vineri, 9 septembrie 2011

Toleranta zero in cazul atacurilor imprudente sau brutale/ Vezi ultimele instructiuni UEFA

Cu prilejul “Intalnirii de vara a Arbitrilor de Top UEFA”, care a avut loc in perioada 29-31 august, la Nyon (Elvetia), participantilor li s-au transmis o serie de instructiuni si directive din partea forului european.

Asa cum ati putut afla dupa blogul nostru, la aceast curs au fost prezenti si patru centrali romani: Ovidiu Hategan, Cristian Balaj, Alexandru Tudor si Alexandru Deaconu.


Printr-un comunicat semnat de catre presedintele Vasile Avram si postat pe situl CCA,  “Comisia Centrala a Arbitrilor le cere tuturor observatorilor de arbitri sa ia la cunostinta aceste informatii si sa confere o atentie speciala pentru ca aceste instructiuni si recomandari sa fie aplicate in mod uniform si consistent.”

Vedeti mai jos despre ce este vorba.

Hartuirea/Protestele in grup la adresa arbitrilor: Cand jucatorii se fac vinovati de hartuirea/inconjurarea arbitrului si protesteaza, sau incearca sa influenteze deciziile arbitrilor (exp: solicitarea sanctionarii adversarului sau eliminarea acestuia), atunci cel putin un jucator trebuie avertizat (in mod normal cel mai activ sau agresiv). Deasemenea, orice jucator care alearga de la o distanta mare catre arbitri pentru a protesta trebuie deasemenea avertizat.

Exagerarea contactelor fizice: Arbitrii au fost informati sa tina cont in mod special de jucatorii care exagereaza contactele fizice cu scopul ca adversarul sa fie sanctionat cu cartonas galben sau rosu.

Jucarea mingii cu mana: Au fost stabilite instructiuni referitoare la situatiile in care un jucator este sanctionat pentru jucarea mingii cu mana, in timp ce mingea se deplaseaza pe directia portii in timpul unei faze de joc sau dintr-o lovitura libera, (sut pe poarta), jucatorul in cauza trebuie si avertizat. Cand un jucator este sanctionat pentru jucarea mingii cu mana in timp ce mingea traverseaza suprafata de pedeapsa, in mod normal nu este necesara si o sanctiune disciplinara, decat daca jucatorul care comite abaterea impiedica in mod clar adversarul sa castige posesia mingii sau cand opreste un atac promitator.

Protejarea jucatorilor: Arbitrilor li s-a reamintit de responsabilitatea lor de a proteja jucatorii de un joc lipsit de fair-play  si sa arate toleranta zero in cazurile unor atacuri comise din imprudenta sau cu forta excesiva/brutalitate.

Oprirea unei situatii evidente de a marca un gol: A fost stabilit si acceptat ca atunci cand portarul comite o abatere impotriva atacantului intr-o situatie de unu la unu, sanctiunea potrivita in majoritatea cazurilor va fi cartonasul rosu (doar in cazuri exceptionale cand un atacant se deplaseaza intr-o pozitie de unde este foarte putin probabil sa inscrie, poate fi sanctionat doar cu cartonas galben).

Protejarea imaginii jocului: Arbitrii au fost informati ca ar trebui sa fie constienti cand un jucator provoaca in mod deliberat arbitrul sa-l sanctioneze cu cartonas galben. Daca arbitrul este suspicios cu privire la un astfel de comportament, atunci ar trebui intocmit un raport separat catre departamentul disciplinar FRF/LPF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu