Voi incerca, pe parcursul mai multor articole, sa prezint o parte din istoria Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova si a scolii prahovene de arbitri, incepand cu anul 1968 si pana in prezent. Nu am cum sa "vorbesc" despre toata activitatea, desi mi-as fi dorit, pentru ca, in primul rand, nu a scris nimeni o astfel de istorie, iar in al doilea rand, de-a lungul timpului, s-au pierdut o serie de documente.
Asa cum spuneam in "Apel la istorie", un mare ajutor, in demersul meu, il am din partea colegului Razvan Fratila, secretar al CJA, de la inceputul acestui an. Fost arbitru divizionar acesta este un foarte bun statistician fiind autorul unei lucrari impresionante, unica la nivel judetean, poate chiar si national, despre istoria fotbalului mic, cel de la sate, fotbal ce naste pasiuni nebanuite. Dupa o munca de cativa ani "Istoria Cmpionatului Judetean de Fotbal Prahova, 1968-2002, 34 de editii" a reusit sa vada lumina tiparului fiind o lucrare ce ar trebui sa se regaseasca in biblioteca oricarui prahovean implicat in fotbal si nu numai. In prezent, Razvan lucreaza la o alta istorie, cea a clubului fanion al judetului, Petrolul Ploiesti.
In episodul I acesta ne va povesti cum a aparut prima scoala prahovena de arbitri, precum si ce relata ziarul “Flamura Prahovei”, de vineri, 25 martie 1968, despre testarea fizica sustinuta de cavalerii fluierului din loturile republicane.
Prima scoala de arbitri
de Razvan Fratila
Începuturile arbitrajului prahovean se pierd în negura vremurilor confundandu-se, practic, cu începuturile arbitrajului românesc. Cum printre primele campioane ale României s-au numărat şi două echipe ploieştene (United AC - ediţia 1911/12 - şi Prahova - ediţia 1915/16), este lesne de remarcat faptul că sportul-rege era practicat pe meleaguri prahovene încă de la apariţia sa la noi în ţară. Prima şcoală de arbitri de fotbal din judeţul Prahova a fost organizată în anul 1968. Aceasta a fost de fapt urmaşa celei a regiunii Ploieşti, care din punct de vedere al organizării administrative cuprindea actualul judeţ Prahova şi o parte din actualele judeţe Buzău şi Dâmboviţa. Conform Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 1116/15 februarie 1968, oficializată prin Legea cu privire la organizarea administrativă a teritoriului României, nou înfiinţatul judeţ Prahova avea 1 municipiu, 13 oraşe şi 75 de comune.
Colegiul Regional de Arbitri Ploieşti avea la 1 ianuarie 1968 un număr de 15 arbitri divizionari: 10 din municipiul Ploieşti, câte 2 din oraşele Câmpina şi, respectiv, Buzău şi unul din oraşul Moreni. Activitatea colegiului era coordonată de Biroul Colegiului Regional, care avea următoarea componenţă: dr. Emil Vlaiculescu - preşedinte, Ion Chiriţă, Vasile Gligorescu, Alexandru Ionescu, Vasile Neacşu, Ion Cristescu şi Traian Stoenescu - membri. Nu întâmplător am amintit de Colegiul Regional de Arbitri Ploieşti, pentru că una din preocupările sale primordiale în domeniu era formarea de noi arbitri. Aşa se face că acest for este principalul iniţiator al celei dintâi şcoli de arbitri din judeţul Prahova, care şi-a deschis cursurile în luna martie 1968 la sediul CJEFS (Consiliului Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport) din Ploieşti. Pentru candidaţii primei promoţii a şcolii judeţene de arbitri, condiţiile de participare prevedeau în premieră ca: solicitanţii să fi practicat sau să practice, obligatoriu, fotbalul ca jucători legitimaţi într-o echipă înscrisă în campionat, indiferent de categoria valorică, să aibă vârsta minimă de 23 ani şi maximă de 35 ani. Pentru a fi admişi la cursuri, candidaţii trebuiau să treacă următoarele probe: controlul medical, probe atletice de 100 m plat, săritura în lungime şi 800 m plat, proba teoretică orală, din Regulamentul jocului de fotbal.
Arbitrii în activitate din loturile republicane erau supuşi unei testări anuale, care în anul 1968 s-a desfăşurat pe data de 20 februarie, despre care presa vremii a relatat următoarele:
“În faţa unui număr impresionant de 'amatori de fotbal', a delegatului federal I. Bărbulescu, a consilierului tehnic local Traian Stoenescu şi a unor profesori de specialitate, lotul republican de arbitri de fotbal şi-a dat normele de control, înaintea începerii activităţii fotbalistice. Au fost prezenţi la 'start': dr. Emil Vlaiculescu, Vasile Gligorescu, Nicolae Cursaru, Petre Maliţa, Mihai Moraru, Nicolae Moroianu, Vasile Neacşu, Emil Păunescu, Constantin Dragu, Mihai Vasiliu, toţi din Ploieşti, Nicolae Stoicescu (Buzău), respectiv, din Câmpina, Ştefan Mărgineanu şi Gheorghe Comănescu. Au lipsit Gheorghe Botescu (Moreni) şi I. Căpăţână (Buzău). Probele obligatorii, la care au fost 'supuşi' cavalerii fluierului au fost patru alergări pe 25 m, 80 m şi o probă de fond, pe distanţa de 1.200 m. La probele de 'mini viteză' s-au remarcat Moraru, Mărgineanu, Neacşu şi Moroianu. La proba de 80 m plat victoria a fost obţinută de Mihai Vasiliu, ceea ce a constituit o surpriză, iar la proba de fond, primele trei locuri au fost ocupate de Moraru, Neacşu şi Moroianu. Cei care au asistat la aceste probe şi-au dat seama că arbitrii doresc ca în noul sezon ce se apropie să se 'descurce' cît mai bine, iar la jocurile pe care le vor arbitra, să aducă o contribuţie cît mai substanţială, la nivelul calitativ al partidelor pe care le vor conduce.” (ziarul “Flamura Prahovei”, vineri 25 martie 1968).