"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 30 iunie 2010

Barfe… prahovene

In urma cu trei ani, cand am fost cooptat in Biroul Comisiei Judetene a Arbitrilor, condusa de catre asistentul FIFA Cristian Nica, cel mai bun produs al arbitrajului prahovean din toate timpurile, chit ca aceasta titulatura nu le place multora, am acceptat cu o singura conditie: “Vin doar daca mi se ofera posibilitatea de a munci, de a face ceva pentru arbitri. Eu de decor nu vin, n-am nevoie de functii!”. Din fericire, si dorinta lui Cristi era aceeasi: de a munci. Si, impreuna cu ceilalti colegi, ne-am apucat de treaba, asa cum am considerat noi mai bine, iar asta in conditiile in care numirea noii conduceri s-a facut cu foarte putin timp inaintea inceperii campionatului. Nu vreau sa-mi amintesc, acum, cate probleme am intampinat la inceput si, mai ales, pe parcurs, de piedicile care ni s-au pus ori de conditiile in care ne-am desfasurat activitatea. Am trecut peste toate, incercand sa schimbam mentalitati si perceptia oamenilor fata de cavalerii fluierului, sa-i facem sa inteleaga pe iubitorii fotbalului ca nu suntem dusmanii lor, dupa cum incercau cate unii sa le sugereze. Am compensat lipsa de experienta de atunci cu elanul tineresc si cu dorinta de a face pentru colegi ceea ce altii n-au facut pentru noi! Am incercat sa cream o noua imagine a comisiei, sa oferim mai multa transparenta, avand o deschidere fata de presa cum nu a mai fost vreodata. Daca gresesc, ii astept pe cei din presa locala sa ma contrazica!
Ca purtator de cuvant al CJA Prahova, relatia cu mass-media a fost responsabilitatea mea. Cat de bine m-am achitat ii las pe altii sa vorbeasca. Eu spun doar ca am inteles rolul presei si am apreciat munca ziaristilor, incercand o colaborare corecta, fara favorizarea unuia sau altuia. Totodata am recunoscut ajutorul pe care presa ni l-a acordat in demersul nostru de a schimba imaginea arbitrajului prahovean. Si, daca stau bine sa ma gandesc, cred ca ne-a fost singurul aliat in toata acesta perioada! Fapt pentru care le multumesc, din nou, reprezentantilor presei locale.
Nu m-am asteptat si nu am cerut sa apara numai articole favorabile noua, au fost si destule nefavorabile, unele cu care poate ca nu am fost de acord, dar am mers mai departe, fara a ma supara pe cei care le-au scris. Recunosc ca am facut si greseli de-a lungul timpului, dar macar putem dormi linistiti ca nu au fost intentionate. Ceea ce nu stiu cati dintre contestatarii nostri o pot face! Traim intr-un judet mare, dar intr-un fotbal mic, in interiorul caruia ne cam cunoastem unii cu altii! De altfel si cu cei din presa sportiva pot spune ca ma stiu de foarte multi ani… Am fost neplacut surprins, luni, de barfa aparuta in ziarul “Prahova”, la rubrica “Din culise”, care suna exact asa: “Sezonul plin de scandaluri la nivelul arbitrajului din fotbalul judetean ar puea sa duca la schimbarea lui Cristi Nica din fruntea Comisiei Judetene a Arbitrilor. Nefiind pe placul "unora" dintre cei implicati in activitatea fotbalistica din judet, Nica ar urma- dupa unele surse- sa fie inlocuit din functie cu Marian Deaconu, cel care a mai fost , in trecut, la timona arbitrajului prahovean.”. A se intelege ca nu am fost surprins de aparitia acestei barfe, mai ales ca nu e prima la adresa arbitrilor, in ultimul timp, si nu as fi comentat-o, daca nu as fi considerat-o cel putin deplasata. Si poate ca si asa nu faceam niciun comentariu pe blogul meu, daca nu eram asaltat, zilele acestea, de telefoanele si mesajele arbitrilor, dezorientati si ei de toate aceste aparitii “editoriale”. Personal, nu m-a deranjat partea cu incercarea de schimbare a lui Cristi, m-am obisnuit cu astfel de… zvonuri, plus ca am pretentia ca nu sunt venit “cu pluta” in fotbalul asta. Ca Nica ar putea fi schimbat, “nefiind pe placul "unora" dintre cei implicati in activitatea fotbalistica din judet”, este una, dar sa spui ca aceasta schimbare ar putea veni ca urmare a sezonului “plin de scandaluri la nivelul arbitrajului din fotbalul judetean” mi se pare foarte… ciudat! Asta m-a deranjat si dezamagit, in acelasi timp, pentru ca, din punctul meu de vedere, este o inventie. Sau sa fie o scapare a celui care ne-a confundat cu altii, mutand scandalurile lor in ograda noastra?! Pentru ca, daca bataile primite de arbitri din partea huliganilor, indiferent ca au fost la Liga A Prahova sau, si mai grav, la copii si juniori, inseamna ca scandalurile au fost in arbitraj, atunci imi cer scuze! S-ar putea sa nu inteleg eu ce se intampla in fotbalul prahovean!

Ca sa ma refer doar la retur, intr-adevar, au fost foarte multe jocuri in care arbitrii au fost batuti. In numai doua saptamani, trei arbitri divizionari au fost loviti: Caunei si Amoraritei, pe terenuri de la Liga A (!!!), iar Pascu, la un meci de Liga B. Apoi au fost loviti Ene si Ofrim, la meciuri de copii, culmea, tocmai de catre “domnii” profesori care au rolul de a educa viitorii fotbalisti! Sa mai continui? Sunt prea multe, asa ca inchei cu Marinica, adica cel calcat in picioare de catre… jucatorii echipei Tricolor Varnita - exclusa si apoi reprimita in campionat (!!!) -, printre care se afla si un jandarm! Mai precis - primul om al legii care bate un jucator, in fotbalul prahovean! Dar nu a trecut mult de la aceasta premiera, pentru ca, in ultima etapa, s-a mai gasit unul, un politist de data aceasta, care l-a lovit pe Iosif!!! Daca acestea sunt motivele pentru care se spune ca scandalurile au fost in arbitraj, eu nu mai comentez absolut nimic! Ah, ca se incearca inventarea sau producerea de scandaluri e alta discutie… Daca se doreste scandal, din pacate, s-ar putea sa se si reuseasca, pentru ca sunt foarte multi cei care vor sa renunte la activitate, daca este indepartat Cristi Nica, mult mai multi decat cei care vor sa renunte din cauza batailor incasate la jocurile din campionatul judetean! Sa fiu sincer, m-a cam surprins si pe mine amploarea reactiilor, dar - probabil - s-au cam saturat si arbitrii sa mai fie “sacii de box” ai tutoror cretinilor de huligani sau sa fie tratati precum ultimii oameni! O spun cu toata responsabilitatea, nu ca pe un zvon!

Si, totusi, nu inteleg de ce tin unii, atat de mult, sa ajunga in niste functii neretribuite, care iti aduc batai de cap, iti ocupa timpul liber si nu-ti ofera decat satisfactii… de suflet! E ciudat cum ii apuca, brusc, dorinta de a face munca patriotica! Sa iubeasca atat de mult arbitrajul, incat sa fie dispusi sa nu primeasca niciun ban pentru efortul depus, ba, mai mult, sa aduca si de acasa?! Sa-si iroseasca ei timpul cu niste copii, care… “sunt atat de slabi incat habar n-au de arbitraj” si care nu se vor ridica niciodata la valoarea acestora, pentru ca “nu au cum sa-i depaseasca vreodata”, deoarece ei au fost ”unici”?! Asta in ciuda a ceea ce incercam noi sa le insuflam! Pana la urma, cine suntem noi sa blocam… drumul celor care doresc (prea) binele arbitrajului prahovean?! Chiar asa, ce tupeu avem!

14 comentarii:

  1. Ma numesc Stan Andrei si fac parte din Subcomisia judeteana de arbitri din Oltenita, jud Calarasi.....Vreau sa va spun ca va apreciez si astept cu mare interes fiercare articol , publicat pe acest blog....Multa bafta in sezonul urmator ....cu respect din partea C.j.A Calarasi

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru "ANDREY": Ma bucur sa te cunosc si-ti multumesc pentru aprecieri! Sper sa nu mai fiu nevoit sa scriu despre bataile pe care le sufera arbitri pentru ca scopul meu este cu totul altul... de a promova arbitrajul in randul tinerilor. Multa bafta, tie si colegilor de la Calarasi, in urmatorul sezon!
    PS: Avem si noi un Andrei Stan la Ploiesti. A devenit arbitru in primavara acestui an.

    RăspundețiȘtergere
  3. Placerea este de partea mea si app de scandaluri: peste tot exista aceste huliganisme....tot ce conteaza este ca arbitri sa-si faca datoria cat mai bine ....si sa continue aceasta activitate , DESI ACEST ANDE CRIZA , "LOVESTE" DIN GREU ....ACEST SPORT NUMIT FOTBAL...Eu am sustinut examen pt cat. 1 ,in primavara acestui an....examen promovat cu "brio"(nota :9,02) Mi-ar face placere ca intr-una din pauzele inter-sezonale....sa avem parte de activitati comune ...exemplul cel mai bun ar fi un joc de fotbal amical....avand scop bine tintit : SCHIMB DE EXPERIENTA, SOCIALIZARE INTRE ARBITRI SI DE CE NU .... O BUNA COLABORARE PE VIITOR INTRE AJF-URI....CU RESPECT : STAN ANDREI

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru "ANDREY": Felicitari pentru Categoria I si pentru nota! In privinta huliganilor, ei exista tocmai pentru ca nu s-au luat, la timp, masurile care sa-i tina departe de acest sport. E mult de discutat pe tema aceasta, desi lucrurile ar fi foarte simple... Si eu le-am spus mereu colegilor ca trebuie sa ne facem cat mai bine datoria pentru a nu avea nimeni ce sa ne reproseze. Ce sa le mai spun, insa, arbitrilor cu 15 ani de experienta, unii dintre ei divizionari, care vin si zic ca le e teama sa mai mearga la jocuri? Si asta din cauza batailor tot mai dese... Putem organiza o intalnire intre arbitri. Noi am mai avut astfel de intalniri cu colegii din Bucuresti, Brasov si au fost foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut , sunt Adrian , fac parte de putin timp din arbitrajul Prahovean , nu am apucat sa il cunosc foarte bine pe Cristi Nica , il vad la antrenamente si la sedinta , ce pot sa spun din putinul timp petrecut alaturi de el este ca la antrenamente este un om serios , un adevarat sportiv de performanta , care isi face treaba de la inceputul antrenamentului pana la sfarsitul lui , nu sta sa dea indicatii , alearga cu noi , face incalzirea cu noi , si restul exercitiilor specifice alaturi de noi , nu ai cum sa ii zici lui Nica ca nu mai poti sau sa te feresti de antrenament , pentru ca el face exact ce faci si tu , iar tu esti mai tanar ar trebui sa poti mai mult , in plus are darul de a educa " vorbiti cu apelativul (Domnule Jucator!) ". La sedinte ne stie aproape pe toti dupa nume , ma bucura mult ca nu este arogant , te sfatuieste ce si cum ar face el , nu t contrazice , iti explica , si cel mai important este omul pe care toata lumea il stie ca face pare dintr-o brigada de arbitrii corecti alaturi de Onita si Tudor . Nu stiu cum este in alte judete , dar nu ai cum sa nu incerci sa fi un arbitru corect si sa nu iti dai toata silinta cand il ai p Nica seful comisiei . Nu sunt pupincurist , nu vreau nici o favoare pt acest comentariu si nici nu as accepta eu asa ceva , este ceea ce am vazut eu cu ochii mei si ce am auzit de la Nica .
    Despre Huliganii din fotbal , ar trebui luate masuri mult mai aspre atat pt a incepe meciul de fotbal cat si privind securitatea arbitrilor pe teren si in afara lui . Amenzi mari pana la excluderea clublui din campionat pt astfel de comportamente. Greselile de arbitraj , la fele ca cele ale jucatorilor sunt omenesti , si eu am facut greseli si cei din teren faceau greseli , trebuie sa invatam sa le toleram si sa gresim din ce in ce mai putin , oricum suntem oameni...Nu putem face nimic p lume fara greseli .. Important este ca nu sunt intentionate ..

    RăspundețiȘtergere
  6. Emotionante comentarii. Curand, am sa va explic pe blogul meu de ce nu se doreste ca astfel de arbitri sa prolifereze in fotbalul judetean. Solidaritatea arbitrilor ma emotioneaza din nou. Iar cand stiu ca Vali Istudor, mai intai, apoi Cristi Nica si Ionut Borcan au schimbat perceptia, in bine, in ultimii trei-patru ani, fata de arbitrajul prahovean, nu pot decat sa sper. Dar speranta depinde, din pacate, de cum percuteaza oamenii de mai sus de ei. Stiti dv cine sunt ei si ce vor, de fapt...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pt dl Ionut Borcan : Intradevar aveti perfecta dreptate in ceea ce ati subliniat mai sus...insa ,cu tot respectul si stima pe care v-o port , vreau sa va complectez( cu scz de rigoare)...Aceste huliganisme au pornit odata cu "delasarea" arbitrilor....cu alte cuvinte s-a ajuns aici ,datorita faptului ca , arbitri cu experienta au "lasat linia regulamentului sub 0" , iar acum este greu sa-i spui unui jucator de 32-33 de ani sa poarte aparatori , cand el a fost lasat sa joace asa (fara), de la juniorat pana acum, in prezent ....Consider ca exista un moment "0" si acela poate fi oricand....jucatorului de fotbal , ii trebuie aratat "directia" sau "drumul" pe care trebuie sa mearga , daca vrea sa participe la un joc de fotbal oficial...inca de la juniorat....Problema initial pleaca de la acesti arbitri , care nu au "coloana vertebrala"....care in loc sa merga la un joc si sa impuna regulamentul...sunt "delasatori"...si merg la jocuri probabil pt baremul de joc....nimic mai mult !!! Vb dumneavoastra, "sunt multe de zis pe acest subiect delicat ".....fiecare avand ceva de spus , fiecare avand o parere...probabil tocmai asta lipseste , o buna comunicare....Cu respect Stan Andrei

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru "ANDREY": Nu trebuie sa te scuzi pentru ca ai o alta parere! Eu ti-o respect chiar daca nu sunt in toatalitate de acord cu ea. Crede-ma ca dupa 16 ani de arbitraj am reusit sa-mi fac o idee despre cauzele care au dus la inmultirea scandalurilor din fotbalul mic. Pentru ca aici nu este vorba doar despre lovirea arbitrilor. Fenomenul este mult mai complex, dar prefer sa ma opresc cu comentariile, deocamdata... Avem si noi greselile noastre, insa, in niciun caz, nu putem fi facuti responsabili de starea actuala a lucrurilor! In privinta evolutiei jucatorilor, de la stadiul de juniori la cel de seniori, principalii responsabili sunt antrenorii acestora. Dar, din pacate, sunt foarte multi cei care habar n-au de rolul lor de educatori. Pentru ca totul pleaca de la educatie! Daca ai citit cu atentie articolul ai observat si exempele pe care le-am dat cu cei doi arbitri loviti, la jocuri de copii, culmea, de catre "domnii" profesori! Altceva lipseste, nu comunicarea...

    RăspundețiȘtergere
  9. Razvan Fratila2 iulie 2010 la 08:54

    Eu cred ca un element important care trebuie luat in calcul, pentru a putea (macar) sa scada numarul scandalurilor de pe terenurile fotbalului de nivel judetean ar fi acela al prelucrarii legilor jocului. Incepand (in primul rand) de la nivelul juniorilor si continuand apoi la nivelul seniorilor si de ce nu al staff-urilor tehnice si administrative. Decat sa fie preocupati de vanarea greselilor de arbitraj, antrenorii, delegatii sau conducatorii echipelor ar putea sa tina lectii teoretice propriilor jucatori despre legile jocului, aplicarea acestora si noile prevederi aparute in materie. Ar fi un mare pas inainte spre notiunea de respect si fair-play.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut Ionut,
    Imi permit sa-ti spun asa pentru ca de cand este Cristi Nica presedinte al CJA Prahova, atat el cat si tu si Vali si Mihai a-ti incercat (si eu cred ca va reusit) sa fiti fratii nostrii mai mari. Nu ati avut niciodata atitudinea de sefi ai arbitrilor si acest lucru s-a vazut prin rezultatele bune care s-au obtinut.
    Cine a uitat isi poate aduce aminte ca anul 2009 a fost un an foarte bun pentru arbitrajul prahovean deoarece au promovat 3 arbitrii in esaloanele superioare, din care 2 la nivelul Ligii a 2-a!
    Am vaga impresie ca acest zvon a fost comandat, daca nu chiar "platit" (ceea ce este mai grav), de principalul vostru contestatar. Se stie el cine. A fost arbitru si se numeste Silviu...
    Sunt arbitru din 2003 si am intalnit 3 persoane in fruntea comisie de arbitrii: dl. Marian Deaconu, dl. George Andrei si Cristian Nica.
    Cu tot respectul pe care il port dl. Marian Deaconu ( pe care mi-ar placea sa-l am la cat mai multe meciuri in calitate de observator pentru sfaturile pe care le poti primi de la dansul) el a fost cel mai indepartat de arbitrii dintre cei 3 pe care i-am enumarat mai sus. Nu spun ca nu a facut si dansul lucruri bune, insa nu a fost deschis catre arbitrii si parareile noastre.
    Deci, inlocuirea lui Cristi su Marian Deaconu ar fi un mare regres pentru arbitrajul prahovean.

    Sper ca presedintele CJA Prahova, dl. Cristian Nica, sa aiba puterea sa treaca peste toate aceste zvonuri si sa ramana in continoare fratele mai mare al arbitrilor prahoveni.

    Cu respect,
    Valentin Zanfir

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru "Razvan Fratila": Si eu cred ca necunoasterea regulamentului duce de multe ori la incidente, dar, din pacate, si mai multe incidente apar din cauza rautatii oamenilor si a lipsei lor de educatie. Pentru ca, dupa cum stii, pe foarte multi dintre cei implicati in fotbalul mic ii intereseaza doar rezultatul, nu conteaza cum il obtin. Crezi ca mai este nevoie sa le spunem oamenilor ca pentru lovirea sau scuiparea unui adversar se acorda cartonas rosu? Desi cunosc acest lucru tot sar la bataie, inainte sau dupa ce sunt eliminati. Ar fi bine ca antrenorii sa constientizeze ca au rolul de educatori, in special la echipele de copii. Dar ce ne facem cu acei "profesori" care au ei insisi carente de educatie? Ca sa nu mai vorbesc despre cele de regulament... De prin 2008-2009 am tot propus sa mergem la echipe pentru a prelucra Legile Jocului, dar... cine a trebuit sa faca pasul urmator l-a facut doar la nivel declarativ!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru "Valentin Zanfir": Ma bucura daca aceasta este perceptia voastra despre noi, de "frati mai mari". "Sefia" este o boala grea in Romania, dar ea tine si de caracterul fiecaruia. Diferenta intre noi si altii este ca nu am tinut niciodata sa devenim "sefi", nu am vanat postul nimanui. Stiti si voi cum am ajuns sa conducem Comisia, practic dintr-o intamplare.
    Anul trecut a fost unul bun pentru CJA, mai ales ca promovarea a 2 prahoveni in Liga a II-a a venit dupa o pauza de 5 ani in care niciun coleg de-al nostru nu mai ajunsese in acest esalon! Eu zic ca suntem pe drumul cel bun si cu ajutorul vostru vom reusi sa devenim o adevarata familie. Pentru ca de aici pleaca toate...
    In privinta zvonurilor... sa zicem ca nu stiu cine le lanseaza, dar refuz sa cred ca ar fi "platite". Consider ca te-ai grabit cu aceasta "impresie".

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Ionut,

    Nu stiu cine este acest Marian Deaconu ca persoana dar am inteles ca e o persoana de fier, dar din cate imi aduc eu aminte era arbitru de casa al echipei Dinamo. De cate ori arbitra el acolo,Dinamo castiga meciurile pe care le disputa. Oricum este posibil sa fie doar o coincidenta.

    Chestia cu stirile ”culisate” ale ziarului Prahova... din cate stiu eu si cam ceea ce am urmarit eu, cam tot ceea ce s-a scris acolo in proportie de 90 la suta s-au cam adeverit.

    Deci voi nu sunteti pe placul lui Crangasu probabil pentru simplul fapt ca nu sunteti ascultatori cu probabil ar fi domnul Deaconu daca ar fi pus in functie iar probabil sub conducerea lui arbitrii ar fi redusi la tacere.

    Vom vedea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru "SportulPh": Poate ca barfa referitoare la arbitri face parte din procentul de 10% al celor... ratate! Din ce stiu eu, domnul Deaconu a avut tot timpul relatii foarte bune cu Cristi si refuz sa cred ca s-ar afla in spatele unui eventual complot impotriva acestuia. Ar fi prea urat! Si inca ceva... daca arbitrezi o echipa de cateva ori si aceasta castiga mereu nu inseamna ca ai fi "arbitru de casa", cum spui tu!

    RăspundețiȘtergere