duminică, 17 octombrie 2010

Astana, un oras al viitorului / Imagini cu arbitrii romani prin capitala Kazakhstanului


Saptamana aceasta o brigada din Romania, condusa de Alexandru Tudor, s-a aflat in Kazakhstan, acolo unde a arbitrat jocul castigat de Germania impotriva tarii gazde. Despre meciul din preliminariile Euro 2012 am scris zilele trecute, postand si o serie de imagini foto & video din timpul jocului (vezi aici). Astazi nu voi mai vorbi despre acesta, ci despre orasul in care s-a disputat partida, adaugand si poze cu arbitrii romani la plimbare prin cel mai mare centru comercial din Asia Centrala, la antrenamentul din preziua jocului, precum si inainte de lovitura de start. De asemenea am sa pun si un filmulet in care puteti admira minunatiile din Astana, un oras al viitorului, care rivalizeaza cu orice capitala din lume. Veti vedea constructii la care Romania poate doar visa, din pacate.

Cei care l-au insotit pe Tudor in Kazakhstan au fost asistentii Cristian Nica si Aurel Onita, precum si rezerva Teo Craciunescu. Observatorul pentru arbitri a venit din Belarus, fiind un fost asistent international - Yury Dupanau. Delegat din partea UEFA a fost Danilo Filacchione, angajat al Federatiei Italiene de Fotbal.


Capitala Kazakhstanului, este al doilea oras ca marime din aceast stat, dupa Almaty. Situata in partea central - nordica a tarii, intr-o zona de stepa, Astana are o populatie de aproximativ 690.000 de locuitori. Actuala denumire a primit-o in 1998, dupa ce pe 10 decembrie 1997 a devenit oficial capitala Kazakhstanului. Vechiul nume era Akmola, la fel ca regiunea din care face parte, si-l avea din 1991, an in care tara si-a castigat independenta. Din punct de vedere climateric este pe locul al doilea in topul celor mai reci capitale din lume, dupa Ulaanbataar - Mongolia, iarna termometrul ajungand si pana la - 40 grade Celsius.






Printre creatiile futuriste din Astana se afla si Khan Shatyr Entertainment Center, o constructie fara egal in  lume. Inaugurat anul acesta, pe 5 iulie, cu ocazia zilei de nastere a presedintelui Kazakhstanului - Nursultan Nazarbayev -, Khan Shatyr a fost construit dupa un concept unic. Acoperisul, sub forma de cort, inalt de 150 m, este dintr-un material transparent, care permite luminii sa patrunda in interior, fiind excelent pentru conditiile climaterice severe, cu extreme de la + 40 grade Celsius, vara, la - 40, iarna. Este cel mai mare centru comercial din Asia Centrala, primul care contine un parc acvatic, tobogane, piscina, plaja de interior, cu nisip adus special din Maldive. Are sase sali de cinema, terenuri de sport, parcuri, zona de joaca pentru copii, de 9000 metri patrati.


La inaugurare, alaturi de Nursultan Nazarbayev, care a doua zi implinea 70 de ani, au venit si cativa lideri importanti ai unor state prietene. Printre acestia s-au aflat presedintele rus Dimitri Medvedev, cel al Turciei, Abddullah Gul, precum si presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.




Stadionul pe care s-a jucat partida, proprietate a municipalitatii din Astana, este construit pe doua nivele avand 16.000 de locuri jos si 14.000 in partea superioara. Pe langa nationala, aici isi mai disputa meciurile si echipa locala FC Lokomotiv. De asemenea noua arena va fi anul viitor gazda festivitatii de deschidere a celei de-a saptea editii a Jocurilor Asiatice de Iarna.







This is Astana

Un comentariu:

  1. ma uitam la orasul asta ...Dumnezeule .. ce frumusete ... wooow ... acum vad cat de involuati suntem ...pai noi suntem in secolul 15 fata de astia ... bravo lor .... noi nu ar trebui sa avem presedinte , ne-ar trebui domnitor :)))

    RăspundețiȘtergere