duminică, 1 august 2010

Evolutia mingii de fotbal, de la un mondial la altul

Conform Legilor Jocului, mingea:
* este de forma sferica;
* este confectionata din piele sau din alt material corespunzator;
* are o circumferinta de cel mult 70 cm si cel putin 68 cm;
* are o greutate de cel mult 450 g si cel putin 410 g la inceputul jocului;
* are o presiune intre 0.6 si 1.1 atmosfere (600-1100 g/cm2) la nivelul marii;.

De la primul Campionat Mondial de Fotbal, organizat de catre Uruguay - in anul 1930 -, si pana la cel desfasurat anul acesta in Africa de Sud, mingea oficiala a suferit o serie de transformari, din dorinta organizatorilor de a o face, mereu, mai performanta. Asta spre nemultumirea goalkeeperilor, care, de fiecare data, au fost nevoiti sa-si adapteze tehnica la noile mingi. Daca privim doar spre ultimul Campionat Mondial, ne reamintim de insomniile pe care Jabulani le-a dat portarilor echipelor participante si de toate discutiile nascute in jurul creatiei marca Adidas. Dar nu pentru portari se imbunatateste performanta mingii, scopul transformarilor pe care le sufera aceasta este unul singur - cresterea spectacolului. Si cum poate fi crescut, daca nu prin marcarea cat mai multor goluri? Mai jos, puteti vedea mingile oficiale ale celor 19 Campionate Mondiale desfasurate pana in prezent, fotografiile fiind realizate de catre neamtul Jens Heilmann:

Din 1970 incepe era ADIDAS. De la Telstar pana la Jabulani, firma germana a venit mereu cu ceva nou, folosind intotdeauna ultimele tehnologii pentru a creste performantele mingii.

 


Sursa imaginilor: izismile.com

Daca vreti sa vedeti cum se produce Jabulani, dati click aici, iar pentru teste aici.

3 comentarii:

  1. Frumos articol Ionut , mie unu imi placea cel mai mult mingea din 70 si apoi 74 , intotdeauna mia placut genul ala de mingi...din 2002 au fost din ce in ce mai urate.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru "alex_coly": In copilarie, am avut si eu cateva mingi in genul celor din 70 si 74, dar cea mai draga mi-a fost "Etrusco Unico", mingea oficiala a Campionatului Mondial din Italia. Asta poate si pentru faptul ca am primit-o de la tatal meu, in vara lui 1990, imediat dupa incheierea turneului final.

    RăspundețiȘtergere
  3. Jabulani e number one!!! face ravagii printre portari:))
    nutu

    RăspundețiȘtergere