"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 31 martie 2010

Din istoria Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova (I)

Voi incerca, pe parcursul mai multor articole, sa prezint o parte din istoria Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova si a scolii prahovene de arbitri, incepand cu anul 1968 si pana in prezent. Nu am cum sa "vorbesc" despre toata activitatea, desi mi-as fi dorit, pentru ca, in primul rand, nu a scris nimeni o astfel de istorie, iar in al doilea rand, de-a lungul timpului, s-au pierdut o serie de documente.
Asa cum spuneam in "Apel la istorie", un mare ajutor, in demersul meu, il am din partea colegului Razvan Fratila, secretar al CJA, de la inceputul acestui an. Fost arbitru divizionar acesta este un foarte bun statistician fiind autorul unei lucrari impresionante, unica la nivel judetean, poate chiar si national, despre istoria fotbalului mic, cel de la sate, fotbal ce naste pasiuni nebanuite. Dupa o munca de cativa ani "Istoria Cmpionatului Judetean de Fotbal Prahova, 1968-2002, 34 de editii" a reusit sa vada lumina tiparului fiind o lucrare ce ar trebui sa se regaseasca in biblioteca oricarui prahovean implicat in fotbal si nu numai. In prezent, Razvan lucreaza la o alta istorie, cea a clubului fanion al judetului, Petrolul Ploiesti.
In episodul I acesta ne va povesti cum a aparut prima scoala prahovena de arbitri, precum si ce relata ziarul  “Flamura Prahovei”, de vineri, 25 martie 1968, despre testarea fizica sustinuta de cavalerii fluierului din loturile republicane.

Prima scoala de arbitri
de Razvan Fratila

Începuturile arbitrajului prahovean se pierd în negura vremurilor confundandu-se, practic, cu începuturile arbitrajului românesc. Cum printre primele campioane ale României s-au numărat şi două echipe ploieştene (United AC - ediţia 1911/12 - şi Prahova - ediţia 1915/16), este lesne de remarcat faptul că sportul-rege era practicat pe meleaguri prahovene încă de la apariţia sa la noi în ţară. Prima şcoală de arbitri de fotbal din judeţul Prahova a fost organizată în anul 1968. Aceasta a fost de fapt urmaşa celei a regiunii Ploieşti, care din punct de vedere al organizării administrative cuprindea actualul judeţ Prahova şi o parte din actualele judeţe Buzău şi Dâmboviţa. Conform Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 1116/15 februarie 1968, oficializată prin Legea cu privire la organizarea administrativă a teritoriului României, nou înfiinţatul judeţ Prahova avea 1 municipiu, 13 oraşe şi 75 de comune.
Colegiul Regional de Arbitri Ploieşti avea la 1 ianuarie 1968 un număr de 15 arbitri divizionari: 10 din municipiul Ploieşti, câte 2 din oraşele Câmpina şi, respectiv, Buzău şi unul din oraşul Moreni. Activitatea colegiului era coordonată de Biroul Colegiului Regional, care avea următoarea componenţă: dr. Emil Vlaiculescu - preşedinte, Ion Chiriţă, Vasile Gligorescu, Alexandru Ionescu, Vasile Neacşu, Ion Cristescu şi Traian Stoenescu - membri. Nu întâmplător am amintit de Colegiul Regional de Arbitri Ploieşti, pentru că una din preocupările sale primordiale în domeniu era formarea de noi arbitri. Aşa se face că acest for este principalul iniţiator al celei dintâi şcoli de arbitri din judeţul Prahova, care şi-a deschis cursurile în luna martie 1968 la sediul CJEFS (Consiliului Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport) din Ploieşti. Pentru candidaţii primei promoţii a şcolii judeţene de arbitri, condiţiile de participare prevedeau în premieră ca: solicitanţii să fi practicat sau să practice, obligatoriu, fotbalul ca jucători legitimaţi într-o echipă înscrisă în campionat, indiferent de categoria valorică, să aibă vârsta minimă de 23 ani şi maximă de 35 ani. Pentru a fi admişi la cursuri, candidaţii trebuiau să treacă următoarele probe: controlul medical, probe atletice de 100 m plat, săritura în lungime şi 800 m plat, proba teoretică orală, din Regulamentul jocului de fotbal.
Arbitrii în activitate din loturile republicane erau supuşi unei testări anuale, care în anul 1968 s-a desfăşurat pe data de 20 februarie, despre care presa vremii a relatat următoarele:
“În faţa unui număr impresionant de 'amatori de fotbal', a delegatului federal I. Bărbulescu, a consilierului tehnic local Traian Stoenescu şi a unor profesori de specialitate, lotul republican de arbitri de fotbal şi-a dat normele de control, înaintea începerii activităţii fotbalistice. Au fost prezenţi la 'start': dr. Emil Vlaiculescu, Vasile Gligorescu, Nicolae Cursaru, Petre Maliţa, Mihai Moraru, Nicolae Moroianu, Vasile Neacşu, Emil Păunescu, Constantin Dragu, Mihai Vasiliu, toţi din Ploieşti, Nicolae Stoicescu (Buzău), respectiv, din Câmpina, Ştefan Mărgineanu şi Gheorghe Comănescu. Au lipsit Gheorghe Botescu (Moreni) şi I. Căpăţână (Buzău). Probele obligatorii, la care au fost 'supuşi' cavalerii fluierului au fost patru alergări pe 25 m, 80 m şi o probă de fond, pe distanţa de 1.200 m. La probele de 'mini viteză' s-au remarcat Moraru, Mărgineanu, Neacşu şi Moroianu. La proba de 80 m plat victoria a fost obţinută de Mihai Vasiliu, ceea ce a constituit o surpriză, iar la proba de fond, primele trei locuri au fost ocupate de Moraru, Neacşu şi Moroianu. Cei care au asistat la aceste probe şi-au dat seama că arbitrii doresc ca în noul sezon ce se apropie să se 'descurce' cît mai bine, iar la jocurile pe care le vor arbitra, să aducă o contribuţie cît mai substanţială, la nivelul calitativ al partidelor pe care le vor conduce.” (ziarul “Flamura Prahovei”, vineri 25 martie 1968).

vineri, 26 martie 2010

O noua promotie de arbitri

La inceputul acestei luni s-a tras cortina si peste ultima editie a scolii de arbitri organizate de catre CJA Prahova, scoala al carei coordonator am avut onoarea sa fiu. Cursurile s-au desfasurat saptamanal, in perioada 12 octombrie 2009-23 februarie 2010, in doua centre, Ploiesti si Campina. De zona Ploiesti m-am ocupat eu impreuna cu prietenul si colegul Valentin Dumitru, in timp ce de filiala din Campina a raspuns fostul arbitru divizionar Alexandru Neculai.
La scoala au fost inscrisi 112 elevi, desi cererile au fost mult mai mari, undeva in jurul a 140. Cu toate acestea la examenul de absolvire au primit permisiunea sa participe doar 57 dintre aspirantii la ecusonul de arbitru, adica cei care au fost prezenti constatant la cursuri fiind preocupati de aceasta activitate, intelegand ca este una serioasa si aratand ca sunt dispusi sa faca sacrificii pentru a deveni cavaleri ai fluierului. De asemenea, au fost elevi care au renuntat, pe parcurs, din cauza programului de la serviciu sau de la scoala care nu le permitea sa participe la cursuri, precum si din cauza unor probleme de sanatate.
Examenul de absolvire a avut doua probe: una scrisa si una practica. Proba scrisa a constat intr-un test de 10 intrebari din Legile Jocului si ROAF, timpul alocat fiind de 40 de minute, iar nota minima de promovare 6.00. La proba practica, desfasurata la stadionul VEGA din Ploiesti, nota minima a fost 7.00. Spre bucuria noastra, toti cei 57 de participanti au dovedit ca sunt bine pregatiti, reusind promovarea examenului. Drept urmare, inca de saptamana trecuta, acestia au inceput sa debuteze la jocurile de copii si juniori din campionatul judetean ca parte a unei actiuni a CJA Prahova despre care o sa vorbesc intr-un material separat.
Foarte imbucurator este faptul ca 80% dintre cei care au absolvit aceasta scoala au varsta cuprinsa intre 14 si 20 de ani! Asta ne da sperante pentru un viitor frumos al arbitrajului prahovean, mai ales ca, acum, numarul arbitrilor din cadrul Comisiei Judetene a ajuns la aproximativ 220, record absolut, dupa cunostintele mele. Astfel, scapand de problema numericului, problema cu care ne-am confruntat ani de zile, putem sa ne concentram mai mult pe calitate in detrimentul cantitatii.
Privind putin in urma, aceasta este a 3-a scoala organizata de catre Comisia Judeteana a Arbitrilor Prahova, incepand din anul 2007, de cand presedinte este purtatorul ecusonului FIFA, arbitrul asistent Cristian Nica. In total, in trei ani, scoala a produs peste 160 de tineri cavaleri ai fluierului, tineri care au adus un suflu nou in arbitrajul prahovean, dandu-ne sperante ca in viitorul nu prea indepartat vom fi din nou ce am fost si poate mai mult decat atat!

Iata si numele merituosilor absolventi, in ordinea alfabetica (intre paranteze este trecuta localitatea de domiciliu a fiecaruia):  Anastase George Ion (Coslegi), Andone George Mihaita (Telega), Andone Ionut (Telega), Arsenoiu Andrei Sorin (Ploiesti), Baciu Aurelian Laurentiu (Ploiesti), Bobeica Andrei (Ploiesti), Bochis Alexandru (Banesti), Bocolea Vladut (Brebu), Bohaltea Andrei Alin (Breaza), Berechet Richard (Campina), Briciu Alberto Costin (Urleta), Chivu Ciprian (Floresti), Ciorescu Octavian (Ploiesti), Ciubuc Marian (Ploiesti), Craciun Madalina (Negoiesti), Duduruz George (Dambu), Dumitru Bogdan (Poiana Campina), Dumitru Claudiu (Ploiesti), Enache Miron Gabriel (Ploiesti), Ene Andrei (Urleta), Ene Dragos (Urleta), Grigore Alina (Butimanu), Ion Aurel Nicolae (Ploiesti), Ionica Alin (Ploiesti), Joita Gheorghe Razvan (Ploiesti), Lixandru Mihai-Ionut (Ploiesti), Lubene Claudiu (Ploiesti), Lungu Gabriel Aurelian (Breaza), Lungu Vladut (Breaza), Manea Ciprian (Urleta), Manitiu Cristina (Ceptura), Manolache Dumitru Stefănut (Balta Doamnei), Mares Ion (Ploiesti), Musca Ionut Alin (Filipestii de Padure), Nae George (Dambu), Nedelcu Stefan Alin (Bucov), Nicolae Nitu Alexandru (Scorteni), Oprea Nicolae (Targsorul Vechi), Paun Laurentiu Adrian (Bucuresti), Petcu Dragos Valentin (Tantareni), Puia Alexandru (Bucov), Rusu Mircea (Bertea), Stan Alexandru Constantin (Dambu), Stan Andrei (Mizil), Stanescu Ionut-Daniel (Ploiesti), Stefanescu Catalin (Varbila), Tatuta George Andrei (Odai), Toma Mihai Viorel (Gorgota), Toma Silviu Nicolae (Dambu), Tomescu Adrian (Ploiesti), Tudor Adrian (Ploiestiori), Tudor Madalin (Boldesti Scaieni), Ursu Nicolae Daniel (Mislea), Vasilescu Rares (Tantareni), Voicilas Gheorghe (Starchiojd), Zahiu Dumitru (Baltesti) si Zainescu Andreea (Ploiesti).

Apel la istorie

Fiind la inceput de drum cu acest blog si inainte de a vorbi mai mult despre activitatea recenta a Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova, cred ca n-ar strica sa fac o scurta incursiune in istoria acesteia, o istorie inceputa in anul 1968, odata cu organizarea primei scoli de arbitri din judetul nostru. Consider ca, pentru a intelege cine suntem si unde ne aflam, astazi, ar trebui sa stim cine am fost si de unde am plecat. Cunoscandu-ne istoria putem evita greselile trecutului asa cum putem invata din lucrurile bune facute de predecesorii nostri. Pe de alta parte, tinerii arbitri prahoveni trebuie sa cunoasca faptul ca aceasta comisie a fost si este una foarte puternica, respectata in intreaga tara si asta datorita, in principal, celor care, de-a lungul timpului, au reprezentat judetul la nivel national si international. Emil Vlaiculescu, Nicolae Cursaru, Mihai Vasiliu, Mihai Moraru, Ilie Cot, Florin Popescu, Adrian Moroianu, Valeriu Banu, Maria Patrascu (prima femeie din Romania purtatoare a ecusonului FIFA), Alexandru Nicolae sau, mai recent, Cristian Nica sunt doar cateva dintre numele care au facut istorie in arbitrajului prahovean si romanesc. De aceea trebuie sa intelegem responsabilitatea pe care o avem atunci cand reprezentam Colegiul  Prahova, asa cum ii place domnului doctor Emil Vlaiculescu sa numeasca Comisia Judeteana a Arbitrilor, comisie al carei presedinte a fost timp de 27 de ani, fara intrerupere, si al carei presedinte de onoare este si acum, la cei 86 de ani impliniti toamna trecuta. Dar despre domnul doctor, parintele arbitrajului prahovean, fost vicepresedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, voi vorbi intr-un material special dedicat numai domniei sale. De asemenea, pe parcursul acestui an, voi povesti cateva episoade din istoria CJA si a scolii prahovene de arbitri, gratie ajutorului primit de la unul dintre cei mai buni statisticieni din judetul nostru, prietenul si colegul Razvan Fratila.
Consider ca este o onoare pentru noi sa facem parte dintr-o comisie atat de prestigioasa si, totodata, este de datoria noastra sa punem umarul la revenirea acesteia in fruntea arbitrajului romanesc. M-as bucura daca unii vor renunta la orgolii si la alte lucruri care nu fac bine arbitrajului prahovean, deoarece avem nevoie de liniste, de stabilitate pentru a putea munci si a-i ajuta pe acesti copii talentati sa ajunga cat mai sus. Sunt foarte multi arbitri de perspectiva, dar trebuie sa avem mare grija la modul si mediul in care ii crestem. Sa nu ne temem sau sa ne para rau ca ne vor depasi, trebuie sa ne dorim sa ne depaseasca, sa ne bucuram daca vor ajunge mai sus decat noi, caci, pana la urma, care e cea mai mare satisfactie daca nu aceea ca elevul isi depaseste profesorul? Cred ca domnul doctor este cel mai bun exemplu pentru noi. Haideti sa-l urmam pentru binele arbitrajului prahovean! 

miercuri, 24 martie 2010

Arbitri prahoveni monitorizati de catre CCA

Zilele trecute, CJA Prahova i-a desemnat pe cei mai buni cavaleri ai fluierului din Liga a IV-a, care urmeaza sa fie monitorizati de catre Comisia Centrala a Arbitrilor in vederea unei eventuale promovari. Dupa ce au fost luate in calcul toate criteriile impuse de catre CCA, cei trei tineri care vor reprezenta Prahova sunt: Alin Gheorghe - arbitru, respectiv, Bogdan Banu si Alexandru Chivu - arbitri asistenti. Acestia au fost repartizati in centrul de la Pitesti, urmand sa arbitreze un joc, pe data de 28 aprilie, la care vor fi observati de catre membrii CCA.
Actiunea Comisiei Centrale a Arbitrilor de monitorizare a tinerelor talente se va desfasura in perioada 31 martie - 29 aprilie, in 5 centre din tara. Astfel, exceptand Pitestiul, celelalte patru centre sunt: Timisoara, Brăila, Bacău si Zalău.
La Pitesti, pe langa arbitri prahoveni, vor mai  oficia la jocuri arbitri din alte 9 judete: Arges, Brasov, Dambovita, Olt, Teleorman, Giurgiu, Valcea, Ilfov si Bucuresti.
Desi in varsta de doar 23 de ani, cei trei reprezentanti ai Prahovei au, deja, cateva sute de jocuri oficiate la nivel de judet, intr-un campionat foarte puternic, cu un numar mare de echipe. Totodata, acestia au arbitrat si multe partide amicale disputate intre formatii de nivel national, beneficiind de faptul ca Prahova are cateva reprezentante in primele trei esaloane fotbalistice din Romania. Luand in considerare aceste lucruri, speram ca cei trei sa nu aiba emotii si sa arbitreze asa cum au facut-o si pana acum, pentru ca au demonstrat ca sunt talentati si ca au perspective frumoase in aceasta activitate. De ei depinde sa reuseasca!
Pana la jocul din 28 aprilie, insa, acestia vor intra intr-un program de pregatire conceput de CJA, urmand sa arbitreze impreuna la jocurile din campionatul judetean, unde vor fi observati de membrii Comisiei, sa participe la testele fizice ale arbitrilor de Liga a II-a si a III-a, precum si la sedintele saptamanale de antrenament si pregatire teoretica.
Le urez mult succes cu speranta ca vor urma traditia ultimilor doi ani cand arbitrii prahoveni monitorizati de catre CCA, Florin Ionescu si Mihai Amoraritei, au promovat in Liga a III-a, chiar daca cel din urma a facut-o dupa examenul din toamna trecuta.
Mai jos aveti o scurta prezentare a celor trei reprezentanti ai judetului nostru.

Alin GHEORGHE
Varsta: 23 ani (07.11.1986)
Domiciliu: Ploiesti / Prahova
Studii – Licentiat al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA Bucuresti, Specializarea – Stiinte Politice
Anul in care a devenit arbitru: 2002
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2003
Anul obtinerii categoriei I: 2004
Anul promovarii in Div D: 2006
Numar de jocuri arbitrate: peste 500
A jucat fotbal la: Astra Ploiesti, Metalul Plopeni


Adrian Bogdan BANU
Varsta: 23 ani (20.06.1986)
Domiciliu: Ploiesti / Prahova
Studii: Universitatea Petrol – Gaze Ploiesti, Facultatea de Ingineria petrolului si gazelor, Specializarea - Transportul, depozitarea si distributia hidrocarburilor (absolvent 2009)
Anul in care a devenit arbitru: 2005
Anul obtinerii categoriei a-II-a: 2006
Anul promovarii in Div. D: 2007
Anul obtinerii categoriei I: 2008
Numar de jocuri arbitrate: peste 500
A jucat fotbal la: Petrolul Ploiesti si Astra Ploiesti (juniori)



Alexandru Horia CHIVU
Varsta: 23 ani (27.08.1986)
Domiciliu: Ploiesti / Prahova
Studii: Universitatea Politehnica din Bucuresti – Facultatea de Inginerie Electrica, Specializarea – Electronica de Putere si Actionari Electrice (absolvent 2009);
Master – Electronica de Putere si Actionari Electrice Inteligente (anul I)
Anul in care a devenit arbitru: 2004
Anul obtinerii categoriei a-II-a: 2005
Anul obtinerii categoriei I: 2007
Anul promovarii in Div. D: 2007
Numar de jocuri arbitrate: peste 300

marți, 23 martie 2010

Inca un prahovean in Liga a III-a

In urma cu doi ani si jumatate, prin toamna lui 2007, una dintre primele masuri pe care le lua Biroul Comisiei Judeteane a Arbitrilor Prahova, la propunerea noului presedinte, Cristian Nica, a fost infiintarea unui lot de perspectiva format din tineri care dovedisera calitati pentru activitatea de arbitraj, in vederea promovarii acestora in Liga a IV-a (Liga A Prahova). Printre cei alesi se afla si jucatorul echipei CS Băneşti Urleta, Mihai Amoraritei. Desi acesta din urma a debutat ca asistent la nivelul fostei divizii D, Cristian Nica a avut inspiratia sa-l delege la centru, recomandat fiind de prestatiile ca arbitru de la jocurile din ligile B si C Prahova, dar si de calitatile sale fizice. Totusi, primul lui joc la centru, Petrolul Ploiesti II - Vointa Baltesti, nu-i trezeste amintiri prea placute tanarului arbitru campinean, acesta fiind lovit, in minutul 87, la scorul de 3-0 pentru Petrolul II, de un "fotbalist" al echipei oaspete, nemultumit de faptul ca a primit al doilea avertisment si, implicit, cartonasul rosu. Desi, pentru multi arbitri, un astfel de moment a coincis cu sfarsitul carierei, pe Mihai incidentul respectiv l-a intarit si l-a facut sa mearga mai departe, dovedind ca este un adevarat luptator. Si bine a facut pentru ca, in toamna lui 2009, acesta a reusit promovarea in lotul Ligii a III-a, in urma examenului organizat de catre Comisia Centrala a Arbitrilor.
Promovarea sa, la varsta de 22 de ani, in cel de-al treilea esalon, nu a fost deloc o intamplare, ci a venit ca o confirmare a increderii pe care CJA Prahova i-a acordat-o in momentul in care l-a desemnat printre cei trei arbitri care au fost monitorizati, anul trecut, de catre CCA.
Vineri, 19 martie 2010, a sosit si momentul mult asteptat pentru "Amor", acela al debutului in Liga a III-a. Ajutat de doi arbitri asistenti cu experienta, Emil Bozieru si Adrian Nita, acesta a condus, fara probleme, jocul dintre FC Caracal si Juventus Bascov (0-0), prestatia sa fiind remarcata si de observatorul pentru arbitri, fostul asistent de prima divizie Stefan Poenaru. 
Licentiat al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, Mihai Amoraritei a devenit, astfel, cel mai tanar cavaler al fluierului care reprezinta judetul nostru la nivel national, fiind unul dintre arbitrii de mare perspectiva pe care Prahova ii propune fotbalului romanesc. Daca se va pregati, in continuare, ca si pana acum si daca va ramane acelasi baiat modest si cu bun simt, Mihai are toate sansele sa ajunga cat mai sus in arbitrajul romanesc. De el depinde sa reuseasca. Mult succes!

Mihai Liviu Amoraritei
Varsta: 22 ani
Domiciliu: Campina/ Prahova
Studii – Licentiat al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, Specializarea – kinetoterapie. Master – Kinetoterapia in afectiuni locomotorii (anul I).
Anul in care a devenit arbitru: 2005
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2006
Anul promovarii in Liga a IV-a: 2007
Anul obtinerii categoriei I: 2008
Anul promovarii in Liga a III-a: 2009
Numar de jocuri arbitrate: peste 300
A jucat fotbal la: Poiana Campina si CS Banesti Urleta.

marți, 16 martie 2010

Rezultate (de) categoria I: 7 din 7

Zilele acestea, Comisia Judeteana a Arbitrilor  Prahova a finalizat corectarea lucrarilor celor sapte reprezentanti ai judetului nostru la examenul de promovare pentru categoria I. Rezultatele obtinute au facut ca procentul de promovabilitate al arbitrilor prahoveni sa fie de 100%, motiv de satisfactie pentru cei care cred ca arbitrajul prahovean se afla pe drumul cel bun. Satisfactia este dublata si de faptul ca acesta a fost primul examen major la care au participat fosti elevi ai celor trei scoli de arbitri organizate de catre CJA Prahova, de cand presedinte este asistentul FIFA Cristian Nica.
Cea mai mare nota, 9.20, a obtinut-o Diana Florea, reprezentanta promotiei 2009 a scolii de arbitri prahovene. Ca unul care o cunoaste destul de bine, pot spune ca nota Dianei nu este deloc intamplatoare, ba, cu putina atentie, putea fi chiar mai mare. Fiind un arbitru de perspectiva si jucatoare de fotbal in Divizia A, aceasta a primit o derogare de stagiu, prin care i s-a permis sustinerea examenului. De derogari au beneficiat si celelalte cinci domnisoare, toate rasplatind increderea acordata de catre CJA, prin rezultatele obtinute. 
Din scurta prezentare, de mai jos, se pot observa cateva lucruri foarte interesante: in primul rand varsta destul de frageda, precum si ocupatia acestora din afara arbitrajului. Exceptand-o pe Diana, care este inca eleva, atat fetele cat si Valentin urmeaza cursurile diferitelor facultati din cadrul unor universitati de renume. De aici se pot trage multe concluzii cu privire la calitatea acestor copii, precum si la ceea ce se doreste in cadrul Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova.


Diana Bianca Florea
Varsta: 18 ani
Domiciliu: Ploiesti
Studii – eleva la Grupul Scolar Administrativ si de Servicii Ploiesti (cl. a XII-a)
Anul cand a devenit arbitru: 2009
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2009
Anul obtinerii categoriei I: 2010 (Nota: 9.20)
Numar de jocuri arbitrate: 38
A jucat fotbal (in Divizia A) la: CS Smart Bucuresti si CS Galaxy Ploiesti. Din urmatorul sezon va juca la CS Brazi.


Iulia Raluca Burlan
Varsta: 22 ani
Domiciliu: Ploiesti
Studii – este studenta la Universitatea Petrol – Gaze Ploiesti, Facultatea de Ingineria si Protectia Mediului (anul III)
Anul in care a devenit arbitru: 2006
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2007
Anul obtinerii categoriei I: 2010 (Nota: 8.80)
Numar de jocuri arbitrate: aproximativ 60
De 2 ani este consilier relatii cu clientii in cadrul Vodafone Romania.
« Imi place sa fiu arbitru de fotbal. Consider ca scoala de arbitri m-a ajutat foarte mult, atat in viata personala cat si in activitatea profesionala. »


Aura Iustina Pana
Varsta: 19 ani
Domiciliu: Ploiesti
Studii – este studenta la Academia de Studii Economice Bucuresti – Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica (anul I)
Anul in care a devenit arbitru: 2008
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2009
Anul obtinerii categoriei I: 2010
(Nota: 8.60)
Numar de jocuri arbitrate: 115



Andreea Popa
Varsta: 19 ani  
Domiciliu: Ploiesti
Studii – este studenta la Universitatea Petrol – Gaze Ploiesti, Facultatea de Ingineria si Protectia Mediului (anul I)
Anul in care a devenit arbitru: 2008
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2009
Anul obtinerii categoriei I: 2010
(Nota: 8.50)
Numar de jocuri arbitrate: 95


Gabriela Bucur
Varsta: 20 ani
Domiciliu: Ploiesti
Studii – este studenta la Universitatea Petrol – Gaze Ploiesti, Facultatea de Litere si Stiinte, Sectia - Administratie Publica (anul I)
Anul in care a devenit arbitru: 2008
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2009
Anul obtinerii categoriei I: 2010 (Nota: 8.30)
Numar de jocuri arbitrate: aproximativ 60
A jucat fotbal (in Divizia A) la: CS Smart Bucuresti si CS Galaxy Ploiesti. Din urmatorul sezon va juca la CS Brazi.


Adelina Valcu
Varsta: 19 ani
Domiciliu: Ploiesti
Studii – este studenta la Universitatea Petrol – Gaze Ploiesti, Facultatea de Litere si Stiinte, Profilul - Matematica (anul I)
Anul in care a devenit arbitru: 2008
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2009
Anul obtinerii categoriei I: 2010 (Nota: 7.70)
Numar de jocuri arbitrate: aproximativ 150


Valentin Nicolae Marinica
Varsta: 20 ani
Domiciliu: Com. Cornu / Prahova
Studii – este student la Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de Educatie Fizica si Sport (anul II)
Anul in care a devenit arbitru: 2007
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2008
Anul obtinerii categoriei I: 2010 (Nota: 8.40)
Numar de jocuri arbitrate: 205
A jucat fotbal (in campionatul judetean) la: C.S Cornu si Coruna Campina.

Felicitari, pentru rezultatele obtinute, si mult succes, tuturor celor 7 cavaleri ai fluierului!

joi, 11 martie 2010

Examen pentru categoria I

Astazi, incepand cu ora 14:00, in cadrul fiecarei Asociaţii Judeţene de Fotbal, va avea loc examenul de promovare pentru categoria I, organizat de catre Comisia Centrala a Arbitrilor, cu sprijinul Comisiilor Judetene. Subiectele sunt stabilite de catre CCA (20 întrebări din Legile Jocului si ROAF), urmand a fi transmise in cursul acestei dimineti, prin fax sau e-mail. Timpul de raspuns este de o ora, iar nota minima de promovare va fi 7.00.
La acest examen judetul nostru va fi reprezentat de 7 arbitri: 6 fete (Iulia Burlan, Aura Pana, Andreea Popa, Adelina Valcu, Diana Florea, Gabriela Bucur) si 1 baiat (Valentin Marinica). Interesant este ca anul trecut, cand toti prahovenii au obtinut note peste 9, raportul a fost invers, 6 baieti si o fata.
Mult succes, tuturor!

luni, 8 martie 2010

Ziua femeilor din viata arbitrilor

Ziua de 8 martie, Ziua Femeii, imi ofera ocazia de a le transmite La Multi Ani!, tuturor mamelor, sotiilor si prietenelor arbitrilor prahoveni, si de a le multumi pentru faptul ca sunt alaturi de acestia, intelegandu-le pasiunea si sustinandu-i, atunci cand au nevoie. De asemenea, pentru aceleasi motive, si nu numai, multumirile sunt adresate si fetelor din viata mea - mama, sotia si micuta printesa!
Totodata, aceasta zi este un prilej de a le prezenta si pe cele 14 domnisoare, care au ales cariera de arbitru, componente ale Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova. In ordinea loturilor din care fac parte, acestea sunt: Roxana Banaseanu (Liga a III-a), Georgiana Neacsu, Aura Pana, Iulia Burlan, Andreea Popa, Adelina Valcu, Gabriela Bucur, Diana Florea, Mihaela Bacescu, (Liga B+C Prahova), Mariana Ene, Andreea Zainescu, Madalina Craciun, Alina Grigore si Cristina Manitiu (Lot Stagiari). Le urez si lor La Multi Ani! si o cat mai rapida ascensiune catre esaloanele superioare ale fotbalului romanesc si - de ce nu? - international.

miercuri, 3 martie 2010

Cum am devenit arbitru

Povestea incepe in urma cu 16 ani. Nici nu-mi vine sa cred cand au trecut atatia... Parca mai ieri am pasit, pentru prima data, in sala de pe strada Pielari, numarul 5. Era prin toamna lui ‘93 cand, junior fiind, la defuncta Prahova Ploiesti, am aflat, de la antrenorul echipei, despre inceperea cursurilor scolii de arbitri. Nu stiu daca nea Lucica Sotir, pentru ca despre el este vorba, isi mai aduce aminte, dar eu nu am uitat si nu voi uita niciodata ziua in care a intrat in vestiar si ne-a anuntat ca vor incepe aceste cursuri. Nu voi uita pentru ca aceea a fost ziua care mi-a schimbat, pentru totdeauna, cursul vietii. De la un copil nascut cu microbul fotbalului in sange, un copil care alerga, de dimineata pana seara, pe terenul echipei din satul natal, visand sa devina un mare fotbalist precum cei din "generatia de aur" a Romaniei, am ajuns sa impart dreptatea pe dreptunghiul verde. De la viitoare... posibile aplauze ale tribunelor am ajuns pe post de tinta a injuraturilor, cat se poate de reale, ale acestora. Si nu numai a injuraturilor... O fi si asta un fel de ironie a sortii!
Pana la 15 ani si jumatate, cat aveam pe atunci, nu stiam mare lucru despre arbitraj, in afara catorva povesti spuse de tatal meu si a altora preluate din folclorul fotbalistic. Pentru mine, arbitrii erau trei tipi in negru care, in loc sa stea acasa, veneau sa ne strice noua "joaca", enervandu-ne cu deciziile lor. Decizii pe care le-am respectat, totusi, de fiecare data, desi nu eram mereu de acord cu ele. Ba, chiar de multe ori, am fost dezavantajat clar, insa, in ciuda faptului ca eram nemultumit, n-am injurat niciodata arbitrii, cum n-am injurat nici adversarii. Pe langa faptul ca educatia primita de la parinti ma impiedica sa-i jignesc, am considerat ca greselile arbitrilor, ca si greselile fotbalistilor, fac parte din joc. Aceasta este o regula nescrisa a sportului rege de care ar trebui sa tinem cu totii seama, atunci cand intram in fenomen. Sau, cel putin, asta e parerea mea.
Tot despre arbitri imi mai amintesc, din perioada de dinainte de '89, faptul ca le "uram" una-alta, impreuna cu ceilalti "pitici" cu care stateam in spatele portii adverse, la jocurile disputate de echipa satului in campionatul judetean. Dar le "uram" intr-un stil haios, de copii, fara injuraturile pe care le folosesc, la tot pasul, odraslele din ziua de azi.
Si, uite asa, cu toate ca nu prea aveam habar despre activitatea de arbitru sau tocmai din acest motiv, impreuna cu alti cinci colegi de echipa am decis sa mergem la scoala sa vedem si noi cum e. Asa, din pura curiozitate. Nu stiam eu ca peste ani voi ajunge sa arbitrez pe stadioane pe care le vedeam doar la televizor sau ca voi ajunge sa dau mana cu personalitati ale fotbalului romanesc, cu fotbalisti pe care-i consideram idoli in copilarie, atunci cand strangeam "surprize", cu ei, de la gumele de mestecat "CinCin" sau "Ulker".
Imi amintesc ca, in acea perioada, presedinte al Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova era domnul doctor Emil Vlaiculescu, parintele arbitrajului prahovean, un om de care, peste ani, avea sa ma lege o relatie extraordinar de frumoasa, o relatie asemanatoare cu aceea pe care o aveam cu bunicul meu. Alaturi de dansul, in conducerea CJA Prahova se mai afla si George Andrei, cel caruia, mai tarziu, Domnul Doctor i-a predat stafeta de presedinte al arbitrilor prahoveni, dar si nea Paul Rosala si nea Nelutu Andreoiu, doi oameni cu care am avut onoarea sa devin coleg in actuala structura a Biroului Comisiei Judetene.
Multe s-au intamplat in acesti 16 ani de arbitraj, 16 ani care inseamna, practic, jumatate din viata mea. Abia acum realizez, in timp ce scriu aceste randuri, ca, deja, balanta incepe sa incline spre aceasta activitate, careia i-am dedicat cei mai frumosi ani ai adolescentei si tineretii mele. Dar, ajunge pentru azi, nu vreau sa ma apuce nostalgia... mai avem destul timp pentru povesti.

luni, 1 martie 2010

De ce un blog despre scoala de arbitri?

Din mai multe motive, dar, in primul rand din dragoste pentru fotbal, in general, si pentru arbitraj, in special. M-am gandit mult inainte de a porni pe acest drum si asta pentru ca au fost destui cei care mi-au zis ca n-am ce face, ca ma leg la cap fara sa ma doara. Stiu ca-mi asum anumite riscuri, fiind, printre altele, si arbitru activ, dar sunt obisnuit. Pana la urma chiar viata in sine este un risc... mai ales in Romania.
Ideea acestui blog mi-a venit inca de anul trecut, iar prin toamna am facut primul pas, acela de a-l crea. Numai ca timpul, care e dusmanul numarul 1 al meu, nu mi-a permis sa incep postarile. Nici acum nu stau foarte bine cu orele libere, dar am zis ca trebuie sa incep odata!
Scopul acestui blog este de a populariza arbitrajul in randul tinerilor, de a arata si o alta fata a acestei activitati atat de hulita in Romania ultimilor ani. Unii vor rade, cu siguranta, mai ales ca atunci cand spui ca esti arbitru, in Romania, prima intrebare este "cat castigi?" ... si nu neaparat din barem! Ca asa-i la noi, suspiciunea a devenit o caracteristica nationala. Nu intereseaza pe nimeni faptul ca cei pusi sa judece sunt si ei oameni si pot gresi. In Romania, pentru arbitri nu functioneaza prezumtia de nevinovatie. Nu, ei sunt vinovati inca din momentul in care au decis sa devina arbitri! Sunt constient ca nu voi schimba eu lumea cu blogul meu, si nici nu mi-am propus asta, dar m-as bucura daca macar cativa dintre cei ce vor urmari postarile mele se vor gandi de cateva ori inainte de a mai injura un arbitru.
"Scoala De Arbitri" se adreseaza, in special, prahovenilor si asta pentru ca voi vorbi mai mult despre arbitrii din judetul "aurului negru", dar, in acelasi timp, poate veni si in ajutorul copiilor din alte judete care si-ar dori sa inceapa acesta activitate si nu stiu cui sa se adreseze. De asemenea, sper ca acest blog va fi util tuturor celor care vor sa faca ceva pentru dezvoltarea arbitrajului romanesc, celor care vor sa dea inapoi o parte din ceea ce le-a oferit, de-a lungul timpului, aceasta frumoasa si ingrata activitate. Consider ca este de datoria noastra, a celor implicati in acest fenomen, sa ne luptam pentru schimbarea imaginii arbitrului roman. Sunt deschis oricarei colaborari cu cei implicati in organizarea scolilor de arbitri, in formarea si perfectionarea tinerilor cavaleri ai fluierului.Totodata, astept de la arbitri idei noi, idei care pot duce la imbunatatirea activitatii, tinand cont si de conditiile de la nivel de judet. De asemenea voi fi deschis tuturor comentariilor, chiar si critice, celor care au ceva de spus intr-un limbaj civilizat, fara cuvinte "jignitoare, injurioase sau grosolane", ca sa folosesc termeni de regulament. Asta-i regula jocului, pe care imi permit sa o impun, pentru ca blogul acesta este "terenul meu de joc", iar, aici, "legile" sunt facute de mine!