”, printre care s-a aflat si marea speranta Neymar.

marți, 14 decembrie 2010

Arbitrii meciurilor de miercuri din Europa League

Maine si joi se va disputa ultima etapa din cadrul grupelor Europa League. Vezi mai jos care sunt arbitrii meciurilor de miercuri.


Miercuri, 15 decembrie 2010

Ora 20:00

Grupa D
Dinamo Zagreb - PAOK Salonic
Arbitru: Mark Clattenburg (ENG)
Stadion: Maksimir, Zagreb (CRO)

Club Brugge - Villarreal
Arbitru: Milorad Mazic (SRB)
Stadion: Jan Breydelstadion, Bruges (BEL)

Vezi fotografii cu toate echipele participante la Cupa "Prietenia" / Clasamentul in imagini

Asa cum am promis, mai jos aveti o galerie foto cu toate echipele participante la Cupa "Prietenia". Este, de fapt, clasamentul final in imagini. De la locul 1 pana la 16 veti regasi fiecare formatie, pozele fiind realizate de catre Vlad Popa, arbitru in campionatul judetean Brasov si administrator al sitului www.cupaprietenia.lx.ro.



Cupa "Prietenia" / Vezi rezultatele si clasamentul final

Iata ca s-a incheiat si cea de-a zecea editie a Cupei "Prietenia" la futsal, competitie rezervata in exclusivitate cavalerilor fluierului. Organizata de catre Comisia Judeteana a Arbitrilor in colaborare cu AJF Brasov aceasta s-a desfasurat pe o perioada de trei zile aducand la start un numar de 16 echipe din 15 judete. CJA Brasov a participat cu doua formatii, din cauza retragerii in ultimul moment a colegilor din Buzau.

Au fost prezenti aproximativ 200 de arbitri si fosti arbitri, in majoritate componenti ai loturilor nationale. Jocurile s-au disputat in sala de sport a Scolii Generale Nr. 11, printre spectatori aflandu-se si presedintele CCA, Vasile Avram, impreuna cu vicepresedintele Nicolae Grigorescu. De buna desfasurare a competitiei s-au ocupat in special presedintele CJA Brasov, Lucian Maiereanu, si  Mihai Kiuta, arbitru in "Liga 3", sustinuti de catre presedintele AJF, Octavian Goga, care este si vicepresedinte al FRF.

Pentru prima data in istoria celor zece competitii, Cupa Prietenia a beneficiat si de un sit propriu, realizat si administrat de catre Vlad Popa, arbitru in campionatul judetean. La final au fost acordate si cateva premii putin mai... "trasnite", despre care va voi povesti in alt material. De asemenea voi reveni si cu galerie foto cu toate echipele participante.

Mai jos aveti toate rezultatele inregistrate la acest turneu, precum si clasamentul dupa faza grupelor, dar si pe cel final. 

luni, 13 decembrie 2010

CJA Arges a castigat Cupa "Prietenia"

Foto: Vlad Popa

Echipa arbitrilor argeseni a castigat cea de-a zecea editie a Cupei "Prietenia" la futsal, care s-a desfasurat la Brasov, in perioada 10-12 decembrie. In finala mare, disputata ieri, acestia i-au invins pe colegii din Dambovita cu scorul de 5-4, dupa executarea loviturilor de departajare (la sfarsitul timpului regulamentar a fost 2-2).

Lotul invingatorilor a fost urmatorul: Daniel Pop, Leonard Lilea, Bogdan Onete, Romica Bardes, Iulian Calin, Catalin Popa, Ilie Sandru, Gheorghita Balan, Elena Musetoiu, Flavius Rizea, Bogdan Birlogeanu, Alin Lipa, Adrian Voicu, Robert Avram, Stefan Tobosaru, Elvis Titu, Alin Chita, Marcel Bosnete, Sorin Stancu, Alin Ghiberdel. Conducatorul delegatiei a fost presedintele AJF Arges, Corneliu Sorescu, fost arbitru in Divizia A.

Asa cum am scris si saptamana trecuta, la acest turneu au participat 16 echipe de arbitri din 15 judete, impartite in patru grupe (vezi aici). Cu mai multe detalii voi reveni intr-un alt material in care o sa prezint si toate rezultatele inregistrate pe parcursul celor trei zile.

UEL: Brigada romaneasca la AZ Alkmaar - Bate Borisov


Dupa ce ieri a fost desemnat pe locul al doilea in topul celor mai buni arbitri romani ai acestui an si premiat pentru reprezentarea tarii noastre in Europa League, Alexandru Deaconu (foto: gsp.ro) a mai primit un cadou, de data aceasta din partea UEFA, care l-a delegat la jocul dintre AZ Alkmaar si Bate Borisov. Partida contand pentru ultima etapa a grupelor celei de-a doua competitii europene se va disputa pe stadionul "AZ", miercuri, de la ora 20:00.

Arbitri asistenti vor fi Adrian Vidan si Sebastian Gheorghe, in timp ce arbitri aditionali au fost desemnati Robert Dumitru si Istvan Kovacs, iar al patrulea oficial Sebastian Coltescu. Finlandezul Anders Mattsson va superviza prestatia baietilor nostrii, iar georgianul Nodar Akhalkatsi se va ocupa de aspectele organizatorice.

Interesant este ca trei dintre componentii acestei brigazi au fost desemnati de catre CCA pe locul secund in topul arbitrilor, respectiv al asistentilor. Langa Sandu Deaconu, la centrali, s-a aflat si Robert Dumitru (plus Marius Avram), in timp ce la asistenti Sebi Gheorghe a ocupat acelasi loc (alaturi de Aurel Onita si Ionel Popa).

Partida Napoli - Steaua va fi arbitrata de cehul Pavel Kralovec

Miercuri, 15 decembrie, Steaua Bucuresti va disputa ultimul joc in cadrul grupelor Europa League. Meciul, unul decisiv, in urma caruia echipa noastra ar putea ajunge in primavara europeana, va fi arbitrat de o brigada din Cehia, cu Pavel Kralovec (foto) la centru. Acesta este o cunostinta mai veche a romanilor, el aflandu-se deja la a treia partida in care se va intalni cu echipa din Ghencea. De asemenea, in 2010 a condus doua partide ale nationalei lui Razvan Lucescu. Prima - amicala -, disputata in luna mai, la Lvov, s-a incheiat cu victoria tarii gazde, Ucraina (scor: 3-2). In cealalta - contand pentru preliminariile Euro 2012 -, Romania a obtinut o remiza alba pe terenul Belarusului. Cu ocazia acestui joc am dat mai multe detalii despre cariera lui Kralovec, pe care le puteti citi aici.

Ca si la meciul din septembrie arbitrul ceh, nascut pe 16 august 1977, va fi ajutat la cele doua linii de margine de catre Miroslav Zlamal - 37 ani, pe lista FIFA din 2001 - si  Martin Wilczek - 40 ani, aflat pe lista FIFA din 2005. Radek Matejek (37 ani, FIFA - 2004) si Tomas Kocourek - care nu este arbitru international -, se vor afla la liniile de poarta in timp ce Libor Kovaric va fi rezerva. Observator de arbitri a fost desemnat luxemburghezul Jean Lammer, iar delegat UEFA austriacul Georg Pangl.

Partida se va disputa pe stadionul "San Paolo", din Napoli, si va fi transmisa in direct de catre Pro TV, incepand cu ora 22:05.

duminică, 12 decembrie 2010

CCA - Liga 1: Cristi Balaj - cel mai bun arbitru / Miclos Nagy - cel mai bun asistent

Asta-seara Comisia Centrala a Arbitrilor i-a desemnat pe cel mai bun arbitru, respectiv cel mai bun asistent al anului 2010, intr-o gala care a avut loc la un hotel din capitala. Primii au fost Cristi Balaj si Miclos Nagy, in timp ce la fete a fost nominalizata Cristina Dorcioman. De asemenea s-au mai acordat si alte premii pe care le puteti vedea mai jos.

De la stanga: Cristi Balaj, Cristina Dorcioman si Miclos Nagy

Cel mai bun arbitru
1.Cristi Balaj
2. Marius Avram, Robert Dumitru, Alexandru Deaconu
3. Ovidiu Hategan

Mentiune: Adrian Comanescu

La multi ani, Sorin Tarcea!

Astazi, unul dintre colegii din lotul Ligii a II-a, alaturi de care am promovat in 2005, isi aniverseaza ziua de nastere, prilej de a scrie cateva randuri despre activitatea sa.

Nascut la Timisoara, in 1981, Sorin Tarcea a inceput arbitrajul in 1997, la varsta de 16 ani. In Liga a III-a a promovat in 2003, pentru ca doi ani mai tarziu sa faca pasul catre esalonul secund. Este vicepresedinte al Comisiei Judetene a Arbitrilor Timis, in cadrul careia se ocupa de Compartimentul tehnic / pregatire fizica.

In acest sezon a arbitrat 11 partide - 6 in Liga 2, 3 in Liga 3 si doua in Cupa Romaniei -, iar la 6 a fost rezerva - 4 in Liga 1, una in Liga 2 si alta in Cupa Romaniei.

Imaginile de mai jos sunt de la ultimul joc la care a oficiat, FC Snagov - Viitorul Constanţa (scor: 0-0), disputat pe 4 decembrie in Seria Est a Ligii 2 (Foto: Liga2.ro).

Vin sarbatorile... Care este diferenta dintre Paste si Craciun? :)))

Se termina weekend-ul si eu nu am postat inca faza saptamanii. Din ciclul "Mare ti-e gradina, Doamne... si multi romani in ea!" haideti sa "ne mai radem" putin urmarind materialul de mai jos, realizat de catre Prahova TV.

Presedintele UEFA, impotriva tehnologiei video in arbitraj

Foto: topnews.in
Conform agentiei Mediafax, presedintele UEFA, Michel Platini, a declarat ca este multumit de sistemul cu cinci arbitri experimentat in Liga Campionilor si Europa League, fiind total impotriva utilizarii tehnologiei video in arbitraj. El considera ca folosirea a doi arbitri suplimentari a dus la o evolutie a acestei activitati, pentru prima data in 125 de ani.

"Este o evolutie. Timp de 125 de ani nu a existat nicio evolutie in arbitraj. Am incercat sa-l fac sa evolueze, in mod uman. Si celor care sunt indragostiti de tehnologie vreau sa le spun un lucru: o faza in fotbal este decisa de arbitrul de centru, nu de un tip aflat in regie. Nu, nu, cel din teren este cel care decide. Sunt tot timpul impotriva tehnologiei video", a declarat Platini, duminica, la TF1.

Despre un experiment privind folosirea tehologiei video voi vorbi intr-un material separat. Voi ce parere aveti... ar fi utila aceasta tehnologie?

Sursa: Mediafax

La multi ani, Lari!

Aniversatul de astazi se numeste Adrian Lari Tudor si este din comuna Draganesti, judetul Prahova. Povestea sa este, din pacate, una trista…  

Lari nu este o vedeta, nu este un arbitru de prim-plan… este un baiat simplu - ca multi altii -, aflat abia la inceputul unei activitati in care ar vrea sa faca cariera. Ii place foarte mult fotbalul, dar de cand a devenit arbitru balanta inclina in favoarea ultimei pasiuni. De asemenea ii plac plimbarile la munte, sportul in aer liber si masinile.  

Nascut in urma cu 20 de ani, la Ploiesti, a absolvit scoala de arbitri in martie 2009, iar acum este inca stagiar, facand parte din lotul judetean “Liga B+C”. Asta deoarece in toamna nu a putut sustine exemenul pentru categoria a II-a din cauza unor probleme medicale, care il sacaie de cateva luni, punandu-i sub semnul intrebarii continuarea activitatii. Din pacate pentru el  aceste probleme nu au fost singulare. In iarna lui 2009 a trecut cu greu peste un eveniment nefericit, in urma caruia a fost aproape de a renunta la arbitraj. A mers totusi inainte fiindca iubeste aceasta activitate pentru care a facut o adevarata pasiune. Dar iata ca, la scurt timp, viata l-a mai supus la o grea incercare peste care ii doresc sa treaca cat mai repede!  

Haideti sa vedem ce-mi spunea intr-o discutie purtata zilele trecute: “Imi este foarte greu sa-mi vad colegii arbitrand... la fel cum o faceam si eu in urma cu doar cateva luni. Uneori nu imi vine sa cred ca petrec weekend-urile acasa pierzandu-mi timpul aiurea in loc sa fiu in iarba alaturi de ei. Nu stiu de ce, dar pe terenul de joc simt ca ma relaxez, cu toate ca la majoritatea meciurilor spectatorii ne jignesc sau spun ca noi suntem vinovati pentru esecurile lor. Indiferent de ce spun ei noi mergem mai departe facandu-ne cu mandrie datoria de cavaleri ai fluierului. Totusi, de cand nu am mai putut oficia nu am mai fost pe niciun teren de fotbal deoarece am un sentiment tare ciudat. Nu-mi pot explica asta!
La un joc din Liga C Prahova
Dorinta de a reveni cat mai repede printre colegi si pe dreptunghiul verde isi spune cuvantul. Din pacate insa problemele de sanatate ma tin inca pe loc. Atat eu cat si medicul care se ocupa de mine speram ca din primavara anului viitor sau in cel mai rau caz din toamna, sa fiu din nou pe gazon. Vreau sa revin cu forte proaspete pentru a recupera tot timpul pierdut.”

Personal am fost foarte impresionat de povestea lui Adrian. Ii doresc din tot sufletul sa treaca peste aceste incercari ale vietii si sa merga mai departe pentru ca la 20 de ani are tot viitorul in fata. Chiar daca initial nu a vrut sa scriu despre problemele sale, ma bucur ca a acceptat. Poate ca vor mai citi si altii care vin la jocuri doar sa injure arbitrii fara a avea habar cata munca si cate sacrificii se afla in spatele acestei activitati. Poate vor intelege ca sunt si oameni care practica arbitrajul doar din pasiune si vor renunta la ideile lor preconcepute in privinta cavalerilor fluierului. Si arbitrii au grijile si problemele lor  numai ca, din pacate, cei din exterior vad doar partea frumoasa a acestei activitati. Dar... e tipic romanesc!

La multi ani, Lari!
Multa sanate si... capul sus! Sunt sigur ca va rasari soarele si pe strada ta!


Impreuna cu Robert Popescu (stanga) si Adrian Bazavan (centru), la un meci de juniori

Cele mai frumoase goluri ale saptamanii 2 din decembrie

Printre propunerile celor de la "TV Golo" pentru topul acestei saptamani regasim si golurile a doi jucatori romani - Dorel Stoica (U. Craiova) si Raul Costin (Vaslui). Primul a reusit sa marcheze in urma unui sut senzational din lovitura libera, in timp ce vasluianul a facut-o din actiune. Acestia sunt intr-o companie selecta alaturi de Ibrahimovic, Nasri sau Benzema, fotbalisti care ne-au obisnuit sa inventeze goluri de poveste.

Urmariti, mai jos, cele 10 reusite. Bucurati-va de fotbal!

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Propunere: si arbitrii sa poarte aparatori :)))

Nu radeti pentru ca aceasta propunere vine in urma tot mai multor situatii in care cavalerii fluierului sunt victimele unor atacuri ce le pun in pericol integritatea fizica. :) Am vazut destule faze in care arbitrii asistenti, in special, sunt confundati cu jucatorii adversi. Si cum acestora le este destul de greu sa se fereasca, avand in vedere zona in care isi desfasoara activitatea, cred ca le-ar prinde bine aparatorile pe sub jambiere. :))

Sunt sigur ca cel putin un fost coleg, arbitru asistent in Liga 3 - retras de cativa ani din activitate -, ar fi de acord cu aceasta propunere. Mai ales dupa "talpa", care i-a lasat mult timp urme de crampoane pe tibie, primita la un joc prin judetul Constanta, daca nu ma inseala memoria. Nu-i asa... X? Nu-i dau numele, fiindca mi-e prieten si se poate supara. ;) Dar e liber sa si-l dea el cand vede aceasta postare. ;)

Daca mai aveti si alte idei pentru completarea echipamentului arbitrilor, ca sa nu le mai fie pusa in pericol integritatea fizica, puteti sa le lasati la comentarii. :)

Urmariti mai jos un atac - de cartonas... albastru, cel putin -, a carui victima a fost unul dintre asistentii jocului dintre selectionatele Sao Paulo, respectiv Rio de Janeiro! Nu radeti... stiu ce am scris! Va voi povesti intr-un material separat cum sta treaba cu cartonasul albastru. Amuzanta este si reactia asistentului, care face un gest catre arbitru prin care cere sanctionarea "atacatorului". :)

 

vineri, 10 decembrie 2010

VIDEO: Sistemul cu cinci arbitri

Vezi mai jos un scurt filmulet lansat de catre UEFA in luna septembrie cu scopul de a explica experimentul cu arbitrii suplimentari.

Sistemul cu cinci arbitri si la EURO 2012

Foto: Getty Images - preluata de pe situl UEFA

Comitetul Executiv al UEFA a aprobat cererea FIFA si IFAB de a extinde experimetul cu doi arbitri aditionali si la turneul final al Campionatului European 2012. Decizia luata in ultima sedinta a acestui an, desfasurata la Praga, vine urmare a succesului pe care sistemul cu cinci arbitri l-a avut in  cele doua competitii in care a fost aplicat pana acum, Liga Campionilor si Europa League.

Sursa: UEFA

Astazi debuteaza cea de-a zecea editie a "Cupei Prietenia"

UPDATE: Am afisat rezultatele jocurilor din prima zi a turneului. Vezi mai jos care sunt acestea.

Zilele trecute scriam despre Cupa "Prietenia" la futsal destinata arbitrilor, care va debuta astazi si se va desfasura timp de trei zile la Brasov in organizarea Asociatiei Judeteane de Fotbal. Competitia a devenit deja o traditie, editia din acest an fiind una aniversara - a zecea. Vor participa 16 echipe, din 15 judete, Brasovul fiind inscris cu doua formatii, dupa ce colegii din Buzau si-au anuntat retragerea.

Astfel, in acest weekend orasul de la poalele Tampei va deveni un fel de capitala a arbitrajului, avand in vedere ca vor fi prezenti peste 200 de cavaleri ai fluierului, majoritatea componenti ai loturile nationale. Ca participant la ultimele doua editii - Braila si Deva -, pot spune ca este o idee foarte buna de a reuni arbitrii si in afara cadrului oficial impus de consfatuirile organizate anual de catre CCA. Acum nu mai au grija testelor fizice sau teoretice, nu se mai gandesc la analiza prestatiilor din campionat ci au ocazia de a se intalni cu colegi din diferite colturi ale tarii, de a schimba impresii, de a socializa. Mai importante decat jocurile propriu-zise sunt momentele de dupa, pentru ca scopul participarii la acesta competitie nu este castigarea cupei, ci intarirea relatiilor de prietenie intre arbitri. Asa cum spunea si Pierre de Coubertin "Cel mai important lucru nu este sa castigi, ci sa participi.". Totusi, meciurile sunt foarte disputate, majoritatea cavalerilor fluierului fiind fosti sau actuali fotbalisti. Pe langa numele aflate pe teren - unele de prim esalon - este interesant de vazut si cum accepta "arbitrii-jucatori" deciziile colegilor care oficiaza la aceste partide... mai ales cand sunt unele "la limita".

Jocurile se vor disputa in sala Scolii 11 din Brasov, prevazuta cu o tribuna de aproximativ 200 de locuri pe scaune. Voi incerca sa va tin la curent cu rezultatele inregistrate, dar si cu alte aspecte legate de acest turneu.

Mai jos aveti echipele participante, impartite in patru grupe, programul jocurilor si regulamentul competitiei. 

GRUPA A
GRUPA B
GRUPA C
GRUPA D
1.ARGES
1.ILFOV
1.BRAILA
1.PRAHOVA
2.BUCURESTI
2.CLUJ
2.VALCEA
2.BRASOV 1
3.BRASOV 2
3.GORJ
3.TELEORMAN
3.MURES
4.VRANCEA
4.CONSTANTA
4.DAMBOVITA
4.HUNEDOARA

miercuri, 8 decembrie 2010

UCL: CFR Cluj - AS Roma / Arbitreaza scotianul William Collum

CFR isi incheie asta-seara aventura europeana dupa un parcurs dezamagitor, asa cum l-a avut si in campionat. Aflati pe ultimul loc in grupa E clujenii au sansa de a mai indulci amaraciunea provocata suporterilor printr-o victorie in fata unei echipe pe care au mai invins-o in urma cu doi ani. Ramane sa si poata, mai ales ca si in 2008 au castigat in deplasare, cedand pe teren propriu.

Partida CFR - AS Roma va fi arbitrata de o brigada scotiana, cu un central foarte tanar, care va implini 32 de ani peste o luna, la 18 ianuarie 2011. Nascut la Glasgow William Collum (foto) a inceput arbitrajul in decembrie 1993, iar in prima liga a promovat in 2004. Doi ani mai tarziu a devenit arbitru international, avand pana acum 36 de meciuri in competitiile organizate de UEFA. In grupele Champions League a debutat toamna aceasta, cu partida dintre Panathinaikos si Copenhaga, incheiata cu victoria surprinzatoare a oaspetilor (0-2). De altfel, danezii, cunostinte mai vechi ale clujenilor, au reusit o calificare istorica in faza urmatoare a competitiei, dand peste cap toate calculele hartiei. La acel joc Collum a acordat cinci avertismente si un cartonas rosu, spre deosebire de urmatoarea partida, Schalke 04 - Hapoel Tel Aviv (scor: 3-1), in care a folosit doar galbenul - de doua ori. In privinta avertismentelor scotianul are o medie destul de ridicata - 4.7/meci. Nici in cazul eliminarilor nu sta... mai rau - 0.38/meci, aproape dublu fata de arbitrii din prima liga de la noi.

In prezent UEFA l-a plasat in categoria “Premier Development”, alaturi de Cristi Balaj, cu sanse foarte mari de promovare in “Elite”, acolo unde se afla cei mai buni cavaleri ai fluierului din Europa.

Cel mai important joc al sau de pana acum este finala Campionatului European Under 19, disputata in 2008 intre Germania si Italia (scor: 3-1). La acel meci a acordat nu mai putin de 9 cartonase galbene si doua rosii!

Scotianului nu-i plac jucatorii care triseaza, deoarece considera ca acestia nu-i pacalesc numai arbitri ci si pe adversari si spectatori. Probabil asa se si explica frecventa destul de ridicata cu care foloseste cartonasele.

Un moment neplacut in cariera sa a aparut in luna octombrie, dupa derbiul Celtic - Rangers, incheiat cu victoria oaspetilor, care au castigat cu 3-1. Atat el cat si familia sa au primit amenintari cu moartea, probabil din partea unor fani ai gazdelor. De altfel amenintarile la adresa arbitrilor si declaratiile unor conducatori de cluburi, care puneau la indoiala integritatea morala a cavalerilor fluierului din Scotia, au dus la greva din luna noiembrie, despre care am scris si eu pe acest blog (cititi aici).

In afara arbitrajului William Collum este profesor de educatie religioasa si un fan al fitnesului. De asemenea, ciudat pentru un scotian, nu ii place alcoolul.
Pana acum nu s-a mai intalnit cu nicio echipa romaneasca, oficiind insa la patru partide in care au evoluat echipe italiene.

Vezi, mai jos, care toti cei opt oficiali ai jocului de asta-seara.

Arbitru: William Collum (Scotia)
Arbitri asistenti: Keith Sorbie si Martin Cryans (Scotia)
Arbitri aditionali: Euan Norris si Mike Tumilty (Scotia)
Al patrulea oficial: Crawford Allan
Observator pentru arbitri: Kyros Vassaras (Grecia)
Delegat UEFA: Steen Dahrup (Danemarca)