luni, 12 iulie 2010

Activitatea CJA Prahova in sezonul 2009-2010

La solicitarea mai multor colegi, am luat decizia de a publica "Raportul de activitate al CJA Prahova", pe care l-am prezentat la Adunarea Generala a Asociatiei Judetene de Fotbal, organizata pe data de 2 iulie, la un restaurant din Boldesti (vezi, mai jos, postul "Caldura mare, monser!"). Acest raport se refera, pe scurt, asa cum ni s-a solicitat, la activitatea comisiei, din ultima editie de campionat.
In lipsa presedintelui Cristian Nica, mi-a revenit sarcina de a-l intocmi si prezenta, asa cum am mai zis. Desi erau mult mai multe lucruri de spus, a trebuit sa renunt la ele pentru a ma incadra in cele aproximativ 5 minute alocate. Decizia de a-l publica vine si ca o continuare a modului transparent de lucru pe care CJA Prahova il practica din 2007 incoace. Pe de alta parte e normal ca arbitrii sa cunoasca ce au spus reprezentantii lor, in fata conducerii AJF si a delegatilor echipelor din campionatele judetene. Mai jos, puteti citi raportul integral.



"ACTIVITATEA COMISIEI JUDETENE A ARBITRILOR PRAHOVA
IN EDITIA DE CAMPIONAT 2009-2010

Ultima editie de campionat a insemnat, practic, al treilea an de activitate al CJA sub conducerea lui Cristian Nica. Comisia este alcatuita din 13 persoane, fosti si actuali arbitri divizionari, care il au alaturi pe parintele arbitrajului prahovean, domnul doctor Emil Vlaiculescu.
Dupa un inceput, in 2007, in care am intampinat foarte multe greutati, in special din cauza numarului mic de arbitri - in acel an aveam aproximativ 100 -, cu timpul, lucrurile au intrat usor-usor pe fagasul normal. In urma organizarii a 3 scoli, au absolvit 165 de tineri, care au facut ca, in prezent, numarul arbitrilor din Prahova sa ajunga la o cifra record – 220, dintre care 15 sunt fete! Niciodata in istoria arbitrajului prahovean nu a existat un astfel de numeric! Si asta in conditiile in care, in 2007, inaintea venirii lui Cristian Nica in fruntea arbitrajului prahovean, cursurile scolii nu s-au mai tinut din lipsa de elevi! Astfel va puteti face o idee de unde am plecat si unde am ajuns!
Daca la inceput am pus accent pe cantitate, marirea numarului de arbitri ne-a permis sa incepem sa lucram si la calitate. Ca un exemplu, in 2007, aproximativ 30 de jocuri pe etapa, se disputau cu cate… 2 arbitri, ba chiar si cu unul! Acum am ajuns sa avem arbitri suficienti, din care sa putem alege cele mai bune brigazi. Daca, in perioada 2007-2008, pe arbitrii suspendati eram nevoiti sa-i trimitem la Liga C, tocmai din lipsa efectivului, acum ne permitem sa-i tinem pe margine. In ultimii 2 ani am exclus din activitate, din diverse motive, un numar de 60 de arbitri! Deci, nu am glumit cand am spus ca ne axam pe calitate! In ultimul an, au fost chemati la Comisia de Disciplina, in urma notelor primite de la observatori, un numar de 24 de arbitri! S-au acordat 28 de etape de suspendare si 9 avertismente.
Din punct de vedere al promovarilor in loturile divizionare consideram ca anul trecut a fost unul bun pentru noi, promovând 3 arbitri, dintre care 2 - in Liga a II-a, si asta dupa 5 ani de pauza! Imbucurator este faptul ca avem un lot foarte tanar, majoritatea arbitrilor avand sub 20 de ani, motiv de sperante pentru viitor. De altfel, in 2011, vom avea, probabil, cel mai numeros lot din tara care va sustine examenul de la categoria I – intre 40 si 50 de arbitri! Totodata este bine ca, pana acum, dintre cei 57 de copii care au terminat scoala, in primavara, nu a renuntat niciunul.
In ciuda acestor lucruri frumoase stim ca nu totul este roz. Mai avem si noi greselile noastre, dar pe care incercam sa le remediem pe parcurs. Motiv pentru care facem apel si la dumneavoastra sa ne intelegeti si sa ne ajutati in acest demers, pentru binele fotbalului prahovean! N-as fi vrut sa reamintesc de bataile incasate de arbitri, dar nu pot trece peste asta, tocmai pentru ca este vorba despre un fenomen deosebit de periculos. Numai in retur, intr-o perioada scurta, de 2 saptamani, au fost loviti 3 arbitri divizionari! Daca nici ei un stiu sa arbitreze… Am vrea ca, impreuna, sa putem gasi o cale de eliminare a huliganilor dintre noi, pentru ca acestia fac o imagine negativa fotbalului prahovean, indepartand, in special, copiii de acest frumos sport. In acest sens, noi deja am demarat o campanie prin care ii sustinem, financiar si moral, pe arbitrii batuti. Am angajat un avocat din Baroul Bucuresti, care sa-i reprezinte in instanta, in acest moment avand 5 procese pe rol.
In vederea unei mai bune colaborari cu observatorii, in iarna, am organizat, in premiera, cu sprijinul AJF, un curs comun, la care au fost prezenti si cei mai buni 3 arbitri romani ai momentului: Alexandru Tudor, Aurel Onita si Cristian Nica. Vrem ca acest curs sa se permanentizeze, mai ales ca invitatii nostri au fost foarte impresionati, dorind ca si in judetele lor sa aiba loc astfel de evenimente.
Se insista foarte mult pe pregatirea teoretica a arbitrilor, acestia fiind implicati intr-un program care se desfasoara in cadrul sedintelor saptamanale, precum si pe pregatirea fizica, ce are loc, tot saptamanal,, la stadionul VEGA. Ne-am dori sa avem o sala mai mare, in care sa ne desfasuram activitatea, cea actuala fiind neincapatoare, de cand a crescut numarul de arbitri, iar asta in conditiile in care sedintele au loc in doua centre: Ploiesti si Campina. Pentru mai multa transparenta, de cateva luni, CJA Prahova are si un sit, http://www.cja-prahova.ro/, unde puteti gasi delegarile, loturile de arbitri, precum si alte informatii legate de activitatea noastra.
Asa cum am mai spus s-au facut si greseli, pe care este normal sa ni le asumam. Pe unele le stim, iar pe altele dorim sa le aflam chiar de la dumneavoastra. Nu ne suparam daca ne atrageti atentia cand gresim, chiar va rugam sa o faceti! Nu ne deranjeaza discutiile in contradictoriu. Pana la urma de aici vine progresul. Suntem deschisi la orice propunere care poate duce la imbunatatirea calitatii arbitrajului. Important e sa intelegem ca nu suntem dusmani, ca nu suntem in tabere diferite. Cu totii facem parte din familia fotbalului prahovean si avem datoria de a ajuta la progresul acestuia.
In incheiere, va anunt ca au inceput inscrierile pentru noua scoala de arbitri, care va debuta in octombrie, rugandu-va sa anuntati cat mai multi jucatori care isi doresc sa urmeze aceste cursuri, care sunt gratuite. Trebuie sa aiba varsta intre 14 si 30 de ani si sa depuna o cerere la sediul AJF sau sa ne contacteze telefonic ori pe mail.

Va multumesc pentru atentie si va doresc o vacanta frumoasa!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu