luni, 16 august 2010

Diana Păduraru - de la tastatură la... fanion (I)

Astăzi si mâine, vă voi prezenta o domnișoară din județul Bacău, ce are preocupări destul de interesante pentru o fată de 21 ani - este arbitru de fotbal si gazetar sportiv. Povestea ei o puteți afla din interviul pe care l-am realizat zilele trecute, cu mențiunea că fotografiile sunt din galeria personală a Dianei.

PROFIL

Nume: Pãduraru Diana Elena
Specializarea: arbitru asistent
Data si locul nasterii: 12.09.1988, Bacãu
Domiciliul: Bacãu
Stare civila: necãsãtoritã
Studii: Absolventã a Facultãţii de Ştiinte Economice,
specializarea Marketing (2010)
În prezent: Master în Marketing şi Comunicare în Afaceri
Ocupatia: administrator site/reporter
Locul de munca: “Gazeta Online”
Anul in care a devenit arbitru: 2007
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2008
Anul obtinerii categoriei I: 2010
Anul promovarii in Liga a IV-a: 2008
Numar de jocuri arbitrate: 254 jocuri, dintre care 176 oficiale

O altă pasiune - șahul: locul 1 - faza judeţeanã ONSŞ 2007 (Olimpiada Națională a Sportului Școlar) și locul 13 (din 42) - faza naţionalã

Cum a început cariera ta în arbitraj? De ce ai ales sa urmezi cursurile școlii de arbitri?
Arbitrajul, în situaţia mea, nu a fost ceva plãnuit, nu mã gândeam cã voi face cursuri, iar dupã aceea voi și oficia. Totul a pornit de la un meci de fotbal din cadrul Campionatului Naţional de Juniori Republicani, faza zonalã. Mergând pe stadioane, de la o vârstã destul de fragedã, am început sã cunosc bine regulamentul de fotbal - chiar în biblioteca mea se afla o carte cu Legile Jocului, pe care o rãsfoiam destul de des -, astfel ca ştiam care sunt condiţiile pentru care se impunea acordarea unui cartonaş.
Aş putea spune cã un avertisement m-a introdus în acest cerc. Cum? La meciul dintre FCM Bacãu şi CSM Reşiţa, juca un amic bun de-al meu. Pe la sfârşitul reprizei fusese faultat, din spate, lucru ce a dus la schimbarea lui. Supãratã şi enervatã i-am cerut socotealã, la pauzã, cavalerului de la centru. Domn arbitru, fault din spate... merita un cartonaş galben. I-am mai reproşat eu douã faze, la fel cum fac cei din tribunã. Apostrofarea mea n-a ramas fãrã rãspuns. Robert Dumitru, arbitrul partidei de atunci, m-a intrebat: "vãd ca ştii regulamentul, eşti arbitru?". Eu îi rãspund că nu, iar în replicã am fost provocatã: "pãi şi de ce nu te faci?". Atât mi-a trebuit, am ajuns acasã şi am căutat cursuri de arbitri pînã am dat de pagina fostului asistent FIFA, actual instructor de arbitri la Bacãu, Daniel Munteanu.

Cum este, ca fată, sa arbitrezi în Romania, știind că noi suntem un popor mai… special? Ți s-a întamplat sa fi trimisă la cratiță?
La început, nu a fost prea greu. Erau meciuri de copii şi juniori, iar aceştia nu prea comentau, indiferent dacã greşeam sau nu. Pe antrenori îi interesa joculul, mai puţin rezultatul. Însã de la primul meci la seniori - Liga a V-a sau Onoare -, amintirile nu sunt foarte frumoase. Am fost înjuratã şi ameninţatã, din primul pînã în ultimul minut, cu toate cã nu fãcusem mari greşeli. Chiar îmi aduc aminte faptul cã domnul observator mi-a notat un ofsaid semnalizat eronat şi un fault nesemanlizat în dreptul meu. Chiar şi aşa nu am fost descurajatã, însã mi-a lasat un gust amar, care a fost îndulcit pe parcurs. La cratiţã nu am fost trimisã şi chiar dacã ma trimiteau nu era o problema pentru cã ma descurc la fel de bine.

Care a fost cel mai important joc la care ai oficiat?
Toate meciurile sunt la fel de importante pentru mine, indiferent cã sunt de juniori sau seniori. Totuşi amintesc meciul care mi-a dat încredere şi în care am cãpãtat mai multã siguranţã.
Este vorba despre un meci amical, cînd eram la început de drum, dintre Ştiinţa Bacãu (Liga a II-a) şi Mesagerul Bacãu (în prezent Liga a III-a) disputat pe Stadionul Municipal din Bacãu. Am pãşit cu emoţie, pentru cã am calcat pe iarba care a fãcut istorie pentru echipa din localitate. Werder Bremen, Arsenal Londra, Galatasaray sunt doar câteva nume ce au luat pulsul gazonului, iar eu, un copil la început de drum, am ajuns sã oficiez pe el.

Care este cea mai frumoasă amintire din scurta carieră de arbitru?
Carierã e mult spus, prefer sã o consider pasiune, chiar dacã acest cuvânt, în ultimul timp nu mai este la fel de uzat. Amintiri sunt multe, întâmplãrile sunt cele care îţi rãmân pe retinã, iar fiecare meci are povestea lui.

O întamplare amuzantă din cariera de arbitru si una din cea de ziarist.
Ca fatã eşti oricând ţinta glumelor, de la întrebari gen ce mãrime porţi la sutien, pîna la invitaţii la birtul satului, la o bere la halbã, nu e distanţã mare. Chiar în ultimul timp s-a petrecut ceva interesant care a avut legãturã atât cu arbitrajul cât şi cu presa. La un meci amical al unei formaţii nou-înfiinţate, antrenorul a decis ca meciul sã se dispute cu porţile închise, iar accesul mass-mediei total interzis, pentru a nu divulga numele noilor jucãtori, etc. Numai ca ce te faci cînd arbitrul e reporter şi are acces la raportul de joc? :)

Care este cea mai mare dorință cu privire la arbitraj?
Sã oficiez un meci alãturi de Robert Dumitru, cel care m-a împins - indirect -, în aceastã horã a arbitrajului, şi pe care îl respect foarte mult, şi Cristian Nica, pe care il respect de la distanţã pentru tot ceea ce a făcut până acum.

Cum te ințelegi cu colegii arbitri?
Perfecţiunea încã nu existã, dar în relaţia cu ai mei colegi tind spre ea. În patru ani de zile am realizat multe alãturi de ei, am trecut prin lucruri frumoase şi mai puţin frumoase, dar am rãmas uniţi, aşa puţini câţi suntem.

Care este cel mai bun prieten din rândul cavalerilor fluierului?
Ca sã fac o glumã, prietenul cel mai bun al meu e fanionul, dar dacã e sã ne referim la persoane nu vreau sã supãr pe cineva în caz de uit sã le menţionez, aşa cã o sã spun cã toţi fluieraşii sunt prietenii mei.

Ai un model în arbitraj? Dar în ziaristică?
Înainte de a ajunge la model în arbitraj, prefer întâi sã-l am model ca OM. Primul pe lista opţiunilor este domnul profesor Daniel Munteanu, de la care am învãţat multe, dupã meciurile în care l-am avut ca observator, şi care, indiferent de greşeala fãcutã, a reuşit sã mã facã sã mi le asum şi nu sã pun capul în pãmânt şi sã cedez. La fel ca într-un meci o decizie greşitã sã nu-mi influenţeze întreaga evoluţie. Închei lista cu arbitrii pe care i-am menţionat şi mai sus, Robert Dumitru şi Cristian Nica, şi o sã mã raportez la cel din urmã pentru cã e arbitru asistent. Am mulţi colegi pe care am început sã-i consider amici, chiar prieteni, în Prahova, şi am fost la curent cu toate activitãţile desfãşurate în acest domeniu. Nu e de ici de colo sã arbitrezi pe stadioane pe care alții le vad doar în poze, iar peste câteva zile sã alergi, cot la cot cu “stagiarii”. Mai multe nu vreau sã dezvolt, sper cã ideea a fost prinsã. În domeniul jurnalismului nu am un preferat sau model, consider cã este un subiect amplu şi vast în care fiecare avem un cuvant de spus.

Ce parere are familia despre activitățile pe care le desfășori - cea de jurnalist și cea de arbitru?
Tata e mândru de “opera” lui având în vedere cã mã şantaja atunci când mergeam pe stadion (dacã îi spuneam mamei cã merg pe stadion şi aud înjurãturi nu-mi mai cumpãrã bomboane), iar acum nu ştie cum sã ma mai ţinã pe acasã. Mama nu a îndrãznit sã vinã la niciun meci de-al meu, nu ar suporta sã audã înjurãturi la adresa mea, drept pentru care e mulţumitã sã mã vadã în poze sau pe filmãri.
Legat de jurnalism, au ajuns sã facã glume pe seama mea. “Tu nu ne poţi minţi cînd pleci de acasã pentru cã te vedem la televizor”, având în vedere cã majoritatea evenimentelor sportive sunt televizate. Mai greu le este când plec în deplasãri, pentru cã au mai fost accidente, am mai rãmas înzãpezitã... La început nu le-a fost uşor, ştiind cã sunt aproape singura fatã printre atâţia bãieţi, dar s-au obişnuit şi au încredere în ce au crescut.

Mâine veți afla cum reușește Diana să impace arbitrajul cu școala si jurnalistica, de ce sfătuiește și pe alții să devină cavaleri ai fluierului, ce hobbyiuri are etc. Totodata, veți mai vedea si alte imagini cu ziarista-arbitru, precum si un... filmuleț. Daca mai aveți propuneri de arbitri care să apară pe acest blog, aștept sugestiile voastre la adresa scoaladearbitri@gmail.com.

15 comentarii:

  1. Felicitari Diana!

    Si eu astept sa inceapa din nou cursurile si sa ma apuc de aceasta frumoasa meserie!

    Esti un exemplu de urmat pentru viitorii arbitri bacauani si nu numai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti doresc sa ajungi arbitru FIFA sa arbitrezi in UCL si la campionate mondiale :>

    RăspundețiȘtergere
  3. si ps: te provoc la o partida :> de sah b-)

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca si sportul o iubeste pe aceasta tanara foarte devotata lucrurilor pe care le face
    toate laudele si tot respectul
    e prima oara cand intru pe aceasta pagina si promit sa revin pentru ca imi place ce-am vazut

    RăspundețiȘtergere
  5. tot respectul...insa consider ca arbitrajul nu este pentru fete...sa arbitreze la fete, nu la baieti....vi se pare normal ca fetele sa aiba teste preferentiale, dar sa arbitreze aceleasi meciuri? arbitrele niciodata nu se vor putea integra niciodata in fotbalul masculin. macar noul presedinte al CCA nu mai incearca sa favorizeze promovarile cum se facea pentru fete pana acum. fete sa arbitreze fete.......de asta e si meseria de arbitru:D gramatical nu are feminin:D

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt un coleg de'a Dianei si tin sa o felicit pentru pasiunea pe care o are pentru fotbal !!! Felicitari Diana >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Pt domnul anonim....

    Buna sunt Iulia Burlan si sunt foarte sigura ca ma cunosti as vrea daca se poate sa imi dai exemplu din favoritismele la care te referi,eu pot vorbi in numele meu ca nu am fost favorizata cu absolut nimic am 6 ani de arbitraj si inca nu am avut meci la Divizia D,daca e sa o luam logic si corec alti colegi cu categoria a 2 a au avut deja multe meciuri la D pe ei ii poti incrimina ca au fost favorizati (as spune ca nemeritat),insa nu te lua de fete.Faptul ca ne consideri favorizate inseamna probabil ca arbitram mai bine ca tine....si esti frustrat de acest lucru ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. in primul rand nu vorbesc despre arbitrele de la liga a IV-a(desi nici acelea nu fac exceptie). un singur si mare exemplu: testele fizice pe care le dau fetele sunt diferite de cele pe care le dau baietii.ma refer atat la timpi cat si la distante (pentru toate testele:cooper,minicooper sau yoyo).apoi faptul ca fetele au posibilitatea de a promova mult mai repede, fiind mult mai putine. Faptul ca tu nu ai promovat pana acum ar trebui sa iti dea de gandit:D Cu siguranta nu te cunosc

    RăspundețiȘtergere
  9. inca un lucru....imi pare rau pentru tine Iulia, dar eu sunt din alt judet si arbitrez si la un cu totul alt nivel fata de tine...toate cele bune;)

    RăspundețiȘtergere
  10. daca tu erai atenta la ce a zis cel dinaintea mea....se referea la fete in general in arbitraj....nu la un anumit judet sau un anumit nivel.....te-ai cam bagat degeaba in afirmatii....si cam sunt de acord cu el

    RăspundețiȘtergere
  11. Diana merita felicitari pentru pasiunea cu care arbitreaza, pentru faptul ca isi sacrifica timpul liber pentru a participa la majoritatea evenimentelor sportive majore din oras, si nu in ultimul rand pentru faptul ca reuseste sa imbine scoala cu activitatile extrasportive cu succes.

    PS: face clatite buneeeeeeee

    RăspundețiȘtergere
  12. Pt anonim

    Felicitarile mele ca arbitrezi la un nivel mult mai superior ca mine,poate ca la voi promovarea se face mai repede insa eu imi astept sansa si sper sa am un meci si cu tine sa pot invata multe pt ca sunt f sigura ca am de invatat(cel putin asa reiese din cuvintele tale),insa tare as vrea sa stiu cum te numesti ca sa stiu cu cine am avut placerea.

    RăspundețiȘtergere
  13. pt anonimi dk nu va convin baremurile lasati'va sau schimbati'va sexul=)),doar suntem in secolul XXI si tehnologia e destul de avansata,dar oamenii din "Romanica" tot inapoiati sunt...si se numeste discriminare ceea c faceti voi...si dk vrei documenteaza'te sa vezi ca in afara,de ex Germania,femeile care joaca fotbal si arbitreaza fotbal sunt foarte bine privite...si mai consulta regulamentul specifica pe prima pagina k termenul de arbitru sau arbitru asistent e folosit pt ambele sexe..deci mai marii fotbalului si arbitrajului nu fac discriminare:D..felicitari diana...
    andreea popa

    RăspundețiȘtergere
  14. bine k ai adus aminte de arbitrii din germania....in primele 2 ligi din germania nu exista nici un "arbitru" de sex masculin....asta spune multe

    RăspundețiȘtergere