"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

marți, 17 ianuarie 2012

EXCLUSIV | Interviu cu Bibiana Steinhaus, arbitrul finalei CM 2011: “Arbitrajul este un permanent proces de invatare”


Bibiana Steinhaus (foto: welt.de)
ScoalaDeArbitri are onoarea de a va prezenta, in exclusivitate, un interviu special realizat cu Bibiana Steinhaus, cea care a condus finala ultimului Campionat Mondial de fotbal feminin - disputat anul trecut in Germania. Tara in care a fost desemnata numarul unu,  incepand cu sezonul 2006-2007, si in care a devenit prima femeie-arbitru din fotbalul profesionist. Pasul catre 2.Bundesliga l-a facut in 2007. Si n-ar fi de mirare, daca ar mai face un pas - catre elita fotbalului din tara lui Beckenbauer.

Desi la doar 32 de ani are un palmares impresionant, tanara nemtoaica spune ca nu ii este dificil sa se motiveze in continuare. Pentru ea este important sa arate “cea mai buna performanta” la fiecare partida pe care o oficiaza. Supranumita si “Prima Doamna” a arbitrajului din Germania, Bibiana Steinhaus este de profesie ofiter de politie.

Dar aflati mai multe despre ea si despre  modul sau de a gandi, din interviul pe care l-a oferit cu amabilitate blogului nostru.


Iti mai amintesti cum a inceput cariera ta in arbitraj? Ce te-a determinat sa urmezi aceasta cale? 
Pasiunea mea pentru fotbal a aparut mai intai ca jucatoare, inainte de a incepe o cariera in arbitraj. Ca sa fiu sincera nu am fost foarte buna la joc, insa am iubit fotbalul. Tatal meu a fost, de asemenea, arbitru, el inspirandu-ma sa-i urmez pasii.

Ce calitati sunt necesare pentru a deveni un bun arbitru?
Sunt anumite atribute care te fac un bun arbitru. Vorbind din propria mea experienta, mai intai cred ca trebuie sa fii un bun coechipier (in brigada) si sa muncesti mult pentru a construi o echipa etica, cu fiecare ocazie. Alte calitati: a fi consecvent in joc, a folosi diferite forme de comunicare pentru a preintampina si rezolva diverse situatii. A avea un caracter puternic, curat si onest, a cunoaste bine jocul si a-i “simti” pe cei implicati in el.

Ce parere ai despre faptul ca, pe stadioanele din Romania, de multe ori, fetele-arbitri sunt trimise “la cratita”?
Nu-mi place cand, referitor la arbitraj, oamenii nu aplica regula fairplay-ului atat pe teren cat si in afara lui.

Dupa Finala CM 2011: Japonia - SUA 2-2 (3-1 dupa loviturile de departajare). Photo by J.Pollex & M. Rose/GettyImage. De la stanga: Jenny Palmqvist, Maria Luisa Villa Gutierrez, Marina Wozniak , Bibiana Steinhaus si Katrin Rafalski

La doar 32 de ani ai un palmares impresionant. Esti prima femeie care a ajuns sa oficieze in liga profesionista a barbatilor - 2.Bundesliga. In ultimele cinci sezoane ai fost desemnata cel mai bun arbitru (femeie) din tara ta. In vara ai condus Finala Campionatului Mondial Feminin, iar exemplele pot continua. Cum vei reusesti sa te mai motivezi pe viitor?
Nu e dificil pentru mine sa ma motivez pentru viitoarele meciuri, pentru ca vreau sa arat cea mai buna performanta in fiecare partida. In special, in acest sezon sunt foarte multe jocuri interesante in ligile din Germania si este o bucurie sa iau parte la ele.

Ce-ti place cel mai mult in activitatea de arbitraj?
Este un intreg pachet. Inveti si dobandesti informatii. Inveti sa aplici informatiile dobandite. Dezvolti abilitati de a gestiona jucatorii si antrenorii, avand curajul de a lua decizii si a le "vinde". Inveti sa faci fata presiunii fiecarui meci si sa-l “tii in mina”. Accepti ca o sa iei si decizii gresite, dar trebuie sa le “parchezi” si sa le intorci intr-o maniera pozitiva. Arbitrajul este un permanent proces de invatare.

Transmite-le, te rog, un mesaj celor care urmaresc “ScoalaDeArbitri” si fetelor-arbitri din Romania?
Bucurati-va de fiecare moment al carierei de arbitru. Nu uitati insa niciodata ca exista si multe alte lucruri in viata decat fotbalul. Fiti voi insiva si niciodata nu decideti contrar intuitiei voastre. Primul gand este in mod normal cel mai corect!


Foto: DAPD/Nigel Treblin
PROFIL

Nume: Steinhaus
Prenume: Bibiana
Nationalitate: Germana
Specializare: Arbitru
Data nasterii: 24.03.1979
Domiciliu: Hanovra / Saxonia Inferioara      
Profesie: Ofiter de politie
Stare civila: Necasatorita
Inaltime: 1.81 m
Greutate: 73 kg
Arbitru DFB: din 1999
Arbitru FIFA: din 2005
In 2.Bundesliga: din 2007

Palmares:
Arbitrul anului in Germania (femei): 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11
Finala Cupei Germaniei (femei, 2003), Finala Campionatului Mondial Feminin - Germania 2011
Participari la: Cupa Mondiala - U20 din Chile 2008 si Germania 2010, Euro 2009 - Finlanda (senioare)

Hobby-uri: Sportul, lectura, calatoriile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu