joi, 30 iunie 2011

Noi modificari ale Legilor Jocului (2011-2012), incepand de maine / Vezi care sunt acestea

Daniel Munteanu, fostul arbitru asistent FIFA bacauan, a tradus si a publicat pe situl sau ultimele modificari aduse Legilor Jocului, care devin obligatorii, incepand de maine, pentru toate confederatiile si asociatiile membre, cu exceptia celor al caror sezon actual nu s-a incheiat la 1 iulie 2011. Acestea din urma pot intarzia introducerea modificarilor in competitiile lor pana la inceperea sezonului urmator.

Multumindu-i domnului Munteanu pentru bunavointa de a oferi si blogului ScoalaDeArbitri aceste noutati, va doresc lectura placuta!


Modificări la Legile Jocului (2011/2012) şi decizii ale Board-ului


LEGEA 1 - TERENUL DE JOC
  • Interpretarea Legilor jocului şi Instrucţiuni pentru arbitri - Marcajele terenului de joc

Text actualText nou
Doar liniile precizate în Legea 1 se pot trasa pe terenul de joc. Doar liniile precizate în Legea 1 se pot trasa pe terenul de joc.
Unde sunt folosite suprafeţe artificiale, sunt permise alte linii cu condiţia ca ele să fie de culoare diferită şi să se distingă clar de liniile folosite pentru fotbal.


Motivaţie
Este evidentă o cerere pentru suprafeţele artificiale de a avea marcaje pentru mai multe sporturi decât numai pentru fotbal. Având în vedere că aceste linii nu pot fi îndepărtate de pe suprafaţa artificială pentru fotbal, sub Legile Jocului actuale este problematic să se găsească fundamentele de a se permite ca pe o suprafaţă artificială care este folosită pentru sporturi multiple să aibă loc un meci de fotbal de competiţie.
  • Porţile 

Text actual Text nou
Poziţia stâlpilor porţii faţă de linia porţii trebuie să fie în concordanţă cu imaginile următoare:



Dacă forma stâlpilor porţii este pătrată (vedere de sus), laturile trebuie să fie paralele sau perpendiculare pe linia de poartă. Laturile barei transversale trebuie să fie paralele sau perpendiculare pe suprafaţa terenului de joc.


Dacă forma stâlpilor porţii este eliptică (vedere de sus), axa mare trebuie să fie perpendiculară pe linia de poartă. Axa mare a barei transversale trebuie să fie paralelă cu suprafaţa terenului de joc.


Dacă forma stâlpilor porţii este dreptunghiulară (vedere de sus), latura mare trebuie să fie perpendiculară pe linia de poartă. Latura mare a barei transversale trebuie să fie paralelă cu suprafaţa terenului de joc.


Motivaţie
Este necesară precizarea poziţiei stâlpilor porţii faţă de linia de poartă, ca să se evite inconstanţa între un teren de joc şi altul.


LEGEA 2 - MINGEA 

Înlocuirea mingii neregulamentare


Text actualText nou
Dacă mingea se sparge sau se deteriorează în timpul desfăşurării jocului:
  • jocul trebuie oprit
  • jocul se va relua printr-o minge de arbitru de pe locul unde se afla prima minge când s-a deteiorat, cu excepţia situaţiei în care jocul a fost oprit în interiorul suprafeţei de poartă, caz în care mingea de arbitru va fi efectuată pe linia suprafeţei de poartă paralelă cu linia porţii, în cel mai apropiat punct de locul unde se afla prima minge în momentul opririi jocului.
Dacă mingea se sparge sau se deteriorează în timpul desfăşurării jocului:
  • jocul trebuie oprit
  • jocul se va relua printr-o minge de arbitru de pe locul unde se afla prima minge când s-a deteriorat, cu excepţia situaţiei în care jocul a fost oprit în interiorul suprafeţei de poartă, caz în care mingea de arbitru va fi efectuată pe linia suprafeţei de poartă paralelă cu linia porţii, în cel mai apropiat punct de locul unde se afla prima minge în momentul opririi jocului.
Dacă mingea se sparge sau se deteriorează în timpul unei lovituri de pedeapsă sau în timpul loviturilor din punctul de pedeapsă pe când se deplasează înainte şi până să atingă orice jucător sau bara transversală ori stâplii porţii:
  • lovitura de pedeapsă trebuie repetată


Motivaţie
Se consideră incorect ca, dacă mingea se sparge sau se deteriorează în timpul unei lovituri de pedeapsă sau în timpul loviturilor din punctul de pedeapsă, jocul să fie reluat cu o minge de arbitru în concordanţă cu textul actual al Legii 2.


LEGEA 3 - NUMĂRUL JUCĂTORILOR 
  • Modificare structurală

Structura actualăStructura nouă
    • Jucători
    • Competiţii oficiale
    • Alte jocuri
    • Toate jocurile
    • Procedura de înlocuire
    • Schimbarea portarului
    • Abateri şi sancţiuni
    • Jucători şi înlocuitori eliminaţi
  • Numărul jucătorilor
  • Numărul de înlocuiri
- Competiţii oficiale
- Alte jocuri
  • Procedura de înlocuire
  • Schimbarea portarului
  • Abateri şi sancţiuni
  • Jucători şi înlocuitori eliminaţi


Motivaţie
Textul Legii 3 a fost reorganizat de Comisia Tehnică a IFAB pentru a avea o structură clară a Legilor şi pentru a evita interpretările actuale greşite
  • În plus la textul actual din Interpretările Legilor jocului şi Instrucţiuni pentru arbitri 

Text actualText nou
Persoane externe
O persoană care nu figurează în raportul de joc ca jucător, înlocuitor sau oficial de echipă este considerată ca fiind persoană străină, la fel cum este un jucător care a fost eliminat.
Oficiali ai echipei
Dacă un oficial intră pe terenul de joc:
Persoane externe
O persoană care nu figurează în raportul de joc ca jucător, înlocuitor sau oficial de echipă este considerată ca fiind persoană străină, la fel cum este un jucător care a fost eliminat.
Oficiali ai echipei
Antrenorul şi ceilalţi oficiali înscrişi în raportul de joc (cu excepţia jucătorilor sau a înlocuitorilor) sunt consideraţi ca fiind oficiali ai echipei.


Motivaţie
În Legile jocului  sunt câteva referiri la oficiali ai echipei, dar nicio definiţie a termenului. Reorganizarea textului Legii 3 este o ocazie bună de a include o definiţie a oficialilor echipei, pentru o înţelegere uşoară.

LEGEA 4 - ECHIPAMENTUL JUCĂTORILOR

Echipamentul de bază

Text actualText nou
Şort – dacă se poartă chilot termic, acesta trebuie să fie de aceeaşi culoare principală cu cea a şortuluiŞort – dacă se poartă chilot termic sau impermeabil, acestea trebuie să fie de aceeaşi culoare principală cu cea a şortului


Motivaţie
Legea curentă permite să fie purtaţi impermeabili care nu sunt de aceeaşi culoare principală ca şortul. Această modificare ar asigura consecvenţă cu formularea actuală, care cere ca, dacă se poartă, chilotul termic să fie de aceeaşi culoare principală ca şortul şi ar împiedica această confuzie menţionată anterior.

LEGEA 5 – ARBITRUL 


Text actualText nou
Dacă o minge în plus, alt obiect sau animal intră pe terenul de joc în timpul jocului, arbitrul trebuie să oprească jocul numai dacă aceasta/acesta intervine în joc. Jocul trebuie reluat cu  minge de arbitru de pe locul unde era mingea când jocul  a fost oprit, afară de cazul când jocul a fost oprit în interiorul suprafeţei de poartă, situaţie în care, mingea de arbitru se va efectua pe linia suprafeţei de poartă paralelă cu linia porţii în punctul cel mai apropiat de locul unde era mingea când jocul a fost oprit.
Dacă o minge în plus, alt obiect sau animal intră pe terenul de joc fără să influenţeze jocul, arbitrul trebuie să îl îndepărteze la prima ocazie posibilă.


Motivaţie
În textul actual al Legilor jocului este neclar ce decizie ar trebui să ia arbitrul când un obiect intervine pe terenul de joc, şi ce decizie ar trebui să ia arbitrul când un obiect intră pe terenul de joc fără să intervină în joc.

Deoarece această modificare a fost aprobată, paragraful următor va fi şters:

Legea 2 – Mingea

Interpretarea Legilor jocului şi Instrucţiuni pentru arbitri – Mingi suplimentare pe terenul de joc


Text actualText nou
Dacă o altă minge intră pe terenul de joc în timp ce mingea este în joc, arbitrul trebuie să oprească jocul numai dacă, aceasta împiedică desfăşurarea jocului. Jocul va fi reluat printr-o minge de arbitru de pe locul în care se afla mingea în momentul opririi jocului, cu excepţia cazului în care mingea se afla în suprafaţa de poartă, situaţie în care mingea de arbitru se va efectua de pe linia suprafeţei de poartă paralelă cu linia porţii, din punctul cel mai apropiat de locul unde se afla mingea în momentul opririi jocului.
Dacă o altă minge intră pe terenul de joc în timp ce mingea este în joc fară a împiedica desfăşurarea joclui, arbitrul trebuie să se asigure că aceasta este înlăturată de pe terenul de joc în cel mai scurt timp.


Legea 8 - Începerea şi reluarea jocului
  • Modificare de structurală

Structura actualăStructura nouă
Legea 8
  • Măsuri preliminare
  • Lovitura de începere
  • Procedura
  • Abateri şi sancţiuni
  • Mingea de arbitru
  • Procedura
  • Abateri şi sancţiuni
Legea 8
  • Definiţia loviturii de începere
  • Procedura
- Înainte de lovitura de începere a jocului sau a prelungirilor
- Lovitura de începere
  • Abateri şi sancţiuni
  • Definiţia mingii de arbitru
  • Procedura
  • Abateri şi sancţiuni


Motivaţie
O nouă organizare a textului Legii 8 a fost pregătită de Subcomisia Tehnică a FIFA pentru a avea o structură mai clară a Legilor şi a evita interpretările curente greşite
  • Adăugiri la textul actual - Mingea de arbitru

Text actualText nou
Mingea de arbitru
Dacă, atunci când mingea este în joc, arbitrul opreşte jocul pentru o cauză neprevăzută în Legile jocului, jocul trebuie reluat print-o minge de arbitru.
Definiţia mingii de arbitru
Mingea de arbitru este o metodă de reluare a jocului când, în timp ce mingea este în joc, arbitrul opreşte jocul temporar pentru orice cauză care nu a fost menţionată nicăieri în Legile jocului.


Motivaţie
Urmând structura generală a definiţiei jocului, procedură şi abateri, se consideră că este necesară includerea definiţiei mingii de arbitru.


IMPLEMENTARE
Deciziile din acest an ale Şedinţei generale anuale ale Board-ului cu privire la modificarea Legilor Jocului sunt obligatorii pentru confederaţiile şi asociaţiile membre de la 1 iulie 2011, însă confederaţiile şi asociaţiile membre al căror sezon actual nu s-a încheiat la 1 iulie 2011 pot întârzia introducerea modificărilor la Legile jocului în competiţiile lor până la începerea sezonului următor.


In final, va recomand sa accesati situl http://www.danimunte.ro/ si pentru alte materiale foarte interesante, necesare pregatirii arbitrilor de fotbal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu