"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

joi, 4 octombrie 2012

Probleme mari in Elvetia: patru arbitri de top se vor retrage

Daniel Wermelinger (foto: wikipedia)

Patru dintre cei 12 arbitri de top ai Elvetiei au anuntat ca se vor retrage, la sfarsitul lui 2012, desi mai aveau dreptul sa oficieze multi ani de aici inainte. Este vorba despre Daniel Wermelinger (41 ani), Cyril Zimmermann (36 ani), Ludovic Gremaud (32 ani) si Damien Carrel (30 ani).

Conform blogului “Refereeing World”, care citeaza publicatia “Der Sonntag”, s-a ajuns la aceasta situatie critica din cauza problemelor de care se lovesc arbitrii in “Tara Cantoanelor” si felului in care acestia sunt tratati. Lipsa de respect, baremuri mici, pedepse reduse pentru cei care-i jignesc si prea putine masuri pentru imbunatatirea activitatii.

“1150 de franci - si denumirea de “porc negru” - aceasta este ceea ce primeste un arbitru de top elvetian. In prezent suntem saraci ", spune Daniel Wermelinger.

Desi acest an a fost cel mai important din cariera sa - a arbitrat finala Cupei -, Wermelinger este hotarat sa renunte la fotbal si sa se dedice doar familiei si serviciului.

La randul sau, Damien Carrel spune: "Se asteapta sa avem o atitudine profesionista, dar conditiile sunt de amatori".

"Eu nu vad nicio perspectiva. Este  nevoie de un nou inceput”, declara si Cyril Zimmermann.

Si Ludovic Gremaud este suparat. Desi initial jucatorii Pergl si Yakin, de la Bellinzona, fusesera suspendati pentru insultarea arbitrului, acesta a constatat ca respectiva suspendare a fost anulata de catre presedintele Comisiei de Apel.

Damien Carrel aminteste si de cazul lui Jahovic. Respectivul jucator “a fost suspendat pentru 10 partide, deoarece, dupa meci, i-a spus arbitrului “Te voi ucide!”. Dupa recurs, pedeapsa a fost redusa la 7 etape. Suntem dezamagiti!”.

Cei de la Der Sonntag considera retragerea arbitrilor ca fiind alarmanta, deoarece cu cat scade numarul acestora, scade si caliatatea. Incercand sa gaseasca raspunsul la intrebarea “Ce este gresit?”, au ajuns la concluzia ca se face prea putin pentru a imbunatati situatia celor care impart dreptatea pe terenul de joc.
Fostul sef al arbitrilor elvetieni, Urs Meier, este si el suparat pentru faptul ca federatia nu a sustinut proiectul sau, prezentat in urma cu un an. Trei dintre cei 12 arbitri de top ar fi trebuit sa devina profesionisti, 4 semi-profesionisti, iar 5 primeau un procent de 20% din salariu. Costul suportat de federatie era de 1 milion de franci elvetieni. De asemenea, Urs Maier a prezentat si o varianta mai ieftina, de 650.000-700.000 de franci, insa proiectul nu a fost aprobat.
Arbitrajul nu se reduce doar la conducerea jocurilor, inseamna si antrenamente, cursuri, deplasari, studiu sau relatii publice. Toate necesita timp. Cel putin jumatate din concediu este consumat cu acest hobby. “Trebuie sa decidem: serviciu sau arbitraj. Arbitrajul va fi ales doar de cei care sunt idealisti convinsi.”, declara Wermelinger.

"Asociatia ar trebui sa se gandeasca serios la asta", spune Meier."Astazi, aproape nimeni nu ramane arbitru pana la varsta de 45 de ani. De asemenea, Massimo Busacca, care a fost un "nebun frumos", s-a oprit mai devreme. Daca federatia i-ar fi oferit un statut profesional, el ar fi continuat.

Actualul sef al arbitrilor elvetieni, Carlo Bertolini, spune ca doar 200.000 de franci merg la arbitraj, din cele 140 de milioane de euro, cat valoreaza contractul pe cinci ani, dintre Superliga si InfrontRingier. "Platim contributiile la asigurarile sociale pentru arbitri noi. Mai mult nu putem", declara cel care a preluat functia de la Urs Meier. Insa acest lucru nu este suficient pentru a opri declinul arbitrajului elvetian.

"In trecut, au existat perioade in care Elvetia a avut si patru arbitri in Top 30 din Europa. Astazi nu avem nici un arbitru in Top 50. Atat timp cat federatia trateaza arbitrii in acelasi mod cum sunt tratati si fermierii, situatia nu se va schimba”, a mai spus Urs Meier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu